Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:20:34
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  "Великите просветлени" на Тибет
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: "Великите просветлени" на Тибет  (Прочетена 2485 пъти)
Zweifel
Гост
« : 29 Декември, 2007, 02:49:27 »

Днес гледах едно географско предаване, в което ставаше дума за Тибет и се сетих за един много интересен въпрос, който от години напира в мен и много ми се иска да го задам на някой лама, но досега не съм срещал такъв (лама Оле не се брои - той е датчанин от еврейски произход, а не тибетец). Мислих да го задам на професор Федотов, по времето когато му бях студент, но имаше опастност като чуе въпроса и да реши да ме скъса на изпита (въпреки, че иначе е доста благ човек). Може би, д-р Градинаров, като вещ ориенталист ще може да даде отговор.
Ето го и въпросът:
Щом като тибетците са толкова просветлени, защо бита им и начина им на живот е като този на ромите в кварталите Факултета, Столипиново и Максуда (това последното не е в Индия, а във Варна)?  Шокирано
 Явно причината не е в комунизма, защото комунистите в Шанхай си живеят доста добре. В сравнение със ситито на Шанхай, Манхатън е като детско селище, а в сравнение със София, Лхаса прилича на кочина. Пък и преди идването на комунистите, Тибет е била може би най-изостаналата страна в света. Сега поне Партията им е прокарала ток.
 Климатът също не е оправдание, защото в Аляска и във Финландия също е бая студено, пък там си е хубаво за живеене.
 Явно не политическата система и географското положение са виновни за изостаналостта на Тибет, ами, ако позволите да префразирам един наш бивш премиер: на самите тибетци им е сгрешен "чипа". Май западните последователи на Ваджраяна има над какво да се замислят.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 29 Декември, 2007, 10:12:34 »

Ако намеквате, че за това състояние е виновен будизмът, ето една любопитна дискусия, която човек си струва да прочете, ако владее поне малко руски

Будизмът и промишлената революция
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #2 : 29 Декември, 2007, 02:04:57 »

Може би тук е редно да си зададем въпроса: Къде е нашето постоянно жилище?
Тук на Земята или някъде там?
От отговорите можем да разберем защо в Тибет не жаелаят да се модернизират.
Активен

Zweifel
Гост
« Отговор #3 : 29 Декември, 2007, 04:11:44 »

Ако намеквате, че за това състояние е виновен будизмът, ето една любопитна дискусия, която човек си струва да прочете, ако владее поне малко руски

Будизмът и промишлената революция

О, не! Съвсем не намеквам подобно нещо. Буда е създал една чудесна философска система съизмерима с тази на Платон. Що се отнася до Ваджраяна обаче, за мен това не будистка Дхарма, а по-скоро сбор от дивашки суеверия и примитивен шаманизъм. Това че във Ваджраяна се използват някои зле преведени и зле разбрани будистки понятия, нищо не означава. То и сектата на мормоните използва християнски понятия, но това съвсем не ги прави християни.

Социалната катастрофа в Тибет обаче, идва не от идеологическите, а от политическите аспекти на Ваджраяна. Вие добре знаете, че до средата на миналия век, Тибет е била страна с теократична форма на управление. Нещастният тибетски народ е бил безжалостно експлоатиран от една постоянно увеличаваща се, абсолютно паразитна каста - т.нар. лами. При положение, че половината трудоспособни мъже в една страна не произвеждат никакъв продукт, а само ядат, спят и повтарят мантри е ясно, че катастрофата е неизбежна. В момента средната работна заплата в Тибет е ок. 30 USD месечно. Даже българските пенсионери взимат повече. Но защо са много думи? Ето последиците:

Снимката е взета от брошура за набиране на средства в помощ на децата на Тибет! Кажете сега: кой е по духовно извисен? Германците, които събират помощи за тибетските деца или тибетците, дето са си докарали децата до тоя хал, заради някакви мошеници в оранжеви раса?

Seeker, щом сте толкова "духовен", защо вие не си зарежете работата, къщата и компютъра и не отидете в някоя Хималайска пещера, където по цял ден да си медитирате пред снимката на Матаджи?
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #4 : 29 Декември, 2007, 04:56:55 »

Цитат
Seeker, щом сте толкова "духовен", защо вие не си зарежете работата, къщата и компютъра и не отидете в някоя Хималайска пещера, където по цял ден да си медитирате пред снимката на Матаджи?
Почти съм сигурен, че съм бил по пещерите, но в предишни животи.
Сега нямам работа там.  ВъртиОчи
Държа да отбележа, че целта на Шри Матаджи е да даде възможността на търсачите да станат свои собствени учители/Гуру/. След като йога се установи, човек е свързан с Всепроникващата сила и няма нужда от напътствия от учител. Той е свързан с безпределния океан на познание.
Снимката и формата на човека е една ограничена представа, а живата енергия е нещо друго. 
Напълно съм съгласен с вас за всички паразити на обществото, които под булото на духовността ограбват хората.
Но като гледам дечицата не са много нещастни. Може да ги сравните с нашите с цигари в ръцете.
Така, че по добре запада да не им "помага" и ги превръща в мързеливци.  Шокирано
Активен

Zweifel
Гост
« Отговор #5 : 29 Декември, 2007, 05:15:18 »

Но като гледам дечицата не са много нещастни. Може да ги сравните с нашите с цигари в ръцете.

Да! Винаги това е оправданието! Ако немски журналист отиде да снима ромските деца във Факултета, Столипиново или Максуда, бъдете сигурен, че и те ще му се усмихват, с надеждата да получат дъвка или шоколад. Никое дете не заслужава да живее в лоши битови условия! Нима вие искате вашето дете да ходи мръсно и окъсано?

P.S. Имах и снимки с не чак толкова усмихнати тибетчета, но са твърде големи и затова не искам да ги пускам... Но пък мога да дам линк:

http://www.destinationlemonde.com/images/23/Tibet-enfants-jouant-conserves-ag.jpg

Така ли бихте желали да изглеждат вашите деца? Така ли трябва да изглеждат децата на "великите просветлени"?
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #6 : 29 Декември, 2007, 05:27:31 »

След "демократичните" промени Галъп бе правил соц. проучване, кой от източно европейците се чувства най-удоволетворен .
Аз очаквах да прочета унгарци или чехи, но.....албанците бяха най- удоволетворени.
Така, че матерялните блага не могат да ни дадат удоволетворение.
Това е така защото материята е мъртва, а пък ние живи - духовни. Затова удоволетворение се постига само с духовност.
И на втората снимка не видях някой да е нещастен.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #7 : 29 Декември, 2007, 06:08:00 »

Совата на Минерва излита в сумрак.
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**