Най-често срещаната във всички религии препоръка! Някой може ли, обаче, да каже как е възможно това да се постигне и какви ще бъдат последствията?
Ставаше въпрос за това да забравим за това което сме учили и да слушаме само едно нещо. За това има условие това нещо което слушаме да ни се струва пълната истина. Иначе ще бъде насила. Условие за това пък е да допуснем, че такава пълна истина съществува. След това ние, може би, няма точно да забравим всичко каквото сме учили до сега, но по-скоро то ще се пречупи през това познание което ще имаме, ще видим старото по един нов начин.
По въпроса за гурутата и БПЦ, бих казал, че много често в една секта, хората отиват не заради гуруто ами за сектантите. Те ще слушат дори по-вече, за тях думите на този който ги е завел в сектата ще имат повече сила от колкото на самия гуру.
Освен това моделът който БПЦ е разконспирирал не е нов. Той може да бъде открит в икономиката, политиката, науката, образованието, медицината. Явно работи и за това се използва. Самият модел не е порочен, просто има разлика какъв е пълнежа.
Също бих повдигнал въпроса за расовата дискриминация. Според мен една раса не може да бъде обидна дума. Тези които са дискриминирани са жертва на дискриминиращите. Тези гета които ги има са защото системата ги включва, трябва да има отходни тръби и канали, места където да си изхвърляме омразата. Тези най-паднали хора не са по различни, тяхната роля е такава. Аз знам от собствен опит, че всякакви хора резонират и се интересуват от духовни теми и проблеми. Кой повече, кой по-малко, с всеки можем да завържем разговор за това и с циганина, защото това са неща които вълнуват всеки.
Все пак защо хората под влияние на секта са готови да се лишат от личен интерес, живот, месо, секс и др, да намалят съня? В името на какво? Нима го правят само под хипноза? Това религиозно опиянение ли е наградата или те просто действително копнеят по нещо и се залъгват както когато няма риба и ракът е риба.
ПП. Не смятате ли, че Йода от Междузвездни войни е модел на гуру. Може би не случайно е името - Йода - Йога.