Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:48:24
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Критерии за просветленост
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 14 Разпечатай
Автор Тема: Критерии за просветленост  (Прочетена 11964 пъти)
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« : 12 Февруари, 2008, 12:56:47 »

За в бъдеще съм сигурен че ще има метод, ще има възможност да се каже дали даден човек е просветлен или не. Но за съжаление в днешно време все още не е възможно това. Защото не можем да четем мисли, не знаем какво става все още в главата на човек. Критерий за просветленост това е наличието на идентификации с Васаните. Как може да разберем дали един човек се е идентифицирал с дадено желание или не? Не е възможно. И ако не се е идентифицирал с дадено желание, то какви са причините? Как по какъв начин човек е постигнал освобождаване от дадено желание? Това е важно да се знае. Защото ако човек е свободен от желания поради тамас, поради ленност, той пак се явява като свободен ЕмотиконЕмотикон Но в него има потенциалност да се развие желание в бъдеще! Докато при просветленият няма такава вероятност. Каквото и да стане той остава винаги над желанията. Защото неговото освобождение от желанията е на основата на създаване на дистанция между Своето Истинско АЗ - Атман което той вече познава, и обусловеното аз, индивидуалното съзнание.

Но за съжаление все още не може да проверим това, няма как да видим какво става в мозъка на даден човек.

Иначе може да се тества като се изпитва човек до колко знае писанията и как ги интерпретира. Но тези неща могат да се научат и тогава всичко е само блъф, теория без практика.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 12 Февруари, 2008, 02:52:43 »

Преди да дадем собствените си критерии за просветленост, нека видим кого древните са смятали за просветлен. Започвам с класическата Йога:

1. Просветлен е онзи самадхин (медитиращ), който е постигнал състоянието на нирвичара-самапатти и умът му прелива от истини (ритамбхара).

С какво се характеризира медитацията, известна като нирвичара-самапатти? С три неща:

1. Способност да се съзерцават непосредствено обектите от тънкия свят, т.е. от тройните молекули (трасарену) надолу, през атомите към танматрите и т.н.

2. Познанието на тези обекти не е затъмнено от превратни представи (идеи и концепции), т.е. то е нирвикалпа.

3. Постигналият тази степен на познание може да предаде открилото му се знание на другите с конвенционалните средства за съобщаване на информация, т.е. с помощта на словото и картинните (схематични) изображения. За внушения не се споменава нищо (добавям тази забележка, защото когнитивните трансмисии посредством внушения са нещо традиционно в тантрическия будизъм).

* * *
Според този класически Йога-даршана критерий просветлен е всеки, който има достъп до електронен микроскоп, притежава Ph.D. степен в областта на ядрената физика, плюс тригодишен преподавателски стаж във ВУЗ.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #2 : 12 Февруари, 2008, 03:46:31 »

Точка едно и две ми са мнооого мътни Емотикон нищо не разбирам от тях. Просто не ми се е случвало да се ровя из тази материя. Ако имате време и желание да ги обясните ще ми бъде от полза а надявам се и на други хора тук също? Кои са тези тройни молекули и атоми, например?
Ако трябва да говоря по инстинкт бих казал, че тези тройни молекули и атоми са най основните съставни части на мисълта, на желанието, различните мотивировки, онова което стои в неговият зародиш. Действително йогинът който е постигнал съвършеното знание може да бъде абсолютно обективен по отношение на себе си, на собствените си мисли и да е в състояние да ги анализира, да види техният корен, техният произход???

Танматрите знам какво са  Намигване

Все пак един от най класическите критерии с които абсолютно всички познавачи се съгласяват си остава изгарянето на самскарите в огъня на мъдроста. Казано е на стотици и хиляди места в писанията. Изпържват се значи самскарите в знанието. С други думи васаните не могат да покълнат отново, нямат повече ухание. Спящите желания са умрели. Няма идентификация с тях. Този критерий ми се вижда далеч по лесен за разбиране и приложение Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #3 : 12 Февруари, 2008, 04:50:00 »

Не е чак толкова завързано. В Йога-сутра става дума само за физическите молекули. Тройни атоми (трианука) се наричат онези материални агрегати, които са под прага на визуално усещане. Смята се, че те са изградени от три молекули, затова ги наричам тройни молекули. Изобщо нирвичара-самапатти е свързана единствено с познанието на обектите от тънкия, невидим за обикновеното възприятие свят (сукшма-бхутани).

Вашият критерий е изпържването на санскарите. А как ще разберем научно, кои санскари са изпържени и кои още пляскат в тигана на тапас? Трябва да има някакви обективни признаци, които да са достъпни за опитната наука.

P.S. Всъщност изгарянето на санскарите е признак на освободения дух, а не за просветления такъв. Не е задължително просветленият човек да е лишен от всякакви желания и импулси. Будистите са решили доста хитро този въпрос, като приемат, че архатът има желанието да се бръсне всяка сутрин, но това желание не поражда кармични остатъци.
Активен

yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #4 : 12 Февруари, 2008, 05:36:12 »

Според този класически Йога-даршана критерий просветлен е всеки, който има достъп до електронен микроскоп, притежава Ph.D. степен в областта на ядрената физика, плюс тригодишен преподавателски стаж във ВУЗ.
Я виж ти най-неочаквано съм се приближил неимоверно много и неподозирано до самото просветление, понеже се оказва че имам повече от 3 години преподавателски стаж във ВУЗ и имам пред именцето си Ph.D. бяга ми само ядрената физика. Емотикон ВъртиОчи Супер
Активен

Кой съм аз?
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 12 Февруари, 2008, 05:44:26 »

Цитат
А как ще разберем научно, кои санскари са изпържени и кои още пляскат в тигана на тапас? Трябва да има някакви обективни признаци, които да са достъпни за опитната наука.

Не всеки тапас върши работа за подобна цел.  Само тапаса на знанието може да унищожи Васаните. Санскарите се пържат във маслото на знанието! Санскарите това е Авидя – невежество. Онова което противостои на невежеството е Видя – правилното знание, способността да се видят нещата такива каквито са.

Когато дадена самскара е изпържена в маслото на мъдроста, тогава тя не дава кълнове, не се проявява. На практика това означава че човек не проявява привързаност към това или онова.

Точно това писах в първият постинг, за съжаление няма начин все още, не може да прочетем какво става в ума на човек, да разберем дадена личност дали наистина е НЕПРИВЪРЗАН или само се преструва на непокиз. Когато човек може да контролира желанията си, може да ги води, не се оставя те да водят него, това означава че въпросният човек не се идентифицира с желанията си. За Буда казват че той бил с мислите си, както добрият овчар с овцете. На където им каже на там вървят. Човек който е жертва на мислите си, който не може да овладее разума си все още не е просветлен, защото все още има идентификация с васаните. Човек който познава Атман, не може да попадне в никаква ситуация която да го извади от равновесие, да изгуби здравият си разум. Такъв човек винаги ще може да се контролира.

По какъв начин може да се види дали в човек все още има привързаност? Няма за сега такъв начин. Не може да четем какво става в умовете на хората.

Цитат
P.S. Всъщност изгарянето на санскарите е признак на освободения дух, а не за просветления такъв. Не е задължително просветленият човек да е лишен от всякакви желания и импулси. Будистите са решили доста хитро този въпрос, като приемат, че архатът има желанието да се бръсне всяка сутрин, но това желание не поражда кармични остатъци.

Пълното изгаряне на васаните или санскарите винаги означава и просветление. И обратно, просветление означава пълно изгаряне на санскарите. Това е така във абсолютно всички системи които се занимават с просветление. След просветлението онези санскари които остават се наричат Прарабда Васани. С тях няма отъждествяване. Йогинът продължава да живее след просветлението с няколко васани до края на живота си. Тези желания обаче не смущават ума му.

Според някой школи обаче, пълното просветление наистина може да стане едва след физическата смърт на йогина. Аз не съм привърженик на тази интерпретация защото за мен тя няма практическо приложение. Аз не вярвам в преражданията, живот след смъртта и тем подобни глупости.

Това което казват будистите е точно това което казвам и аз, санскарите са изгорени и няма нови кълнове. Нито пък има идентификация.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 12 Февруари, 2008, 06:27:44 »

Я виж ти най-неочаквано съм се приближил неимоверно много и неподозирано до самото просветление, понеже се оказва че имам повече от 3 години преподавателски стаж във ВУЗ и имам пред именцето си Ph.D. бяга ми само ядрената физика. Емотикон ВъртиОчи Супер
И електронният микроскоп. Емотикон А и Ph.D.-то трябва да бъде по физика. Разбира се, всички тези неща могат да бъдат заменени с яростна медитация.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #7 : 12 Февруари, 2008, 06:38:02 »

...Според този класически Йога-даршана критерий просветлен е всеки, който има достъп до електронен микроскоп, притежава Ph.D. степен в областта на ядрената физика, плюс тригодишен преподавателски стаж във ВУЗ....

Най-важното пропуснахте в случая. Нужно е човек да има жълт картон от веселата болница Емотикон В случай, че липсва жълт картон, може да се замени с две години активно участие във форумите по йога на дир-а Намигване
Активен
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #8 : 12 Февруари, 2008, 06:40:38 »

Електронният микроскоп е лесна работа Емотикон Физиката е проблемът. Ей, жалко че Ph.D - то, което защитих тук: http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5148709 няма да ми свърши работа за просветлението.  Нерешително По въпроса с медитацията работя от години, тя ми е спасението понеже съм твърде тъпичък за ядрен физик. Емотикон
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 12 Февруари, 2008, 07:20:40 »

Съгласни ли сме всички, че просветлението е състояние на ума, доминиран от саттва, на ума, в който раджас е потиснат, а тамас липсва?
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 14 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites