Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:05:40
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Проблема с блаженството
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай
Автор Тема: Проблема с блаженството  (Прочетена 4530 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 23 Ноември, 2007, 12:00:14 »

В йога често се говори за блаженство и щастие. Всички хора търсят и се мотивират от блаженство и щастие. Гуру и религии  обещават вечно блаженство. Даже йога сутра въпреки дефинирането на ниранада самадхи има този проблем, поне практически както ще стане ясно в хода на разсъжденията ми. Темата е основна за йога - това са целите, поощрението и обещанията.  Но понеже расцъжденията ми са критични и пропито с скептицизъм не исках да ги поставя в раздела за начинаещи. На начинаещите им е нужно насърчение и поощрение. За обръгналите, дебелокожи йоги да съзерцава истината без очила е награда само по-себе си....

Темата почва често в други раздел, който копирам последният по-долу като начална точка.
http://www.yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1082.15/

За просветлението и екстаза има хубаво обсъждане тук:
http://www.yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,949.0/

Автора на Хатхайога прадипика, възхвалява блаженството, даже  да не съществува просветление.
http://www.yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1036.0/
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #1 : 23 Ноември, 2007, 12:05:07 »

Цитат
Щастието е много важно нещо. За любовта писах преди не разбирам точно, това събирателно понятие, за кой какво означава. Но по принцип насърчава кооперирането м/у хората и размножаването, което е често добре. Та за щастието и  радостта. Това опасявам се са 2 различни неща. Но и двете са важни да присъстват от време на време в мозъка ни за да може той да функционира добре.  Но тук въпроса има 2 страни. Щастие да се постигне не е сложно - това е коктейл от определени химически в мозъка ни. Как постигаме увеличаването на тези невромедиатори е понякога второстепенен въпрос, но ако доведа  разсъженията си ad absurdum, то дадени наркотични вещества го постигат. Та представете си един наркоман с достатъчно дрога до края на живота му. Здравият човек изпитва интуитивно отблъскване към подобен род щастие. Даже да успеем да подкрепим и оправдаем пребиваването на наркомана в вечно блажеснство с някаква система от вярвания то няма да ни стане по-любимо. Защо е това отблъскване? Ами еволюционно ако не сме го изпитвали досега да сме измряли като вид пиейки отвара от гъби. Оцелели са останалите, които не са приели предложението за вечно щастие. За какво му е на здравият човек щастие и усещане за задоволство - това е част от нашата система за насърчаване и поощряване. Т.е. ние получаваме дозата си щастие съобразно дадена дейност и подход. Разбира се тази система е възникнала да служи в друга обстановка, от тази на съвременния човек. Навремето поощрението и щастието не са били толкова лесно достъпни, преди 100000 години това се е ценяло. Както се е ценяло месото, мазничкото и сладкото. Сега са съжаление имаме прекалено много от всичко за да мгат здравите ни рефлекси за преяждане да задействат. Това е обширна тема ...

Въпроса за щастието има и друга много важна страна! Мозъка има нужда от щастие за да функционира добре. Т.е. оцеляват успяващите и имащите шансове да оцелеят. Във всеки случай неврохимично дова има благотворно влияние в/у нервната тъкан. Рецепторите и механизмите за щастие и радост са умишлено малко в човешката нервна система. Ако сравните колко надежна и сложна е системата ни за болка, агресия и страх. Радостта е нещо оскъдно ... Човешкият мозък е еволюирал търсейки проблеми, питайки се "от къде може да дойде следващата опасност?" Всички ние имаме вродена склонност към страхове, паника, депресия, които се усилват от съвременният начин на живот. Знаейки тази своя склонност човек трябва да може съзнателно да и противостои и да я управлява според обективната си преценка. Методи за това има много и йога предоставя добър апарат.

Т.е. като добър пастир знаейки особеностите и нуждите на собствените си овце, нека да управляваме мозъка си, чрез мозъка си. Щастието и любовта спадат към тези нужди, но нека да им знаем мястото и опасностите от злоупотреба.

Цитат
Какво общо има това с насоката на разговора? Нямаме никакви допирни точки с тези методи за "щастие".
Цитат
Връзката между наркоманите и някои йоги е търсенето на блаженство и щастие. Особено когато търсенето е на всяка цена. Разбира се някои йоги далновидно отхвърлят примитивните методи за постигане на блаженство. Но дали по-изтънчените методи са принципно по-добри.

Цитат
Не, страхът не е наша природа. Новороденото не познава какво е страх, то прохождайки пада, става, и пак пада, без страх. Но когато майката започне да му говори: "Не прави това, ще се удариш, не ходи там ще паднеш..." и у детето започва да се формира привнесеното отвън чувство за страх.
Цитат
Новородените се плашат лесно. Имал съм щастието да отглеждам бебета. Така че освен твърденията на невролози и психолози имам и лични наблюдения от 7 дена 24 часа наблюдение. Но е вярно че уплахата на новородените е различна, различна е и реакцията на страх.  С думите на майката, и опита от болката страха само придобива форма - Символична репрезентазия в думи.

Връзката между наркоманите и някои йоги е търсенето на блаженство и щастие. Особено когато търсенето е на всяка цена. Разбира се някои йоги далновидно отхвърлят примитивните методи за постигане на блаженство. Но дали по-изтънчените методи са принципно по-добри.

Написах постинга само защото срещнах често думата щастие и любов. Образно казано в ума ми светва червена аларма, когато се споменат по-често тези думи. Сещам се за планетата на "истинарите" от приключенията на Нуми и Ники 2, която съм чел като дете. Там едни типове нямаха никаква други занимания освен да изпитват блаженство и да се "сливат в хармония с природата" на една райска планета. Който е чел книгата (приказката) разбира за какво говоря.

Въпроса за мен е интересен и затова ще продължа с опита си за дисекция.

Хубаво е да отбележа, че правя разлика между блаженство и щастие. Блаженство е усещане на удоволствие, нещо като изпитването след ядене на шоколад, ако го обичате. (Любов към шоколада спада ли в категорията на любовта? - но да не се отплесвам) Блаженството е краткотрайно усещане и е свързано с отделянето на опиоиди.

Щастието е нещо много по-дълготрайно и се свързва с общото състояние не човека и кръга му на общуване. Не е задължително човек да изпитва наслада, за да е щастлив. Свързано е с серотониновата система в мозъка.

Изследване на действието на двете емоции може да направи наблюдявайки действието на морфина и на екстази. Есктази повишава комуникативността на индивида и има опити за използването му в някои терапии. Абе ставате душата на компанията и "обичате" хората и хората ви обичат.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #2 : 23 Ноември, 2007, 01:20:22 »

Какъв е проблема с блаженството да обобщя?

Блаженството превръщайки се в самоцел, се явява деструктивно за функционирането на човек. То вече не може да изпълнява ролята си на мотиватор и поощрител на действията на индивида. Злоупотребата с методи за получаване на блаженство, като че ли има същият еродиращ резултат върху личността. 

Простичко перифразирано от предна дискусия, блаженството е пречка за просветлението. Има и итати от съответните традиционни йога писания. Разбира се ние имаме нужда от мотиватор в началните етапи - тук е застъпването с казаното в началото.

Но какво е блаженство? Ако наблюдаваме действието на ьим. агенти които предизвикват блаженство, еуфория и екстаза, това е .... блокиране на рецепторите за болка и по всякакъв начин попречване разпространението на сигналите за болка, дискомфорт и т.н.т. Чисто физиологично вие не можете да се отървете от болката и да не изпитате блаженство. Блаженството е нетрайно (аз изглежда съм крипто-будист) След блаженството идва страданието, което се изпитва след като действието на опиоида (опиоиди са морфина, хероина и т.н.т.) се прекрати. Освен това към действието му се привиква - за щастие(и нещастие) ние хората имаме изключително надеждна система за изпитване на болка.   Емотикон

Тук е точката на диало с ЙогаСутра - не можем да се отървем от усещането за болка (в много широкият смисъл) и да се откажем и от блаженството. Блаженството като самоцел е също проблемно както става ясно от по-горе изложеното. И не само заради привикването ами защото губим мотивиращата сила. Болката особено дълготрайната също в много случаи влияе пагубно върху мозъка и то напълно физически.

Предполагам трябва да се търси златната среда, не че Буда беше проповядвал нещо такова, ами защото здравият разум сочи в тази посока. По-скоро самадхи независимо от блаженство и дискомфорт.

Ако оставим будизма на страна, и се върнем към йога сутра. Там се казваше нещо за тапас. Аскезата по принцип не е ли нещо изискващо и учещо на въздържание въпреки лишения. (сещам се и за стоицизма). Лишенията не причиняват ли болка? Ако е така, то аскезата е въпреки усещането за дискомфорт.

Едно от йога действията е тапас ЙС 2.1 тогава защо сега гурутата особено сега на запад говорят толкова за блаженства (въпроса е риторичен)

Тапа има и друг смисъл в контекста на индийската култура - това е средство за акумулиране на сила, разпалване на йогиският огън. Чрез тапас най-често героите на индийските саги получават каквото искат. (или от боговете или чрез силата получена от тапаса) Може би ЙС описва тапаса тъкмо от поради тази причина, а не като пряко определящи дискусията за блаженство и страдание.

По принцип въздържанието е основна функция на висшата нервна система. Подтискането на останалите импулси в мозъка така, че да можем да се съсредоточим, да определим важно от маловажно и т.н.т. И въобще да мислим. За разлика от много животни човек може да се откаже от непосредствени облаги (позитивен мотиватор) за да получи по-големи в бъдеще. Т.е. подтиска, непосредственото желание. Още повече човек може да изчака въпреки болката (негативен мотиватор) за да е полезен за рода си. (т.е. идеална облага)

Според мен. Факта че някой е блажен и щастлив с дадена практика не я издига в очите ми.Блаженство не трябва да се следва сляпо като мотив. Блаженството е по-скоро средство, а не цел. т.е. награда за постигане. От друга страна е чиста проба фантазия да се предполага, че човек може да съществува без мотивиращата сила на удоволствието било то физическо или абстрактно.
« Последна редакция: 23 Ноември, 2007, 02:22:50 от rtsvet » Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #3 : 23 Ноември, 2007, 05:03:47 »

Не блаженство, а УДОВОЛЕТВОРЕНИЕ.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #4 : 23 Ноември, 2007, 06:02:53 »

Огънят на тапас изгаря васаните.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 23 Ноември, 2007, 06:54:19 »

А каква е връзката на тапас с ананда или бхога? (или да речем блаженство виж най-накрая)

Аз споменах за нуждата от тапас, за да се възпита (създаде) стабилност и устойчивост. 

Нуждата от  отречение е като че ли обратна на блаженството. <-> Но по-късните тантра писания йогина може да има и йога, и бхога. Като че ли за Патанджали това не корелира точно така. (!?)

Като че ли в патанджала йогадаршана все пак се говори за тапас, а бхога и ананда не се споменават. (да проверя - какво се казва в коментарите за желанието, рага и т.н.т гл.2) Желанието за удоволствие все пак е мотиватор или желанието за освобождение е напълно негативно мотивирано, като бягство от страданието?

Справка с класиците:  Емотикон

Какво казват коментарите за ЙС 2.1?
Виджнянабхикшу: 2.1 - практика за развиване яснота на ума. Според него безначалните сублимални импресии произтичащи от действието и страданието, познати като пАра, не могат  да бъдат отслабени без помощта на тапас аскетизъм (освен другите средства) 

Васищха Самхита 1.54 - едно от средствата за пречистване на тялото, една от 10 ниями. ( Голяма работа - винаги съм си знаел, че да си мия очите сутрин рано със студена вода си е чист аскетизъм и тапас Намигване

Останалите писания  (Варахопанишад,  Даршанопанишад и т.нт.) като че ли са съгласни: Тапас като една от 10 ниями. Физически (за физиологичните нужди)  йогите да бъдат удовлетворени - да показват удовлетворение. За действията намаляват страданията (Разбира се, като проявя сдържаност и аскетизъм, не трябва да чупа витрината, да крада онуй хубавуто Ферари Намигване Като част от йога-членовете премахва авидя, насейки спокойствие на ума.

Според Йога Шастра на Хемачандра тапас пречиства джива както огънят пречиства златото.

Остава клубът на тези, които казват, че чрез тапас ще се преродите в таполока (света на аскезата).

Като че ли в Дхаммапада Буда говореше нещо допълнително за търсената от мен връзка. Беше нещо за сладките неща, които имат горчиви плодове, и горчивите неща, които дават сладки плодове. Или за дйствията, носещи в началото сладки плодове, а после ...
Някой има ли цитат?

-----------------------------

Какво ни казва тази справка? Знайте му мястото на блаженството и не му давайте да ви омрачни ума. Да виждате връзка в съвременната йога, където блажеството и релаксацията са цел? Гуру предлага блаженство срещу скромно заплащане (и на лизинг)

Други идеи?
« Последна редакция: 23 Ноември, 2007, 08:57:07 от Пламен Градинаров » Активен
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #6 : 23 Ноември, 2007, 07:04:06 »

Да, дисциплина или тапас е безусловно необходима за прогрес. Намигване На курса имаше много як процес на динамична медитация, където в продължение на 20 минути трябва много бавно да вдигаш двете си ръце разперени встрани без на ги сваляш нито за момент и без да ги подпираш никъде. 20 минути нагоре до главата и 20 минути сваляне от над главата отново встрани. В един момент силите ти се изчерпват, отмаляваш, но трябва да покажеш твърдост и да изкараш процеса докрай. Можеш да викаш, да се смееш, без да подтискаш никакви емоции, но да издържиш. Беше много забавно и трудно. Широка усмивка Много хубав процес! Не всичко беше толкова леко и приятно, имаше и доста сева. Курсът ти дава всичко, каквото би било градивно за твоята личност, не само релакс. Дори заплащането не е задължително, идваш на сева в кухнята и участваш безплатно на курса, когато си свободен от ангажименти с храната. Аз съм от типа хора с аскетична нагласа, така че за мен отхвърлянето не е проблем. Брахмачария ми се удава без особен проблем и т.н. Емотикон
Активен

Кой съм аз?
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #7 : 23 Ноември, 2007, 07:45:05 »

А каква е връзката на тапас с ананда или бхога? (или да речем блаженство виж най-накрая)

Първо трябва да се внимава и да не се бъркат Ананда и Бхога! Много е важно иначе не могат да се четат писанията!
Бхога това са чувствените удоволствия, сладострастието, червеугаждането, кефенето от задоволяване на плътските желания, светските забавления и т.н. При бхога няма никаква будност, никакво осъзнаване, никакво различаване с интелекта. Човек си мисли че това е всичко, това е цялото, това е същественото. При бхога се увеличават желанията. Когато има бхога тогава има пълна идентификация със обекта на желание. Бхога винаги води до страдание в крайна сметка. Бхога е това което прави човек егоист. Затова има един много често срещан израз: Какво искаш да правиш ЙОГА ИЛИ БХОГА?

Всички истински йога практики са ПРОТИВОПОЛОЖНИ на Бхога! С тапас човек премахва Бхога съзнателно. Това в крайна сметка трябва да доведе до Ананда - върховното блаженство, истинското Щастие.
Тук съм събрал основни принципни положнеия които се отнасят с еднаква сила и към Любовта и към Щастието или Блаженството - АНАНДА!
http://www.yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,1040.0.html
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #8 : 23 Ноември, 2007, 10:20:27 »

Много говорят за тапас, но защо? Какво получаваме или запазваме?
ЕНЕРГИЯТА в чакрите.
Със своята т.н. благоразумна дейност човек всекидневно изтощава и  замърсява чакрите. Когато спим се зареждаме/отпочиваме/. Не знам дали има научно обяснение за това отпочиване.
Когато човек насила практикува ТАПАС, неговото Его става все по-фино и обикновенно тези хора стават много стриктни и раздразнителни, защото чрез своя ритуализъм са отишли към Пингала нади.
Когато светлината на Кундалини засвети в нас ние сами разбираме какво замърсява чакрите и спонтанно преустановяваме вредните дейности. Това бих казъл е осъзнатия ТАПАС.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #9 : 23 Ноември, 2007, 10:31:21 »

В спонтанния тапас едва ли има нещо съзнателно. Той се получава от само себе си, от огъня, който е светлина, на кундалини.
Активен

Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites