Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:23:25
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Актуално
| | |-+  Справки
| | | |-+  Занко - ново явление на духовната сцена
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Занко - ново явление на духовната сцена  (Прочетена 3757 пъти)
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« : 01 Април, 2008, 03:34:58 »

Днес попаднах на следния роден български духовен учител. В сайта му четем следното:
Цитат
Занко  е роден през 1954 г. в София. Израства в голямо семейство, обгърнат с много любов, топлота и внимание. Мъдрото житейско присъствие на неговата прабаба, дълбоката й вътрешна центрираност и безграничната й любов го даряват още в ранното му детство с усещане за тотално и безусловно доверие към живота. Общуването с просветлената й същност е първото посвещение в духовния му път и още на седемгодишна възраст Занко започва да се вглежда навътре в себе си, да изследва естествената природа на своето същество. Разнообразните му интереси от този период и живият контакт с природата развиват големия потенциал, който носи. Наситени с бурно и устремно усвояване на различни опитности и познания за живота, творчеството и човешките взаимоотношения, неговите тинейджърски и младежки години са период на съзнателно изследване на собствените граници. В своите духовни търсения Занко се запознава с различни културни традиции, религии, философски хипотези и представи за житейските ценности, изучава и практикува духовни технологии от цял свят.
На 27-годишна възраст милостта на съществуването се разкрива за него и той изчезва във вулкана на безграничното съзнание и светлината на всеотдайната любов. Истината не може да се предаде с думи, това е дълбоко прозрение, преживяване, тишина – намиране на извора в себе си... След просветлението Занко прекарва дълго време във вътрешно мълчание и вглъбяване.
От 1994 г. започва да говори открито за човешките и житейските стойности пред различни аудитории. Така се събират и първите му ученици в България. Хора от различни възрасти и националности търсят контакт с неговата харизматична личност, с дълбокото му познание за човека и с живата мъдрост, която носи. За всекиго от тях срещата с него е силен подтик да продължи напред по своя духовен път.
Занко е признат и уважаван като духовен учител от много традиции. В продължение на години провежда ашрам и сатсанг в България, където учениците му, под негово ръководство, изграждат духовен център.
От 2003 г. живее в Германия, където създава "Институт за преодоляване на вътрешните граници и ново съзнание" и работи с учениците си, като редовно провежда сатсанг, ритрит, ашрам и семинари в Европа. Занко е основател на международната фондация_"Универсум", чиято цел е подпомагане на културното и духовно развитие, общуване и интеграция в съвременния свят.
Линк: http://www.zanko.de/site/bg/index.htm
Сатсанг със Занко в техния ашрам (почти пълно копие на нашите сатсанги Широка усмивка ) http://www.zanko.de/site/moviegallery/A-Music-Webclip/Music-Clip.html
и отново доста солени цени за всичките удоволствия:
- Сатсанг     благотворителен принцип
- Ашрам    при запитване
- Въвеждащ курс    125,- €
- Медитативен курс І    195,- €
- Медитативен курс ІІ    215,- €
- Медитативен курс ІІІ    225,- €
- Рейки І    195,- €
- Рейки ІІ    600,- €
- Рейки ІІІ    при запитване
- Пътуване с Мастера    при запитване
- Семинар по бойни изкуствa    при запитване
- Семинар за рейки мастери    при запитване
А какво означава "при запитване"? Нерешително
Активен

Кой съм аз?
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #1 : 01 Април, 2008, 06:33:20 »

При запитване означава, че ще ти кажат колко струва когато попиташ.

Аз не се водя просветлен затова не ви искам пари задето пиша сега тука. Иначе Занко взима по 30 евро за частен разговор, 15 евро за да го видиш. Сигурно затова г-н Градинаров си скри снимката - защото много ще влезем в дългове.

В Германия са по-платежоспособни или по-балами и затова цените са такива.

Обаче много от "линковете" не бачкат. Но как ви звучи само "Занко говори". На мен ми звучи като реклама в цирка.
Активен
yogimax
Вивекин

« Отговор #2 : 01 Април, 2008, 07:43:26 »

Явно всеки който има излъчване и говори сладко и успокояващо улавя нишата и прави бизнес... Няма лошо, ама предостави нещо свое. А то събрано от йога - мантри, медитации, бхаджан, песни на санскрит, взети понятията сатсанг и ашрам... Като си българин поне направи нещо свое, нещо българско както е направил Дънов с Паневритмията и още много други нови неща...
Гледах и слушах днес следобед и не чух нищо ново, всичко това вече съм го чувал от ... Шри Шри.
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #3 : 01 Април, 2008, 08:41:13 »

Най ми хареса това, че провежда ашрами.

Има просветлени българи, но по-просветлен от Учителя Кръстев няма. Емотикон
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #4 : 02 Април, 2008, 10:13:21 »

...Гледах и слушах... и не чух нищо ново, всичко това вече съм го чувал от ... Шри Шри...

Какво съвпадение?  Намигване И аз съм в същото положение когато слушам Шри Шри или който и да е гуру тарикат. Всички приказват все стари работи, приписват си ги на себе си, уж че са тяхно откритие, пишат се за спасители на света, правят са на светии, и т.н. Разлика няма. С една дума започнал си да ги различаваш, трябва да ги сложиш под общ знаменател и да направиш безпристратно обобщение.

За въпросният Занко (ох на баба Занкото - бабин Занко - ама просветлен хихихи гледайте му интервюто) какво да кажа. Много изкуствен, много превзет, много усилия ама все прозрачни и фалшиви като нескопосан артист. Прави се на честен и невинен, говори големи приказки от рода на това че не бил водач никога на никой освен на обувките си!?!? а в същото време в сайта му е писано Мастер Занко  Намигване Дори му се видяло тясно в България, та за да направи повече пари е отишал на запад!!?!? Действително говори най популярните идеи с които вече е пълно не само тук на запад ами и в България. Повтаря си ги човека като артистичи фалшиво.

Тръгнал е по пътя на множество тарикати от рода на Прем Рават, Нирмала Деви, Шибендо, Сай Баба, Ошо, Дънов, Гурджиев, Ом Рам Иванов, и все от тоя род ЛЪВОВЕ на гуровското бизнесменско поприще. Дали ще успее вече е друг въпрос, зависи до колко е кадърен. За съжаление мен там ме няма, не ми стига достатъчно ум, достатъчно знания, за да пробия в този бизнес.  Намигване Да му пожелаем успех на човека и... дано да не идва в този форум, за негово добро и за доброто на бизнеса му Емотикон

В същност мисля си че нито един истински гуру бизнесмен не е отишал да пише във форумите. Просто знаят че не са за там, ще им отиде авторитета и парите. Иначе си правят сайтове колкото си искаш, но само за реклама. Но не е възможно да отидеш във някой форум и да му зададеш въпрос на гуруто!! Защо?? То си е ясно  Намигване

Активен
vitaminko
Ведик
Садхак
**
Публикации: 159

религиозен фанатик

« Отговор #5 : 05 Април, 2008, 04:47:21 »

"дълбоката й вътрешна центрираност"

Ухилено
Активен

Аз съм религиозен фанатик и съм пречка за прогреса.
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 05 Април, 2008, 07:26:09 »

Човекът сигурно има предвид Точката G. Ако центрираността беше външна, тогава щяхме да говорим за Точка Омега.

Но по принцип е радостно явление, че в морето от индийци и тибетци от време на време се влива и някоя българска струя.
Активен

yogimax
Вивекин

« Отговор #7 : 05 Април, 2008, 09:27:38 »

С една дума започнал си да ги различаваш, трябва да ги сложиш под общ знаменател и да направиш безпристратно обобщение.
За въпросният Занко (ох на баба Занкото - бабин Занко - ама просветлен хихихи гледайте му интервюто) какво да кажа.
Тръгнал е по пътя на множество тарикати от рода на Прем Рават, Нирмала Деви, Шибендо, Сай Баба, Ошо, Дънов, Гурджиев, Ом Рам Иванов, и все от тоя род ЛЪВОВЕ на гуровското бизнесменско поприще. Дали ще успее вече е друг въпрос, зависи до колко е кадърен.
Няма лошо сега, човекът не прави нищо лошо. Нищо че е много хитър и много добър психолог и много умен и знае как да подходи пред аудитория, за да привлече. Говори толкова тихо и уравновесено, спокойно, съвсем целенасочено. Отработил го е. И хората тръгват след него. Не ги учи на нещо лошо, нека да има такива хора. Структурата на организацията му е подобна на тази на Шри Шри. Няма какво да крия. Занко предлага лъскав продукт на пазара. Та чак до екскурзии до духовни места по света Емотикон Напипал си е нишата. Предлага Рейки, медитация, в паралел ИЖ пък предлага Аюрведични масажи наред с Крия, медитация, йога...Изобщо каквото може да бъде полезно за човек, все е градивно. И разбира се, да се изкара някой лев.
Само, че не мога да сложа Дънов в този ред на учители. Дънов е можел да взема заплата като протестантски проповедник. Но е отказал и ги е напуснал, защото не е искал да взема пари от това. Винаги е казвал, че не може да прави курсове, не може да взема пари и е недопустмо да се вземат пари за духовно знание. И не е вземал! И не е представял учението си като продукт на пазара!
Впрочем вчера сондирах мнение на авторитет в тези среди, който ми е личен пирятел. Каза, че знае за Занко, защото е посещавал едни негов семинар преди години. Каза, че мнението му е противоречиво. От една страна Занко имал сила и имал много знание, а и медитациите били страхотни. От друга страна Занко си падал Ошовист и това създавало известна негативност към Занко. А моят  познат имал наблюдения върху учениците му и някой от тях имали сериозни сътресения в емоционално-психологиченски план. Една от ученичките му направо откачила. Това научих.
Активен

Кой съм аз?
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #8 : 07 Април, 2008, 11:10:13 »

Ошо има събрани и разработени много интересни методи за въздействие и евентуално лечение. Разбира се , че той е взаимствал от традицията и преосмислял в рамките на своята философия.  Някои психолози в практиката си използват "негови" техники. Е, някои от тези психолози са посещавали неговите ашрами на младини, но това не променя факта за ефективността на техниките. Всъщност Ошо става известен защото е в унисон с епохата, в която живее. Т.е. обществото е имало нужда от такава философия, но не искам да се разпростирам върху неговите идеи. ВВС имаше един документален филм за епохите и пвилянието на психологията в културата и политиката през последното столетие.

Сударшан крия на на Шри Шри също реално действа. Може да се твърди, че чрез нея стимулираното отделяне на окситоцин е материалната основа на проповяданото от него или поне основно го подкрепя. Т.е. той не само говори "мир и любов", но с практиките си предлага реална основа, човек да се почувства в мир с околните.  Емотикон

Толкова като advocatus diaboli :-) Човек трябва поне да се опитва да е обективен.

Това което си мисля за Цанко, е че той не ми казва нищо, ама нищо ново ... А и по принцип на никой не казва нищо ново. Разби ра се винаги ще има хора, които се нуждаят от знахари, баячки и циганки гледачки на ръце.

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 07 Април, 2008, 02:49:40 »

В Германия не ги ли изтребиха всички по време на фашизма?
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites