Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:27:32
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Сиддха Йога
| | | |-+  Ново изследване на сиддхите
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Автор Тема: Ново изследване на сиддхите  (Прочетена 3176 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 15 Януари, 2008, 01:29:48 »

Този месец "Journal of Cognitive Neuroscience" ни изненадва с статията:
"Using Neuroimaging to Resolve the Psi Debate"
Samuel T. Moulton and Stephen M. Kosslyn Harvard University

На няколко харвадски невролога им платили да направят изследване, при което  с помощта на техники за сканиране на мозъка се търси потвърждение за наличието на сиддхи. (способност за теlепатия, ясновидство и пр.) Идеята е, че ако такива феномени съществуват и ако се отразяват на/чрез мозъка, то с една такава чувствителна технология би трябвало да се забележи нещо. Нулевата хипотеза е, ако няма разлика между нервокорелатите на обикновена перцепция и предполагаемо пси-перцепция. Познайте какво са установили? (ще ви кажа най-накрая)
Линка към журнала:
http://jocn.mitpress.org/cgi/content/abstract/20/1/182

Линк към духовитите и интелегентни забележки в Неурокритик:
http://neurocritic.blogspot.com/2008/01/trends-in-esp-research.html

Резултата е, че потвърдили нулевата хипотеза.  Ухилено (разбира се че няма да има разлика след като естрасензорна перцепция няма)

Говорителя на движението на пси-екстремистите, обаче сподели, че изследването само показва, че в случая просто не са я намерили (пак ли бе!) но че търсенето продължава! (до победа или смърт)
Активен
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #1 : 06 Март, 2009, 01:05:47 »

Цитат
след като естрасензорна перцепция...

намирам за слабовероятно възгледите за нади, чакри и турия да са резултат от свръхдоза сома  Засрамено
все някак си са били постигнати, щото едно е да се рецитират шастрите, друго е те да се пишат на базата на личен опит след самадхи, или след самадхи нищо няма и следователно и изследвания не може да има  Плезенка
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #2 : 06 Март, 2009, 02:02:14 »

Цитат
...те да се пишат на базата на личен опит ...
Хората имат забележително въображение. Това е благото, на чието окриляване дължим откритията и техническото си развитие.
Активен
Observer123
Вивекин

« Отговор #3 : 06 Март, 2009, 02:34:06 »

Хората имат забележително въображение. Това е благото, на чието окриляване дължим откритията и техническото си развитие.

има неща които могат да се проверят - неща за които изследователя с ектрасензорна перцепсия не знае. аз имам основания да смятам че когато се говори за ясновидство в някои случай, не винаги става въпрос за заблуди или обиране на пари. Още повече че Йога не отрича възможността за това. Как вече коментират това някои древни ... или СЪВРЕМЕННИ коментатори е друг въпрос:)
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #4 : 06 Март, 2009, 06:27:49 »

Цитат
If psi exists, it occurs in the brain

Е това е грешката. Свръхсетивното възприятие съществува в ума, а умът не е в мозъка. Така че Йога рулз.  Намигване
Активен

Observer123
Вивекин

« Отговор #5 : 06 Март, 2009, 06:53:05 »

Е това е грешката. Свръхсетивното възприятие съществува в ума, а умът не е в мозъка. Така че Йога рулз.  Намигване

мозъка обаче може да е като ретранслатор/приемник, с него може да се работи директно. - има специализирани области - свързани с едни или други енергии/светове/същества/ (не въображаеми тантрични идами, а реални същества от по-висока йерархия)

(така да кажем едно хардуерно решение, ако нещо не го пише в йога, още не значи че не съществува:)
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 06 Март, 2009, 07:39:45 »

Както и обратното: Ако нещо го пише в Йога, това съвсем не означава, че съществува.

Ако гуните и танматрите не съществуват - а те със сигурност не съществуват, не съществува и всичко останало, което се описва в Йога, защото танматрите, аханкара и буддхи са основата на всички способности и вритти. А и критерий за истинността на тези способности.

Знанието на Йога е чисто академично занятие, и който го разглежда като нещо друго или нещо повече, е в очевидно противоречие с реалностите.
Активен

Observer123
Вивекин

« Отговор #7 : 06 Март, 2009, 09:18:18 »

Знанието на Йога е чисто академично занятие, и който го разглежда като нещо друго или нещо повече, е в очевидно противоречие с реалностите.
тц, според мен йога е наука за Съюза и методите за това, както и да се превежда на санскритски.
А не просто умствена еквилибристика с термини и понятия - според мен това е доста безсмислено особено при липсата или отсъствието на САДХАНА! А как да се практикува мисля че пише и в Раджа Йога, не просто символично или поетично при това (а конкретно) - правиш еди какво си за това и това!
В Хатха Йога Прадипика има повече методи, но дори да се спрем на обща техника с Дхияна Йога от Бхагават Гите (гл. 6)  - концентрация в точката между веждите, мисля че е едно добро начало!
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 06 Март, 2009, 10:14:20 »

Обадете ми се, като пипнете Луната с протягане.
Активен

Observer123
Вивекин

« Отговор #9 : 06 Март, 2009, 11:52:25 »

Обадете ми се, като пипнете Луната с протягане.

Цитат
Мъдрецът познава света,
без да излиза от вратата.
Той вижда небесното Дао,
без да поглежда през прозореца.

Лао Дзъ,
Дао Дъ Дзин

нищо лично  Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на: