Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:10:30
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Отзиви
| | |-+  Дан Деннетт за Съзнанието
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Дан Деннетт за Съзнанието  (Прочетена 2044 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 06 Март, 2008, 05:19:12 »

Лекция на най-известният съвременен философ занимаващ се с темата за съзнанието. Въпроса е за познаваемостта на ума и съзнанието. Ако ви е интересно докъде е стигнала философската мисъл в наши дни:

http://www.youtube.com/watch?v=fjbWr3ODbAo

Цитат
Philosopher Dan Dennett makes a compelling argument that not only don't we understand our own consciousness, but that half the time our brains are actively fooling us. As he puts it, our bodies are made up of 100 trillion little robots, none of them with an individual consciousness. So what makes us feel we have one? Or that we're in control of it? Dennett's hope is to show his audience that "Your consciousness is not quite as marvelous as you may have thought it is." He uses thought experiments and optical illusions to demonstrate to the TED audience that even very big brains are capable of playing tricks on their owners.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 06 Март, 2008, 05:22:30 »

Ами да, след като съзнанието не е в нито една от клетките на мозъка, на какво основание можем да твърдим, че е в мозъка изобщо?! В мозъка е слуховият център, който вербализира мислите ни, ако решим да ги прослушаме наум, но къде се намират самите мисли?
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #2 : 06 Март, 2008, 05:33:16 »

Казвайки, че философ занимаваю се с темата за съзнанието, нямам предвид по никакъв начин някакъв гуру (източен или западен), ами просто човек. Иначе всички известни съвременни гурувци и учители философстват за съзнанието, най-често повтаряйки някоя стара теория или даршан.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #3 : 06 Март, 2008, 05:38:22 »

Даниел Денет се ползва със скандална за един философ слава, която повече подхожда на някой гуру. Емотикон Иначе в личната кореспонденция е много отзивчив.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #4 : 06 Март, 2008, 06:20:27 »

Значи поляризира мнението на хората четящи философия Емотикон (сигурно теософите Намигване Не може да кажеш на човек, че съзнанието не е това за което го мисли и той да не се почувства лично засегнат. Но и Сократ е бил известен - всъщност ние знаем само за известните ...

Цитат
Ами да, след като съзнанието не е в нито една от клетките на мозъка, на какво основание можем да твърдим, че е в мозъка изобщо?!
Може би точно този въпрос е погрешен!!!
Нека първо да си дадем сметка имаме ли съзнание. Сигурно е, че  ни изглежда че имаме съзнание. А има ли такова нещо? (чист субект, съзнателен и чист )
Но и въпроса ми означен черното по-горе  така формулиран  е погрешен, защото предполага наличие на субект (съзнателен, чист и т.н.т )
Но това е въпрос на формулировка. Хубаво е да се прочете Гилбърт Райл (ученик на Витгенщаин) Като имам повече време и повече познание ще напиша пояснения.
Че сега мрежата се срина ....

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #5 : 06 Март, 2008, 06:37:53 »

Субектът и съзнанието са две различни неща. Будистите са решили да минат без субект и да оставят само съзнанието, при което го разлагат до някакви кванти на "съзнателния" живот, но отричат съществуването му като такова, т.е. като субстрат на тези кванти (дхармите). И Денет задава подобен будистки въпрос.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #6 : 06 Март, 2008, 06:45:07 »

Субектът е част от съзнанието, може да го има, може и да го няма. Субектът това са две категории от мисли: Аз съм вършителят на действието и Аз съм този който се наслаждава.

Що се отнася до това в коя клетка се намира съзнанието, това е глупав въпрос. Съзнанието не се намира в една единствена клекта а в група от клетки, най вероятното в няколко взаимодействащи центъра.

Както казват, цялото е нещо повече от сбора на съставните му части. Това е все едно да кажем в коя клетка на паметта на компютъра е уиндоус? ЕмотиконЕмотикон Частите взаимодействат, клетките взаимодействат Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #7 : 06 Март, 2008, 07:09:08 »

Субектът е част от съзнанието
Ами да, обикновена ментална конструкция. Както емпиричният, така и прословутият трансцендентален.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 06 Март, 2008, 07:11:01 »

След като съзнанието е системно свойство, значи то не съществува като отделна, субстанциална реалност. Ако съществуваше като такъв субстанциален принцип, би трябвало да можем да го откриваме във всяка клетка на сивото вещество.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #9 : 06 Март, 2008, 07:42:35 »

Току що гледах клипа с професора. Добър е и ми беше интересен. В тази лекция той не дава нищо друго освен няколко примера за това как ние си въобразяваме че може да осъзнаваме нещата правилно, когато в същност може да грешим или да ги разбираме неправилно. Това са все опити които учените работят в момента за да разберат как точно работи мозъка. През цялото време той прави доста хубави шеги и накрая пак завършва с една шега като цитира едни специалисти учени. Те казват:

В нашата лаборатория когато изследваме една единствена клетка от мозъка, това е невросайънс, когато изследваме две клетки това е вече психология.

Мисля че този цитат обобщава много добре всичко Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites