Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:39:45
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Санкхя-Йога
| | |-+  Самадхи и Облакът на Дхарма
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Самадхи и Облакът на Дхарма  (Прочетена 2417 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 24 Януари, 2008, 12:15:02 »

Хареса ми простото определение на Бходжа за това какво представлява Дхарма-мегха-самадхи - проникване в основата на всяко възможно знание (джнянахетутва).

Вж. ЙС ІV.29 и коментарите към нея.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #1 : 24 Януари, 2008, 05:45:33 »

Има ли паралели в будизма?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #2 : 24 Януари, 2008, 07:00:17 »

Колкото искаш - Ясный свет, самбхогакая като еманация на дхармакая.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #3 : 25 Януари, 2008, 12:29:08 »

Ааа, не питах за такива работи.
Интуицията ми подсказва, че  сутрата 4.29 носи изключително тънка символика, която можем да разберем ако се вгледаме в тогава популярният будизъм. Но ума ми е слаб, както и познанията в будизма.

Но ето какво можах да се сетя:

1. На какво мислите се базира изключителното трактуване на 4.29 дадено тук от Брахман?  Ако прочетем Лотосовата сутра (Саддхармапундарика сутра) ще видим че там надълго се обяснява символиката на "дъжда на дхарма", като символи на мъдростта/истините които се изливат от облака (татхагата в случая)  Т.е. тълкуването на Брахман не е само добре намерена в настоящето аналогия, а добре присъстваща символика в средите на тогавашните аскети. Такова взаимстване не е прецедент за Йога Сутра друго е и примерно осемстъпковият път и брахмавирах-ите в 1.33. Т.е. паралела не е случаен.

2. След като Будда устоява на танца на Танха, Рати и Рага завалява дъжд. След дъжда Будда произнася квинтесенцията на учението си: (гре долу накратко преведено)"Щастливи са удовлетворените. Щастие за знаещите истината. Щастливи са доброжелателните към всички същества. Щастливи са които нямат обвързаности и са надминали  желанията на сетивата. Изчезването на "аз съм" е наистина най-голямото щастие."  Символа присъства: под дъжда на тези истини устойчивият медитатор, получава най-великото познание. В историята има и една кобра, която обаче не присъства при просветлението на Ангулимал - един друг будистки привърженик получил просветление.

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 25 Януари, 2008, 12:32:41 »

Като термин, разбира се, че присъства. Повечето от термините, въведени в Самадхи-пада, са оборотни термини и в будизма. Под въпрос е, разбира се, кой има приоритет в тяхното използване, защото самият Буда се е обучавал при учител на санкхя.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 25 Януари, 2008, 12:50:44 »

Не, разбира се не искам да говоря за първенство.

Просто исках да изследвам контекста (културен и философски), в който най-добре може да се разбере смисъла на тази сутра.

Трябваше да кажа горе долу и какво означават тези Танха, Рати и Рага на които Будда бил устоявал.

taṇhā (Пали तण्हा) или tṛṣṇā (санскритt तृष्णा) май бих го превел "жадуване, желание, ...
rati (रति) - удоволстие, страст (сексуална)
rāga राग - чувство, страст особено любовна, чувствено желание, силно желание

Танха има и особено значение като термин в доктрината на будизма.

С две думи всякакви оттенъци на желания, въжделения, блянове, пожелаване и възжелаване ...
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #6 : 25 Януари, 2008, 07:10:38 »

1. На какво мислите се базира изключителното трактуване на 4.29 дадено тук от Брахман? 

Моля моля!!!!  Намигване Широка усмивка Да не стане така че да ям бой за плагиатство!! Повечето от тълкуванията на сутрите съм ги взел от някъде!!! Включително и тази!!! Не винаги мога да кажа кое от къде съм го взел за съжаление. Просто не съм си водил записките така както трябва. Някой неща съм ги взел и от разговор с разни свамита и гурувци в Индия. Но по принцип повечето неща могат да се проследят.

Специално за това тълкуване съм го срещал при Чинмаянанда, Партхасарати, Даянанда, Ошо и в Зен!!! Облакът като символ на благодат е стара работа и се намира в Пураните писани още преди хиляди години!!! Така че още един път възгеч и да не стане грешка!! Това не е моя интерпретация!!

За радост си спомням всички мои интерпретации!!! А те не са повече от десетина. Ако не друго при новото писане на сутрите изрично ще подчертавам кое е моя интерпретация за да не става грешка:)

Например при обясненията на Ом споменавам че звукът Ом, който се чува когато човек си запуши ушите и е в абсолютно тиха стая, е нещо подобно както "брум" в тонколоните получен от уселвателите!! Това си е мое изобретение ЕмотиконЕмотикон Има и други подобни неща. Но това за ОБЛАКА!! Моля не ми приписвайте неща които не са мои. Макар, че ще ми е драго от цялата тази работа ЕмотиконЕмотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #7 : 26 Януари, 2008, 01:20:28 »

А, намерих статията на Клаус за Дхармамегха-самадхи

http://yoga.darsana.org/article33.html
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #8 : 26 Януари, 2008, 07:28:40 »

Благодаря за статията! Както се вижда може да се добавят още доста неща към това което съм писал, но основното направление е същото ЕмотиконЕмотикон
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #9 : 26 Януари, 2008, 07:58:19 »

Понеже не всеки знае френски и немски, за да си преведе всичко от цитираната статия  предлагам малко помощ набързо: ) А откъде са участъците можете да намерите с search.

Цитат
"On s'est etonne du nom si etrange de dharmamegha 'nuage de la Loi', dent le Yoga designe ce samadhi ultime qui assure la destruction des klesas et du karman. Comment le separer de la phraseologie bouddhique et de cette 'ambroisie di la Loi' que I'enseignment du Buddha fait pleuvoir sur le monde (et la dixieme terre des
bodhisattvas dharmamegha bhumi)?
Човек е учуден от един толкова особен израз dharmamegha  "облака на закона" в Йога означаващо ултимативното самадхи унищожаващо клешите и кармата. Как да го отделим от будистката фразеология и тази "амброзия на дхарма" която Будда кара да се излива над света? ( както и десетата земя на боддисатвите дхармамегха бхуми)

....

Цитат
Wenn einer zur Tiefenschau gelangt, selbst da nicht geniessend verharrt, sondern zur unumschrankten Unterscheidungsschau fortschreitet, so ist das die 'Einfaltung' genannt 'Wolke der tragenden Urmacht'. [26]
Когато човек достигне задълбочаване, където не остава даже и наслаждение, а само неограничено разграничаване, то това "свръщане" (инволюция, обратното на разгръщане) бива наречено "облак на носещата Прасила"

Откъде взе този такъв префърцунен немски (почти като амтдойч)!

Цитат
Dieser Ausdruck stammt aus dem Buddhismus. Dharma ist zwar im allgemeinen 'Gesetz', kehrt aber im spateren Buddhismus haufig zu seiner Grundbedeutung 'tragende Macht' zuruck.... Der sich Versenkende ist in diesem Zustand wie eingehullt in die tragende Urmacht der Welt. [27]
Този израз произхожда от Будизма. Макар Дхарма да е в общоприето си значение "Закон", но в по-късният будизъм се връща все повече към своето основно значение "носеща сила" ... Този, който се потапя в него е като обгърнат в тази носеща Прасила на света.
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites