Περί Ζώων Ιδιότητος - Това от гръцки как се превежда,
За природата на животните. Преписах го - познанията ми по древногръцки са нищожни. Да допълня съответният автор е живял приблизително 175– 235
Иначе темата е направо скандална. Как може изобщо да си мислим, че гърците са изобретили надигането на кундалини?!
Затова ме впечатли. Но т.к. е обоснована реших, че трябва да се обмисли сериозно. Освен това се среща при много сериозни автори.
За Кундалини-Змията са говорили почти всички народи по земята, включително и Библията.
За да приемем, че има основание за такова предположение трябва да има съответствие не само по име, но най-вече по функция и същност. Освен това трябва да е спомената с същият контекст.
Впечатляващото при Аелиан и Платон е, че:
1. змията е хомолог на семето. Нещо,подобно се среща в йога упанишадите. бинду - кундалини
2. Змията се разхожда нагоре надолу по гръбначният канал. (Казано си е канал)
3. При смърт тя излиза от тялото
4. Ако семето попадне в главата това е разно на извисяване и божествено единение
5. Загубата на семето отдолу е загуба на тази енергия и е животинско.
Освен това:
6. Предлагат се техники за издигане на семето, често базирани на работа с жизненият дъх (пневма) и диафрагмата
7. Описват се и 2 други канала които се пресичат 5 пъти в/у централния. Мисля че освен платон имаше и други автори описващи центрове по гръбнака.
8. Принципа за подобие или еднаквост м/у микрокосмос и макрокосмос. Човека и вселената. Подобни истории за вселенският човек, пуруша
9. За семето по гръбначният стълб има писано и в Илиада.
За кундалини в индийските писания не съм срещат тази функция и същност с тези взаимовръзки (семе, централен канал по гръбнака, душа, пневма и т.н.т.) преди тантризма.
Провокиращо мисълта, нали

Жалко че ръкописите в Индия се съхраняват толкова зле, а и датировката им е отвратителна.
Идеята за прераждането, която възниква по-времето на упанишадите е основно застъпвана от Питагор.
Логично е човек да се запита, за културните връзки. Мисля че има исторически сведения за такива още преди Сашо Македонски.
Ще излезе, че само будизма си е чисто Индийски, ама те не го щат