Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:17:15
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Читра Йога
| | | |-+  Защо така не си приличат...
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Защо така не си приличат...  (Прочетена 2348 пъти)
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #10 : 18 Декември, 2007, 10:14:52 »

Този отговор ме удовлетворява Намигване Бях останал с впечатлението, че не признавате никого за авторитетен учител. Можете ли да посочине конкретни имена на добри учители? ВъртиОчи
Активен

Кой съм аз?
Zweifel
Гост
« Отговор #11 : 19 Декември, 2007, 05:34:14 »

Брахмане! Ти въобще не си ме разбрал. Аз просто исках да покажа, че има разлика между дилърите на експортен хиндуизъм, обикалящи Запада и т.нар. хиндуистка "ортодоксия" в самата Индия. Аз не изказвам оценъчни съждения, а само казвам, че разлика има! И мога да ти докажа, че такава разлика има с един единствен аргумент. Ще ти дам аргумента под формата на въпрос: Кажи ми сега, Брахмане (като човек занимаващ се с хатха-йога), Шри Матаджи, Шибенду и пр., могат ли да направят тази асана:

Широка усмивка

Д-р Градинаров, по повод вашата теза за това кой е гуру и кой не, сам знаете че в самата Индия нещата са доста спорни. Един "ортодоксален" брахман и един капалика имат малко общо помежду си. Изобщо имали такова нещо, като "ортодоксален брахман"? Замислете се само, колко различен е самият "ведически-хиндуизъм", от разните школи в днешна Индия. Шайва-сидханта почитат Шива като върховно божество, а във Ведите Шива е бил демон, носещ треска!

Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #12 : 19 Декември, 2007, 07:10:39 »

Цитат
[Замислете се само, колко различен е самият "ведически-хиндуизъм", от разните школи в днешна Индия. Шайва-сидханта почитат Шива като върховно божество, а във Ведите Шива е бил демон, носещ треска!
Неподходящ пример!
Да, различават се изключително много! Но името на божеството и отношението към него само по себе си, не означава почти нищо. Отличават се по космогония, философия, вярвания, ритуали, мантрови системи и почти всичко което можете да си представите. Само религиозните системи варират неизброимо: от пантеизъм, дуализъм, моно и политеизъм, т.нар. квалифициран монотеизъм и т.н.т.
Различават се и в исторически план и в план на социална група. Така се различават че запада е вдигнал ръце и казал "хиндуизъм"  Намигване

А за изпосталялият контортионист - има и ортодоксални дебели в индия. Има и надрусани има и трезви. Има и скандали с жени. (виж. предната инкарнация на шанкарачаря)

Разликата е, че едните са на запад  а другите на изток. На запад като чели по-лесно им вярват. Последното (глупоста на запада) май беше отбелязано особено директно от Ощо. (дадах цитат в форума виз темата "как нирмала реши да стане гуру")

обикновено в къщи по-трудно се става пророк. Но Индия е малко изключение...
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #13 : 19 Декември, 2007, 11:48:16 »

Цитат
.. Шри Матаджи, Шибенду и пр., могат ли да направят тази асана
Въпросът не бе към мен, но тъй като се споменава уважавана от мен личност ще отговоря. Овладяване и контрола на физическото тяло е само началото. Както знем говорим за физическо, умственно, емоционално и духовно тяло. Така, че който му се прави асани да ги прави, всичко с времето си. Разбирането за йога, като седене на пирони и т.н. е много смешно.   
Активен

Zweifel
Гост
« Отговор #14 : 20 Декември, 2007, 01:01:48 »

Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #15 : 20 Декември, 2007, 10:30:27 »