Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:16:37
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Йога за начинаещи
| | |-+  Религията е пречка за Йога
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 5 6 [7] Разпечатай
Автор Тема: Религията е пречка за Йога  (Прочетена 7906 пъти)
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #60 : 20 Март, 2008, 10:11:46 »

Това е при положение, че Господ ти говори лично. Има много такива. И между нещата които Господ казва на един и на друг има голяма разлика и човек се мисли, че този Господ не говори едно нещо. Но ако Той си говори лично, в което да няма нищо скрито и всеки да може да чуе и да разбере, тогава може да се прецени само по това каквото казва, кой го казва.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #61 : 20 Март, 2008, 10:16:35 »

Аз бих приел един господ, който ми говори не лично, а открито, на обществено място, където има събрани поне 20 човека, за да съм сигурен, че не съм само аз лудия.
Активен

vitaminko
Ведик
Садхак
**
Публикации: 159

религиозен фанатик

« Отговор #62 : 20 Март, 2008, 12:25:54 »

Аз бих приел един господ, който ми говори не лично, а открито, на обществено място, където има събрани поне 20 човека, за да съм сигурен, че не съм само аз лудия.

Ухилено Ухилено Ухилено
Активен

Аз съм религиозен фанатик и съм пречка за прогреса.
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #63 : 20 Март, 2008, 02:10:08 »

Религията може и да е пречка за йога, но както изглежда допринася за доброто здраве на болшинството.

Като се замисля това е логично - човек може да се срещне с хора, да си намери приятели, да получи помощ. Това са фактори допринасящи за психологическото благополучие, а от там и за физическото - урегулира се кръвното, някои възпалителни процеси протичат по-леко.

Разбира се, рано е да кажете "Юруш! на религията!" Изследванията не са еднозначни и не са отчетени редица фактори. Освен това нищо от по-горе изброеното не е прерогатив на религията пер се.

Бях писал, че някои учени работят по въпроса за репродуциране на религиозното преживяване, най-вече заради очакваните благотворни психологически ефекти. Очакваме включване: "в прекрасният нов свят".
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #64 : 20 Март, 2008, 02:31:40 »

Е това последното е много вярно. Предполагам, че и Патанджали е държал толкова на религиозното преживяване, главно заради доказания благотворен ефект върху поддържането на съзнанието в плоскостта на екаграта.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #65 : 20 Март, 2008, 02:37:25 »

Допринася и за упекша Емотикон

Стана ми смешно, като си помислих, че изкуствено индуцирано преживяване на бог (с помощта на някаква машинарийка), е буквалният превод на Deus ex machina Последното носи силен полъх на гръцка трагедия.  Емотикон
Активен
чери
Йогарадж

« Отговор #66 : 22 Март, 2008, 05:08:47 »

Ако Господ беше наше създание, тогава не Той би имал власт над нас а ние над него. Ние точно така сме си помислили като сме го описали по един или друг начин,затворили сме Го в книгите или сме си изградили в съзнанието някаква концепция с която си общуваме. Но това не е общуване с Него а с нас самите. В такъв случай не е възможно да зададеш въпрос и да получиш отговор който незнаеш. Затова това което правим е само да предъвкваме стари неща, нито нещо да научим, нито да се променим.

Ако той е нещо извън нас, чуждо за всички, самостоятелно, с нещо може да се общува, и той действа сам, тогава може да ни промени. Иначе ние по-скоро променяме концепциите си според както ни харесва. Ако той си е той и се представя, то тогава някакви наши погрешни представи ще трябва да отпаднат, като например, че е навсякъде. Ако той си е тай също няма как да има спекулация с богоизбраността. Господ Говори само на мен - слушайте мен, също не може да има и изкривяване на неговото познание, защото винаги може да се пита лично самия източник.

Каква е разликата между мъдреците, светците и отшелниците или философите с каква арогантност сядат и обясняват и учениците или последователите с каква ароганстност сядат и слушат, и колко простичко, и обикновено, и без его сяда той и обяснява.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #67 : 31 Март, 2008, 07:39:23 »

Само дето трябва да си Арджуна, за да го чуеш.
Активен

чери
Йогарадж

« Отговор #68 : 01 Април, 2008, 08:48:26 »

Защо да не сме. Aрджуна значи "арджан карен вале" - този който прави усилие. Ние нали правим усилие. Не става въпрос за само един Арджуна, както не става въпрос за физическа колесница и коне, а за тяло-като-колесница и коне-като-сетива (на тялото). Най-всишата душа идва в тялото на Кришна и разкрива на нас - Арджуните или Арджуновците тайните. Всеки може да прави усилие, както познанието е за всички.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #69 : 01 Април, 2008, 08:58:44 »

Добре казано.
Активен

Страници: 1 ... 5 6 [7] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола