Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:18:17
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  петър дънов
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 3 4 [5] Разпечатай
Автор Тема: петър дънов  (Прочетена 5735 пъти)
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #40 : 03 Май, 2009, 02:50:40 »

Цитат
Въпросът е да не се подвеждат търсещите, че самопознание означава лоша история, епистемология и уфология.

и как разбрахте че е уфология? Пътували ли сте астрално до Слънцето да знаете?

Цитат
А това педагогическо откровение трябва да се разбира като закана за ампутиране възможностите на всяка бъдеща наука.

нищо подобно!

ако за вас е наука създаване на вакуумна бомба, по-добре без нея - нова наука, значи различна от сегашната.
Има езотерична педагогика която се различава по методология от сегашната, в миналото са пращали в ашрам от 8 г.

предпочитам да не се заяждаме.

пък и един йога също може да има какво да научи нещо ново , ръпреки  броя на агами, шастри, упанишади и пурани, които има! Света се развива!
Активен
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #41 : 03 Май, 2009, 07:38:20 »

Не до Слънцето, а до Сириус и не аз, а той е ходил. Вероятно и вас е водил със себе си, щом знаете, а ако не ви е водил, трябва внимателно да следваме само текста, който в случая се явява източник на познание. Не се заяждам с вас и не съм споменавал никакви бомби, правя  критика и давам пример за неавторитетно слово, което се представя за авторитетно.
Според Йога-Даршана разликите в знанието на хората за един обект идват от неразличаването на превратностите, които трябва да се отстранят за достигане на съответствие между ум и собствена форма на обекта. Когато различни умове говорят различни неща за един обект, очевидно става въпрос за невежество. Това, което мисли умът (представи, идеи) трябва да съответства на мисления обект, за да имаме адекватно знание. А средствата на адекватното познание са възприятието, изводът и авторитетното слово (ЙС I.7).
За слушателя авторитетното слово е също модификация на съзнанието, която има за предмет значението на думите, с оглед предаване собственото знание на другите (Йога-Даршана, стр.132). Предметът на възприятието се различава от предмета на извода и авторитетното познание, защото възприятието е модификация, която има единствена задача да определи спецификата на обекта (Йога-Даршана, стр.138). "Единствената задача на обикновеното възприятие е да специфизира обекта като такъв, а определянето на неговите общи характеристики и уникална особеност според Йога е дело на... извода и висшето йогическо възприятие (Йога-Даршана, Йога-вянджана, стр. 138)".
Тези неща Дънов не ги знае и затова баснослови, че е ходил на Сириус и други подобни, очаква някой да му повярва, защото според него не възприятие, извод и авторитетно слово, а вярата е основно средство на познание.
За това става въпрос - стриктно придържане към текст, извод и възприятие, а не вяра. Ако поне едното от трите липсва, добре е ако се породи благородно съмнение. Емотикон

Активен
Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« Отговор #42 : 03 Май, 2009, 08:22:13 »

обяснява разликата между пандит и Гуру)

а разликата между гуру и сат-гуру?
щото в момента и брахман може да стане гуру...и имаго...даже и  аз...не е проблем.
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #43 : 03 Май, 2009, 08:53:51 »

Разликата между пандит и гуру е наистина огромна. Ако един пандит каже една глупост, той се дискредитира. Ако един гуру каже хиляда глупости, той си намира хиляда последователи. Колкото повече глупости плещи, толкова повече наивни идиоти го следват.
Активен

Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« Отговор #44 : 03 Май, 2009, 09:01:38 »

Но няма нищо лошо,в това,Сър/радвам се да ви видя/...ще си оставя работата,ще седна да медитирам пет-шест месеца...и все някаква идея ще ми светне през това време.
И после вместо да си кажа" как не съм се сетила до сега"...ще си помисля"бог ми изпрати това " .
после остава само да изляза и да си разпространя идеята/учението де/... в света.
а после хората ще си казват" да,винаги съм си ги мислил част от тези неща,но някак  си не бях сигурен" и ще тръгнат след мен

лесно е-някой ден,ако вляза в депресия,ще трябва да го направя
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #45 : 03 Май, 2009, 11:15:57 »

Инволюция и еволюция тук може би значат, че светът пропада до идването на Дънов. Седн неговото появяване и обучение светът тръгва по стъпалата на еволюцията.  Това, че светът пропада, и че има инволюция, по отношение на ценностите е очевидно. Но дори в бялото братство инволюцията се забелязва. Едно време учениците с абили много по силни, ангажирани и пр. Това е един естветвен процес на ентропия, при който след пълната деградация следва пълно обновление. 
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites