Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:19:25
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Тантра Йога
| | |-+  История и развитие на идеята за Кундалини
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Автор Тема: История и развитие на идеята за Кундалини  (Прочетена 3358 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 20 Декември, 2007, 07:29:52 »

За произхода и развитието на идеята за кундалини има много писано. В Индия тя придобива популярност най-вече с тантризма, макра идеята за свещени змии да витае дълго преди това в митологията и архитектурата.

Приликата между философските течения в древна Гърция и векове след това тантризма в Индия е също известна.

Наскоро ме впечатли една прилика във връзка с кундалини описана от Aelian (Claudius Aelianus) и други в De Natura Animalium (Περί Ζώων Ιδιότητος) I.51. Там той сравнява семето, което тече по централният канал на гръбнака с змия. Тази змия напуска тялото на човек като умре, наподобие на кундалини при сътворяване и разрушаване на микрокосмоса на човека.

За семето май споменах че Платон има разяснения е Тимаеус, за това как семето трябва да се издига до главата за да се постигне божествено единение. Ако семето протече надолу сто се губи в сексуално единение. Древно гръцките философи са имали и набор от техники за да се издигне семето заедно с пнеума (прана). Описва и странични канали които се пресичат 5 пъти в/у централният канал. Но споменава само 2 центъра по тях.

За това че кундалини е свързана с бинду няма да се спирам като тривиално.

Човек трябва да се замисли дали нашата цивилизация въобще някога е била "чисто" западна ...

П.С. Книжка която искам да прочета:
The Shape of Ancient Thought: Comparative Studies in Greek and Indian Philosophies
от Thomas McEvilley
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 20 Декември, 2007, 07:51:57 »

Περί Ζώων Ιδιότητος - Това от гръцки как се превежда, За идиотизма на животните, ли? Емотикон

Иначе темата е направо скандална. Как може изобщо да си мислим, че гърците са изобретили надигането на кундалини?!
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #2 : 20 Декември, 2007, 08:21:58 »

За Кундалини-Змията са говорили почти всички народи по земята, включително и Библията. Но явно на някой от вселенските събори "са взели нещата в свои ръце"

http://www.angelfire.com/empire/serpentis666/SacredSerpent.html

за тези които не ползват Английски могат да ползват:
http://babelfish.altavista.com/
или
http://www.google.com/translate_t
за преводи към руски.
« Последна редакция: 20 Декември, 2007, 09:11:44 от Пламен Градинаров » Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #3 : 20 Декември, 2007, 09:16:39 »

Особено ме озадачи думата Descecrated Емотикон
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #4 : 20 Декември, 2007, 09:43:26 »

Не разбрах защо ми подмени връзката:

http://www.angelfire.com/empire/serpentis666/SacredSerpent.html

със

http://www.freewebs.com/eridu666/Origins.html

Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #5 : 20 Декември, 2007, 09:53:52 »

Защото беше взета от гугъл, прекалено дълга и разваляше формата на екрана. Освен това водеше именно към първата посочена страница.
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #6 : 20 Декември, 2007, 10:16:22 »

Първа, първа ама втора. Добре че го коригирах да не стресирам хората. Интересно, защо показва:
« Последна редакция: Днес в 07:11:44 от Пламен Градинаров »
като аз влезнах след теб и я коригирах. Би трябвало да отбележи моето име. А за формата си прав. И аз се опитах да премахна тъсачката ама ме препращаше към втората страница, както стана и теб.
Ако ти се занимава потърси в Google-картинки -"kundalini medicine" и отвори третата снимка от края. Най накрая има връзка за Кундалини. Като влезеш, копирай я и ще видиш резултата.
 ВъртиОчи
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #7 : 21 Декември, 2007, 11:13:25 »

Цитат
Περί Ζώων Ιδιότητος - Това от гръцки как се превежда,
За природата на животните. Преписах го - познанията ми по древногръцки са нищожни. Да допълня съответният автор е живял приблизително 175– 235

Цитат
Иначе темата е направо скандална. Как може изобщо да си мислим, че гърците са изобретили надигането на кундалини?!
Затова ме впечатли. Но т.к. е обоснована реших, че трябва да се обмисли сериозно. Освен това се среща при много сериозни автори.

Цитат
За Кундалини-Змията са говорили почти всички народи по земята, включително и Библията.
За да приемем, че има основание за такова предположение трябва да има съответствие не само по име, но най-вече по функция и същност. Освен това трябва да е спомената с същият контекст.

Впечатляващото при Аелиан и Платон е, че:
1. змията е хомолог на семето. Нещо,подобно се среща в йога упанишадите. бинду - кундалини
2. Змията се разхожда нагоре надолу по гръбначният канал. (Казано си е канал)
3. При смърт тя излиза от тялото
4. Ако семето попадне в главата това е разно на извисяване и божествено единение
5. Загубата на семето отдолу е загуба на тази енергия и е животинско.

Освен това:
6. Предлагат се техники за издигане на семето, често базирани на работа с жизненият дъх  (пневма) и диафрагмата
7. Описват се и 2 други канала които се пресичат 5 пъти в/у централния. Мисля че освен платон имаше и други автори описващи центрове по гръбнака.
8. Принципа за подобие или еднаквост м/у микрокосмос и макрокосмос. Човека и вселената. Подобни истории за вселенският човек, пуруша
9. За семето по гръбначният стълб има писано и в Илиада.

За кундалини в индийските писания не съм срещат тази функция и същност с тези взаимовръзки (семе, централен канал по гръбнака, душа, пневма и т.н.т.) преди тантризма.

Провокиращо мисълта, нали Намигване Жалко че ръкописите в Индия се съхраняват толкова зле, а и датировката им е отвратителна.

Идеята за прераждането, която възниква по-времето на упанишадите е основно застъпвана от Питагор.

Логично е човек да се запита, за културните връзки. Мисля че има исторически сведения за такива още преди Сашо Македонски.

Ще излезе, че само будизма си е чисто Индийски, ама те не го щат Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 21 Декември, 2007, 12:58:02 »

Може да е било древноарийска техника, рапълзяла се по всички полуострови и субконтиненти на Евразия.

Като казах Евразия, скоро ше се пръкне и официалният сайт на Евразия

http://www.eurasia.bg
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #9 : 21 Декември, 2007, 02:51:16 »

Цитат
Идеята за прераждането, която възниква по-времето на упанишадите е основно застъпвана от Питагор.
Платон и Сократ също говорят за прераждане.
Активен

Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites