Концепцията за Кундалини е по-късна и постепенно изкристализира в тантризма, разбира се на базата на по-ранни вярвания и разбирания. (тривиално за споменаване, след като всичко възниква на базата на нещо). Обаче аз лично не съм срешнал
пълноценно извеждане., което да ме удовлетвори. И това не е защото не съм търсил коментарите на чели Тантраалока. Затова в темета си за кундалини споменах и Ескулап и древните римляни и гърци. При тях змията като чели съществува изсконо в устройството на човека. Някъде бях споменал и за сакрума (сакралната кост) и египетският произход на вярванията в това, че от него може да се въроди и се върражда цялото тяло. (Т.е. съдържа латентната енергия, която създава и унищожава тялото)
Някои виждат обща символика между прана и кундалини минаваща през небесният гъсок Хамса, последния представлява съчетание между змия и птица. Та той лети постоянно нагоре надолу, символизирайки всяко вдишване и издишване. Но макар това сравнение на птицата с прана да съществува в упанишадите, символика се среща и в древноегиетските мистерии. Има си даже отражение в евангелията (змия и гълъб) функционално като чели също има някаква прилика - движи се нагоре и надолу и е енергия, която ...
С две думи има широко поле за спекулации, което е обратнопропорционално на яснотата.
В Йога Сутра и в буддизма тази символика отсъства.
Освен ако .... почнем да четем Ананта в сутрата за асана в ЙС, като Шеша (शेष), който е змей и демек Кундалини

Виждал съм и такива смели спекулации, Последното лесно се оборва като се свери
откога я има символиката с Шеша като вахана на Вишну. Според мен 9-10 век Шримадбхагаваам са едни от най-ранните споменавания. ( не съм проверявал доетаилно но бих му дал още век два ) Т.е. и тези далечни спекулации се отхвърлят