Моля, влезте или се регистрирайте.
23 Май, 2012, 02:38:21
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Отъждествяване на субект и обект в самадхи
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 2 3 [4] Разпечатай
Автор Тема: Отъждествяване на субект и обект в самадхи  (Прочетена 4633 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #30 : 04 Юли, 2008, 11:28:26 »

П.П.
Ако си имал баба болна от деменция, ще си наблюдавал как "духа и си отива", много преди тялото да умре Емотикон
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #31 : 04 Юли, 2008, 11:48:27 »

Не, не съм имал, обаче съм виждал как баба ми си отиде. Душата просто напуска тялото, това става в определен момент, вижда се съвсем ясно. Има някакво усилие преди това което трае определено време, сякаш се подготвя, и набира сила да се отдели от тялото. Още като влезе човек се усеща сякаш във въздуха нещо витае има такава атмосфера на заминаване на душата. И когато душата събере сила или кураж има едно някакво финално, последно усилие, лицето се изкривява сякаш в ужасна болка и после става спокойно и това е, душата си заминава и веднага след това е вече заминала, тялото е мъртво.

Не знам какво е деменция, предполагам някакво постепенно умиране. Има много видове. Има внезапна, ненавременна смърт. Казва, се, че от тези смърти най -добре е сърдечната атака. Сърцето спира и това е, няма много страдание. Обаче има и случаи когато човек напуска тялото си по свое собствено желание. Именно това е усилието което можем да правим - да практикуваме, и да напуснем тялото си леко, без болка, по свое собствено желание, когато ние решим, с щастие.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #32 : 04 Юли, 2008, 03:36:19 »

Какво се вижда?

При толкова хора умиращи и още толкова избивани ежеминутно, как така се случи, че само ти видя нещо да излиза?

и как да ти обясня какво е деменция - това е оглупяване. Примерно старческо оглупяване се нарича още сенилна деменция. Има деменции, които променят характера. (а има и такива болести - примерно добре известният сифилис или борелиозата.. уф пак се отплеснах )

Не се връзвай на идеята, че някой с 2 думи, ще ти обясни нещо. Мързеливите най-лесно се ловят на разни бабини-деветини, врели-некипели и наивни приказки на "гуру". Чети най-добре сам и мисли. Няма да е лесно, но както казах мързела  е най-опасното. Толкова за  желанието някои с 2 думи да ти го поднесе сдъвкано. Второто опасно нещо е да вярваш в неща само защото така ти е най-удобно, най-успокояващо и най-приятно.

Май Нитсше в писмата към сестра си беше казал нещо по въпроса... някои хора търсят каквото им е удобно, приятно и намират устойчивост в вярата, други хора търсят истината. Вторите трябва да понесат доста неудобства ... но да не се отплесваме по Нитсше Намигване
Активен
чери
Йогарадж

« Отговор #33 : 04 Юли, 2008, 03:57:17 »

Не, не, не, че нещо се вижда. Нищо не се вижда. Някой някога успял ли е да види душата. Душата не е материална, как може да се види с материалния поглед нещо нематериално. Душата може само да се разбере с погледа на интелекта какво е, какво представлява, да си го представим с окото на ума.

Става дума, че се вижда, в смисъл, осезаемо е, става ясно, усеща се, че някакво нещо, някакво същество напуска тялото. Животът, живото същество напуска тялото. Който и да е може да го види и да го усети. Не става въпрос за никаква специална чувствителност. Когато човек отиде на погребение, когато види трупа става напъло ясно, че човека го няма, това не е той. Това е само някакъв труп, някаква куха коруба, човекът си е отишъл. Обаче допускам, че зависи и от трупа. Говори се за трупове които изглеждат съвсем като живи. Аз не съм виждал такива, но и не съм виждал много трупове. Но дори ако човек види един ранен или болен човек има някакъв неизвестен начин, човек разбира по някакъв свръхестветен начин, дали човекът ще умре, ще живее ли. Усеща се накак по някакъв начин. Разбира се има и таква смърт, по принцип тя нали винаги идва внезапно. Та понякога може да дойде и като гръм от ясно небе. Например се казва, че предсмърните думи на Чехов били "аз умирам" има и други примери. Явно нещо се усеща.

Казва се, че каквито са последните мисли на човек, когато напуска тялото такава е неговата съдба. Мислите обаче имат свойството да следват разни пътеки и да се явяват по силата на навика, честно не се замисляме какво мислим и си мислим автоматично. Така, че се очаква в последния миг, когато човек напуска тялото в ума да се появи това което дълго време докато е бил жив си е мислил. Затова, най-често защото в мъжа има похот и мисли много за жена, в последния момент мисли за жена си и става жена в следващото раждане. Обратното също става, жената става мъж. Когато има баланс на земята, има баланс и в това редуване - мъж - жена - мъж- жена - едно раждане мъж - едно раждане жена. После, когато има дизбаланс става така, че душата може да вземе две последователни раждания като мъж или като жена.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #34 : 04 Юли, 2008, 05:29:32 »

Антаракшин е Вътрешният Наблюдател, Драшту е Съзерцателят, за когото в ЙС І.3 се казва, че пребивава в собствената си форма.
Активен

чери
Йогарадж

« Отговор #35 : 04 Юли, 2008, 09:38:50 »

Не е ли възможно да става дума все за едно и също нещо. Ето и самите описания си приличат. Наблюдател, Съзерцател. Пуруша, Антаракщин, Драшту да са просто описания на различните форми, качества или състояния на едно и също нещо, погледнато от различни ъгли, предаващи различни негови нюанси за да го опишат по-пълно. Както един човек може да има различни настроения, но няма да кажем, че са различни хора. Има ли откъде категорично да отсъдим, че това са много различни и отделни едно от друго неща.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #36 : 06 Юли, 2008, 08:21:59 »

Едно и също нещо са в различни степени на материална обусловеност.
Активен

Страници: 1 2 3 [4] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites