Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:00:11
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Йога за начинаещи
| | |-+  Духовност и Реалност
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Автор Тема: Духовност и Реалност  (Прочетена 2403 пъти)
Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« : 05 Декември, 2008, 10:48:42 »

Това го кажете на пострадалите от цунами, земетресения, наводнения и свлачища във вашата любима Азия! 
Това не е вашата Реалност-това е тяхната Реалност. Намигване
Но човек обича често да навлиза в Реалността на другите-така губи ценни моменти от своята Намигване

П.П. що за Реалност е това,когато можеш за секунди да смениш своята с чуждата Намигване
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
Painkiller
Гост
« Отговор #1 : 05 Декември, 2008, 10:59:46 »

Това не е вашата Реалност-това е тяхната Реалност. Намигване
Но човек обича често да навлиза в Реалността на другите-така губи ценни моменти от своята Намигване

П.П. що за Реалност е това,когато можеш за секунди да смениш своята с чуждата Намигване

Щом не сте в състояние да се поставите на мястото на другия, значи у вас са напълно атрофирали добрите инстинкти на човешката природа (емпатията, чувството за съпричастност). Тогава какво ще ми говорите вие "духовност"!?! Направо съм потресен от това ваше изказване!  Шокирано
Активен
Simran
Рицарка
Йогарадж

Рицарка

« Отговор #2 : 05 Декември, 2008, 11:05:56 »

Никога не можете да се поставите на мястото на другия Намигване
Дори и да успеете-то за разлика от другия,на чието място сте се поставили,вие ще можете да "станете" и да си "тръгнете" от това "място",когато си пожелаете.
Така е,нали? Намигване
Активен

Simran
Рицарка
Йогарадж

Рицарка

« Отговор #3 : 05 Декември, 2008, 11:10:41 »

Тогава какво ще ми говорите вие "духовност"!?! Направо съм потресен от това ваше изказване!  Шокирано
Няма смисъл да се поставяш на мястото на другия-тогава и двамата ще бъдете на едно и също място и няма да има кой да ви измъкне. Намигване
Духовност не значи да се поставиш на мястото на другия,а да му помогнеш да се измъкне от това "място". НамигванеАз ти говоря реални неща-ти ако искаш си стой потресен Намигване

П.П.Извинете ме-исках да кажа: "Аз ви говоря реални неща,вие ако искате си стойте потресен" Намигване
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #4 : 05 Декември, 2008, 11:39:37 »

Никога не можете да се поставите на мястото на другия Намигване
Дори и да успеете-то за разлика от другия,на чието място сте се поставили,вие ще можете да "станете" и да си "тръгнете" от това "място",когато си пожелаете.
Така е,нали? Намигване

Родете първо едно дете, пък тогава философствайте за мястото на другия и за тръгването!
Ако вече имате такова...значи лицемерите!
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #5 : 06 Декември, 2008, 04:02:35 »

Духовност не значи да се поставиш на мястото на другия, а да му помогнеш да се измъкне от това "място".

Първата част на това изречение е вярна. Духовността в Йога е нещо твърде различно от духовността в християнството.

Втората част е проблематична. Не можеш да помогнеш да другия, ако ти самият не си се измъкнал от това място, благодарение на което (място) се идентифицираш с някакъв еволют на праматерията. Ако пък си се измъкнал и си станал чист дух (пуруша-матра), то тогава изобщо не трябва да ти пука в какво място и на какво дередже са другите, защото е казано - "Ишвара е особен дух (пуруша), незасегнат от световните неволи."

Желанието да помогнеш на другия е признак за контаминация с пракрити, следователно за фалшива духовност.
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #6 : 06 Декември, 2008, 07:00:07 »

В този смисъл - обратно на общоприетото - лесен е животът на монаха. Когато мислиш и отговаряш само за себе си аскетизмът е радост.
Тежко и наистина трудно е да носиш отговорност и да знаеш, че някой друг зависи от теб. Тогава се живее в пълнота, а в ежедневните войни за оцеляване сълзливата чувственост закърнява. В резултат на спечелените битки и понесените поражения се култивира полезна увереност и твърдост. До уши потънал, но "незасегнат от световните неволи." Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #7 : 06 Декември, 2008, 07:10:37 »

Това вероятно е пътят на воина. Монахът колкото и да съчувства на света, си остава пасивен съзерцател на световната злочестина.

Да мъ извинява НСДЛ, ама лозето не ще молитва (съчувствие, състрадание), иска мотика.
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #8 : 06 Декември, 2008, 07:45:40 »

Това е също героичният мотив в митологиите - борба с чудовища, спечелени победи. Също инициациите, в резултат на  които индивидът получава степен на зрялост.
Монахът може само да теоретизира над тези неща, ако рано или късно не му дойде акъл в главата, като например на Лутер, Калвин, Цвингли.
Нямам нищо против монашеството - то е съд за проекции на святост и играе своята роля сред вярващите. ВъртиОчи
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #9 : 06 Декември, 2008, 08:05:19 »

"Да помогнеш на другия" изразява няколко аспекта:

1. Аз имам и ти дававам. Дали действително имаме нещо и дали изобщо можем да дадем? Дали сме правещия?

2. Слънцето и Майката Земя дали осъзнават, че дават?

3. Някой бе написал, че едната ръка не бива да знае каkво прави другата.
Активен

Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites