Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:17:54
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  петър дънов
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай
Автор Тема: петър дънов  (Прочетена 5735 пъти)
radios
Гост
« : 14 Март, 2008, 10:24:08 »

споделете своето мнение за  учителя и неговото учение
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 14 Март, 2008, 12:27:36 »

Някой се опитваше някъде да убеждава хората, че учението му било европейският вариант на Йога. Любопитното е обаче, че неговият ученик Михаил Иванов е доста уважавана фигура сред истинските познавачи на Йога. Фойерщайн дори е написал книга за него.
Активен

yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #2 : 14 Март, 2008, 01:08:44 »

споделете своето мнение за  учителя и неговото учение
Харесвам този учител и неговото учение! Имам отношение, ползвам го и е добро и стабилно отвсякъде. Макар че има религиозна окраска, тя е само окраска, като погледна отвъд нея виждам същите истини като в йога. Няма особена разлика. Някои от методите много ми харесват. Паневритмия, песни... Предубеденото ми отношение с което подходих отивайки за пръв път при тази група се изпари почти веднага. Това учение е един стълб за развитието на човек в живота. Дай боже всеки му отдаване на нещо подобно като това. Нещо толкова чисто и красиво. Но не сме готови още за новата култура на братство, все още сме хищници и консуматори. Той е дал нещо, за което е още рано. В бъдеще ще се оцени още по-добре. Кален съм в ходене по събори, по Рила и в живот в тази среда. Не виждам другаде отношения на подобно ниво.
Активен

Кой съм аз?
radios
Гост
« Отговор #3 : 14 Март, 2008, 09:57:03 »

за нашия свят тук и сега където живеем в епохата на кали-юга---повярвайте ми ---няма по достъпно и правилно учение.говоря за достъпно по отношение на европейската ни психика
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #4 : 14 Март, 2008, 10:11:14 »

Психиката се променя. Европейска психика, азиатска психика, човек много бързо свиква и се нагажда, забравя миналото си. Разбира се, вижда се, че има различни природи, но психиката или душата тя къде е била , къде се е раждала, с кого е била в миналото не се знае. Не трябва да гледаме тялото, че е тук сега.

Според мен философия която стъпва на пръсти когато става въпрос за прераждане е слаба. Такова е учението на Дънов. То не е много по- различно от християнството от гледна точка на това, че се говори за душа, ни нищо по-конкретно не се казва от самата дума. Какво е тя, откъде идва, къде отива, преражда ли се, не се ли преражда, как се преражда и пр. Цялото учение се заключава в песни и танци. За мен Дънов е просто човек с голямо въображение. Измислил е всякакви неща с плодовете, зеленчуците и пр. Бялото братство е още силно защото е още от скоро, още е ново. Хората бързо се палят и лесно се увличат, китари разходки, пикници, норми за добро поведение, общност и готово.

Обаче случаят с Дънов не е по-различен от този с другите. Когато става въпрос за установяване на нова религия (не, че това е нова религия, нека е течение, секта, братство, каквото и да е) идва нова душа. Както сидхарта е бил обикновен принс и после става Буда. Идва нова душа. Така и дънов е обикновен до едно време и после нещо става с него. Това май-може и да се види на снимки. Има разлика.

Активен
radios
Гост
« Отговор #5 : 14 Март, 2008, 10:22:56 »

ти май не с и чел много от него
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 14 Март, 2008, 10:28:47 »

Аз съм чел доста неща, дори съм издавал книги на Учителя, но, честно казано, не ми допада като изказ и поднасяне на внушенията. Затова ще си мълча.
Активен

yogimax
Вивекин

« Отговор #7 : 14 Март, 2008, 10:32:18 »

Цитат
душата тя къде е била , къде се е раждала, с кого е била в миналото не се знае.
Цитат
че се говори за душа, ни нищо по-конкретно не се казва от самата дума. Какво е тя, откъде идва, къде отива, преражда ли се, не се ли преражда, как се преражда и пр.
Чери, не си ли противоречиш с тези две мнения? И кой изобщо знае откъде идва, къде отива и дали има прераждане? Никой не знае това. Ако ти не знаеш, тогава кой би трябвало да знае? Може би просветлените? Да, те дават версии, но ти не им вярваш. Какво тогава очакваш с така поставения проблем?
Цитат
Цялото учение се заключава в песни и танци.
Това показва, че изобщо нямаш понятие за какво става въпрос в това учение.
Истинско богатство е учител от такъв ранг да се появи в България и жалко е, че недостатъчно го оценяваме. Но както се казва, никой не е станал пророк в собствената си страна. Познавам хора, които много сериозно работят с това учение и далеч не са увлечени просто от външните ефекти на лагерите, на приятните преживявания.
Активен

Кой съм аз?
yogimax
Вивекин

« Отговор #8 : 14 Март, 2008, 10:44:14 »

Ако някой се интересува, ето един прекрасен портал, където може да намерите абсолютно всичко за учението на Беинса Дуно - знание, лекции, книги, видеофилми, музика, да участвате във форум:
http://www.beinsadouno.com/index.php
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 14 Март, 2008, 10:59:48 »

Много силен сайт.
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай 
« назад напред »