Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 01:56:28
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Актуално
| | |-+  Календар
| | | |-+  Предстоящи интересни лекции в Шумен
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай
Автор Тема: Предстоящи интересни лекции в Шумен  (Прочетена 4100 пъти)
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« : 21 Февруари, 2008, 11:17:29 »

Днес от 17.30 ч. във фоайето на Областната библиотека в града богословът Константин Златев ще представи трети том на книгата си "Учението на Бялото братство"(известно и като българската йога Намигване ) Вход свободен.
Утре от 17.30 ч. в заседателната зала в същата сграда Дорина Пашмакова-Василева (магистър-психолог, астролог и социален терапевт) ще проведе среща-разговор с практическа насоченост на тема "Астрологични параметри на проблемните човешки отношения". Вход свободен.
Активен

Кой съм аз?
yan
Садхак
Публикации: 50

« Отговор #1 : 21 Февруари, 2008, 03:20:43 »

Ще ги отразите ли във форума?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #2 : 21 Февруари, 2008, 03:32:35 »

Да, би било интересно.
Активен

yogimax
Вивекин

« Отговор #3 : 21 Февруари, 2008, 10:49:39 »

Супер събиране беше днес за книгата Учението на Бялото братство. За пръв път имах удоволствието да се запозная с Константин Златев и да почерпя от неговата мъдрост и мога да кажа, че съм силно впечатлен, очарован от него като човек и личност. Дори до преди малко една групичка бяхме се събрали на гости заедно с него на една братска вегетарианска софра Намигване Много мило и приятно беше. Той е толкова скромен, не парадира с нищо, а е свършил толкова много работа с това учение и тези книги. Много фин човек. Абе много хубави хора имало в Братството, дори в йога не срещнах хора с точно тези качества. Всичките лектори са все много дълбоки и чисти хора, есента ни гостува Георги Стойчев с книгата си "Паневритмията", дори си я взех с автограф  Емотикон, в събота беше Светла Балтова, сега Константин Златев. Сега стана късно, утре ще нахвърлям записките си от  днешната лекция. Много умело е щрихирал и синтезирал основните моменти на учението, така че максимално много неща да станат ясни за кратко време. Една съвременна интерпретация на учението, а също така поглед към общото с други учения. Имам първи том на тази му поредица също.
Активен

Кой съм аз?
yogimax
Вивекин

« Отговор #4 : 22 Февруари, 2008, 01:53:39 »

Константин Златев в книгата си "Учението на Бялото братство" том 3 представя актуална съвременна интерпретация на учението на Бялото братство. Представя собственото виждане на автора върху учението.
По-скоро срещата беше като беседа, отколкото преглед на самата книга и премина много увлекателно, бяха зададени и въпроси от публиката. Някои основни моменти:
Ако има висша сила, то ние отразяваме нейната същност.
Съществува свръхестествено откровение, предавано от различни духовни учители.
Грижата на Бог за нас се заключава в това да ни покаже нашия път в този живот.
Ядката в различните учения е обща, а особеностите се дължат главно на различните епохи, в които е идвал съответния учител.
На 7 март 1897 г. Петър Дънов получава просветление. Тогава осъзнава кой е той и за какво е на тази земя, каква е неговата мисия.
Признаци за истинност на учението - Беинса Дуно е говорил и стремил се към обединение. Виждаме, че в съвременния свят процесите на интеграция са засилени.
Това е същото Христово учение, само че пречистено от човешките наслагвания през различните епохи.
То обединява най-ценните моменти, които човечеството има. Съчетание на източната и западната философия.
Голямо внимание е отделено на здравословния живот. Светлината, топлината, въздухът и водата са източници на здраве. Не само светлината на слънцето, но и вътрешната светлина - това е просветлението. Тази светлина съществува в зародиш у всеки от нас, а ние трябва да я проявим.
Топлината се отнася и към чувствата, топлината на сърцето, тя е един от бисерите на нашия живот.
Режим на хранене, който е свързан с вегетарианството. Учителят е казвал, че месоядството е един от най-тъжните фактори на съвременността. В тази епоха човечеството ще приключи завинаги с месоядството. Закона за кармата. Нямаме право да отнемаме живота на други същества. Ние сами предизвикваме всички неблагоприятни проявленя в света, както и природни, на които ставаме потърпевши.
Основното предназначение на всеки човек е да открие себе си. "Познай себе си, за да познаеш вселената и боговете". Автор на тази фраза е Орфей. Това означава да осъзнаем своя божествен потенциал и да му позволим да се прояви.
Всеки истински духовен човек трябва да бъде скромен задължително. За да бъдеш ученик трябва да имаш висок идеал. Изисква се абсолютна чистота - духовна и телесна. Да чувстваш дълг към Божественото вътре в самия теб.
Ако мисията на един духовен учител засяга целия свят, тогава говорим за Миров учител. Но има и много други духовни учители, които много помагат на света.
Каква е задачата на човек в живота? Нашата задача е да направим една крачка напред за един живот. Да започнеш от малкото, означава че си мъдър. Целта е да постигнем съвършенството, а то не е постижимо само за един живот. По възможностите ни е да станем равни на Бога, това ни е завещано.

В кроя имаше въпроси от рода на мнението на автора за религиозното образование в училище, за паралела между ББ и Антропософията и т.н.

Активен

Кой съм аз?
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #5 : 22 Февруари, 2008, 03:04:17 »

Основното предназначение на всеки човек е да открие себе си. "Познай себе си, за да познаеш вселената и боговете". Автор на тази фраза е Орфей. Това означава да осъзнаем своя божествен потенциал и да му позволим да се прояви.

Тази фраза - "Познай себе си" е много популярна. Едва когато започнах да практикувам Сахаджа йога разбрах какво означава.

Това значи да видиш своите грешки и слабости в чакрите и да ги коригираш. Това е оглеждане на себе си в огледалото наречено Всепроникваща Сила на Любовта.

За другите с-ми не знам как го правят, но без участието на Огледалото не знам дали е възможно.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 22 Февруари, 2008, 04:24:41 »

"Познай себе си" е лозунг на Делфийския оракул.

И какво беше мнението на автора за религиозното образование в училище?
Активен

yogimax
Вивекин

« Отговор #7 : 22 Февруари, 2008, 04:38:58 »

"Познай себе си" е лозунг на Делфийския оракул.

И какво беше мнението на автора за религиозното образование в училище?
Да, той каза откъде е лозунга, но добави, че в крайна сметка е установено че това мото е тръгнало още от Орфей.
За училище каза, че трябва да е нещо интегрално, защото основата във всички религии е сходна. В никакъв случай не каза, че трябва да се учи само учението на ББ или паневритмия, или само православие. Много зрял беше отговорът му и съвпада с моето виждане (доколкото и аз съм запознат с проблемите в училище тъй като имам опит и като учител).
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 22 Февруари, 2008, 04:44:41 »

Да, и аз съм на мнение, че трябва да се преподава единствено научен атеизъм, а религиозната ориентация да се остави като втори, по-висш етап в духовния прогрес на човека, когато личността е сформирана и ще е в състояние да направи образован избор.
Активен

Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #9 : 22 Февруари, 2008, 04:52:13 »

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=461855
Активен
Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола