Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:02:36
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Санкхя-Йога
| | |-+  Просветлението не е самопознание
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 3 4 [5] Разпечатай
Автор Тема: Просветлението не е самопознание  (Прочетена 5785 пъти)
Truden
Гост
« Отговор #40 : 01 Март, 2008, 01:20:33 »

Цитат
Има смисъл да се говори за просветлението в Санкхя-Йога, просветлението във Веданта, просветлението в будизма (при това различно за различните му направления).

Искаш да кажеш, че има смисъл да обсъждаме онова, което другите смятат за "просветление", но не онова, което ние смятаме  Какво?
Аз мисля, че човек винаги трябва да обсъжда своите и на опонента си виждания.

Цитат
Просветлението изобщо е състояние на идиот. Японците май са го разбирали най-добре, когато са изобразявали саторичните си герои като дебили и идиоти.

Ако приемем, че Тот, Енох, Илия и Исус са били просветлени, защото не са оставили телата си в този свят, то не бих се съгласил, че са идиоти, освен в най-добрия смисъл на тази дума - "безпристрастни за глупостта на другите"  Намигване
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #41 : 01 Март, 2008, 01:34:01 »

Неговата диалектика има за цел да направи видни ограниченията на логиката (съответно метафизиката) и това, че самата тя пада под ударите на тези ограничения не опровергава идеята и, а точно обратното.
Тя пада, защото не спазва законите на логиката, т.е. неправомерно пренася емпирични понятия в сферата на абсолютното, и обратно, абсолютни понятия в сферата на емпиричното, а не защото е вярна. Една диалектика е методологически вярна, когато може да бъде приложена към себе си, а не когато отрича себе си като метод, без да се възпроизведе в нещо трето като методологичен синтез.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #42 : 01 Март, 2008, 01:41:07 »

Искаш да кажеш, че има смисъл да обсъждаме онова, което другите смятат за "просветление", но не онова, което ние смятаме  Какво?
Когато всеки обсъжда себе си, няма обща основа, върху която да се гради плодотворна дискусия. А и противоречи на законите, по които се провежда аргументираният диспут. Аз тръгвам с определена теза и всички добронамерени опоненти трябва да изхождат от постулатите на изходната теза, а не да въвеждат свои собствени аксиоматични постулати.

Специално за тази тема аз съм формулирал ограничението просветлението да се разглежда в контекста на философията на Санкхя-Йога. Всеки друг подход тук е неправомерен и разводнява темата. Ако искаш да обсъждаме твоето разбиране за Просветление, ще трябва да го изложиш в отделна тема и да помолиш събеседниците си да не въвеждат хетерогенна аргументация, а да изхождат единствено от твоите предпоставки.
Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites