Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:12:45
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Християнството крачка назад в духовното развитие
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 28 29 [30] Разпечатай
Автор Тема: Християнството крачка назад в духовното развитие  (Прочетена 28161 пъти)
pada
Йогарадж
Публикации: 1168

« Отговор #290 : 08 Декември, 2010, 07:34:05 »

Заслугите на старите гърци са безпорни и във философията, и в науката, и в изкуството абсолютно навсякъде. Всеки който се опита да ги отрече е смешник най малко, или сектант, или фанатик, или откачен, или невеж, или всичко заедно.  Ухилено

А който превръща главата си във вехтошарница, по-богата от плюшкиновата, е глупак. Ухилено

Колкото до гърците- не можеш да вземеш само позитивите от миналото, а негативите да пробуташ на изчезнали цивилизации. Засрамено
Активен

Една рисунка струва повече от хиляда думи
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #291 : 08 Декември, 2010, 07:56:30 »

Те това ако не е мракобесие в най-чист вид, здраве му кажи.

В интерес на истината, не са практикували физическо мракобесие, въпреки че се заканват. С такова са се омаскарявали католици и протестанти.

P.S. Не защото са имали скрупули, а защото никой не е бил достатъчно луд да върви по улиците с табелка "аз съм еретик". Емотикон
Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #292 : 08 Декември, 2010, 08:55:23 »

Догматиката е религиозна дисциплина, не научна. В науката дават Нобелова награда за рушене на догми.

Би трябвало да е така, но не и когато науката става жертва на някаква религиозна или политическа идеология. Твърди се, че Лисенко е произнесъл крилата фраза: "Генетика — продажная девка империализма…"  Независимо дали е казал точно това, резултатът е известен - немичуриновата генетиката на Морган и Мендел е обявена за лъженаука. Същото е и с кибернетиката.

Колкото до гърците- не можеш да вземеш само позитивите от миналото, а негативите да пробуташ на изчезнали цивилизации. Засрамено

Гърците, та гърците... Брахман ясно го каза - христянството има юдейски произход и е било използвано от римляните начело със споменатия Константин. В христянската доктрина има заемки и от елините наистина, както споменах - например идеята за логоса, но е интерпретирана различно.

Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #293 : 08 Декември, 2010, 08:58:37 »

В интерес на истината, не са практикували физическо мракобесие, въпреки че се заканват. С такова са се омаскарявали католици и протестанти.

Не са практикували, защото светската власт не им е позволявала да си разиграват коня.
Активен

dagpo
Йогарадж

« Отговор #294 : 08 Декември, 2010, 09:04:13 »

Не са практикували, защото светската власт не им е позволявала да си разиграват коня.

И аз така мисля - папоцеризъм и цезаропапизъм, т.е. различни политически модели. Представете си, ако сегашният пловдивдски митрополит Николай разполагаше с власт...
Активен

MMK, 25-19
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #295 : 08 Декември, 2010, 09:15:51 »

Така е. Има един убит (Василий Врач) и той е самоубит от императора (светската власт). Т.е. дадена му е възможност да се спаси, но той тръгва към огъня. Папата е бил и светска власт, и затова там е безумствано. При протестантите е същото. Калвин е наричан "женевският папа".
Активен
pada
Йогарадж

« Отговор #296 : 08 Декември, 2010, 09:30:28 »

Гърците, та гърците... Брахман ясно го каза - христянството има юдейски произход и е било използвано от римляните начело със споменатия Константин. В христянската доктрина има заемки и от елините наистина, както споменах - например идеята за логоса, но е интерпретирана различно.

Dagpo, дори за себе си не знаем кои сме и откъде сме.
Активен

dagpo
Йогарадж

« Отговор #297 : 08 Декември, 2010, 09:52:46 »

Dagpo, дори за себе си не знаем кои сме и откъде сме.

С което се самоопровергавате, уважаеми Pada. Емотикон Но дайте да се върнем към темата и например да потърсим отговор на въпроса с какво христянството е по-лошо от исляма да речем. Аз не виждам с какво, защото намирам, че ислямът е най-примитивната от трите аврамически религии и проповядва пастирски (да не го нарека камиларски) морал, но ми хрумват и някои предимства. Например в ислямът се отхвърля идеята за унаследяването на първородния грях, която е фундаментална за христянството.
Активен

MMK, 25-19
pada
Йогарадж

« Отговор #298 : 08 Декември, 2010, 10:11:21 »

Мисълта ми беше, че на историята не може да се разчита.
Не познавам тези религии в дълбочина, за да ги обсъждам с вас. А и въобще не са ми интересни. Може би Източен ще се включи. Емотикон
Активен

Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #299 : 15 Януари, 2011, 02:08:15 »

http://www.keyc.com/node/46109

Според католическата църква това може да стане по следния начин. Хвърля топа човек значи и отива на оня свят. Сега какво точно прави на онзи свят не се знае, ама по някакъв начин трябва да направи от там две чудеса, два фокуса на земята. Какво точно няма значение, важното е да са поне две чудеса, с едно не става.

Полският папа (бог да го прости, голям грешник беше, та дори се самоналагаше с колана си) се е обадил вече от оня свят на заместника си, германския папа. Сега точно не е ясно какво писмо е писал от оня свят на германския си колега, но вече е признато, че един фокус е направил. Успял е да излекува една монахиня от паркинсонова болест. Няма много подробности за това как точно го е направил този фокус, но фактът си е факт. Монахинята вече е като чисто нова мадама, ръката й не трепери и може да се пусне по пързалката на широкия светски живот. На папата му остава да направи още един фокус от оня свят и ще го признаят за светия. Кой знае какво ли ще направи? Може да излекува някой друг грешник от сифилис или да вкара в правия път някоя заблудена монахиня. Викам си защо не ми се присъни на мен, да ми каже какви са числата от тотото, това ще бъде хубаво чудо и дори и аз ще го призная за светия, ама… кой знае какви планове има.

Та по същата линия си мисля, едно време тарикатинът индиец свами Вишнудевананда като ритна бакърчето и казаха, че била негова заслугата за разпадането на комунизма и обединението на Германия. Еее само неговите последователи твърдяха подобно нещо, но то си има причина. Той пък сигурно се е обадил само на тях от оня свят и затова само те го признават за светия. Ако беше по-умен, щеше да се обади на папата да речем, та да го направят светия и в католическата църква. Свами Вишнудевананда, светия при католиците – звучи добре. Пък и папата щеше да започне да прави Бастрика и Ширшасана…
« Последна редакция: 15 Януари, 2011, 09:35:02 от Imago » Активен
Страници: 1 ... 28 29 [30] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites