Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:12:14
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Санкхя-Йога
| | |-+  Кундалини и Прана
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Кундалини и Прана  (Прочетена 3265 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 08 Март, 2008, 09:11:42 »

Йога-сутра и всички коментари към нея изобщо не споменават за кундалини. Прана не е някаква универсална жизнена енергия, различна от махабхута-ваю (елемента въздух). Прана, апана, вяна и т.н. са формите, в които съществува субстанцията (дравя, бхута) въздух. Възниква еволюционно от чистия потенциал на допира (спарша-танматра) като радикал в енергетичната среда на акаша.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #1 : 09 Март, 2008, 02:51:56 »

Концепцията за Кундалини е по-късна и постепенно изкристализира в тантризма, разбира се на базата на по-ранни вярвания и разбирания. (тривиално за споменаване, след като всичко възниква на базата на нещо). Обаче аз лично не съм срешнал пълноценно извеждане., което да ме удовлетвори. И това не е защото не съм търсил коментарите на чели Тантраалока.  Затова в темета си за кундалини споменах и Ескулап и древните римляни и гърци. При тях змията като чели съществува изсконо в устройството на човека. Някъде бях споменал и за сакрума (сакралната кост) и египетският произход на вярванията в това, че от него може да се въроди и се върражда цялото тяло.  (Т.е. съдържа латентната енергия, която създава и унищожава тялото)

Някои виждат обща символика между прана и кундалини минаваща през небесният гъсок Хамса, последния представлява съчетание между змия и птица. Та той лети постоянно нагоре надолу, символизирайки всяко вдишване и издишване. Но макар това сравнение на птицата с прана да съществува в упанишадите, символика се среща и в древноегиетските мистерии. Има си даже отражение в евангелията (змия и гълъб) функционално като чели също има някаква прилика - движи се нагоре и надолу и е енергия, която ...

С две думи има широко поле за спекулации, което е обратнопропорционално на яснотата.

В Йога Сутра и в буддизма тази символика отсъства.

Освен ако .... почнем да четем Ананта в сутрата за асана в ЙС, като Шеша (शेष), който е змей и демек Кундалини Намигване Виждал съм и такива смели спекулации, Последното лесно се оборва като се свери  откога я има символиката с Шеша като вахана на Вишну. Според мен 9-10 век Шримадбхагаваам са едни от най-ранните споменавания. ( не съм проверявал доетаилно но бих му дал още век два ) Т.е. и тези далечни спекулации се отхвърлят
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #2 : 09 Март, 2008, 03:10:54 »

Като изключим наистина иконографията - както на буда, така и на Патанджали. Адишеша, оня змей дето пази буда под дървото на просветлението (дали пък не е същият, който подлъгал Ева?).
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #3 : 10 Март, 2008, 06:14:45 »

Иконографията на Патанджали като Шеша от кой век? Според мен не по ранна от 9 век.

За Буда съм съгласен, че е ранна символика. Но има и още в символиката и образите - Нагите и всички вярвания около тях. Нищо не се ражда върху нищо. Намигване

Но изкристализирането на концепцията за кундалини (заедно с функциите и) в Индия си е късничко. Много ще се радвам някой да ме обори с факти ...
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 10 Март, 2008, 08:02:49 »

Постхарапският Пашупати е седнал в йогасана и май има змия над главата си

Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 10 Март, 2008, 08:46:36 »

такива ги има и в Шумер, ама там никой не казва че правил йога.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 11 Март, 2008, 08:29:16 »

Пашупатти е просто предшественикът на Шива, а Шива е бог на йогите.

Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #7 : 12 Март, 2008, 02:17:17 »

Ама това на печата Пашупати ли е със сигурност?

Исках просто да изтъкна, че има доза съмнение при размислите какво точно е изобразено на печата. Примерно:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pashupati
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #8 : 12 Март, 2008, 02:36:51 »

Обратно за Кундалини: Змията се набива на очи в древноегипетската символика. Там значението и е наистина подобаващо.

Ровейки се в древноиндийските скулптури  има предимно наги. Има и змии но никога на това символично ниво, в който се намират при египтяните. Но може и да греша. (Вярвам че има изключения потвърждаващи правилото )

Ето една Нагини:

P.S. Намерих Ананта от 5 век!!!! В Дашаватара храма на Вишну! Но все пак  е дълъг път от Ананта до змия в сакрума.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 12 Март, 2008, 02:45:22 »

За трите лица не знам, не виждам такова нещо, но позата му си е чиста асана, дори дланите му са положени като при медитация. Това на главата му със сигурност са рога.
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites