Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:08:36
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Йога за начинаещи
| | |-+  Комплекс асани
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Комплекс асани  (Прочетена 4898 пъти)
maya
Гост
« : 18 Декември, 2008, 02:17:01 »

Здравейте:)
Занимавам се с йога от 3 месеца.Може ли някой да ми препоръча примерен комлекс от асани, които мога да си практикувам и в къщи.Сега ходя три пъти седмично в един клуб, но ми се иска да се занимавам и малко повече от това:)
С риск да досадя на хората, който се занимават по-отдавна, но ще съм благодарна ако ми препоръчате нещо:)
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #1 : 18 Декември, 2008, 02:39:20 »

Може ако кажеш колко често можеш да се занимаваш и с каква цел. Зависи и от телесната ти конструкция. Може ли да седиш "по турски" или в полулотус? Целиш ли  повече оздравителният аспект на асаните или искаш да изградиш "диамантено" тяло. Доколко си фит. в момента, възраста също играе роля. Или може би асана практиката ти е нужна само за помагане на дългите сесии медитация или седене пред компютър. До колко си добре мотивирана? И колко си търпелива?

Ако си млада, амбициозна, подвижна и желаеш  диамантено тяло. пробвай аштанга виняса или power. Това е чудесна гимнастика. Ефектите и засилват дисциплината и проясняват ума. Аштанга е изцяло базирана на "комплекси" - думичка присъстваща в въпроса ти.
Учителите по айенгар са добре в анатомията. Ако искаш да изградиш подвижност и да коригираш болежки, а също и погрешни микро шаблони на движение.  В този тип йога също тук има комплекси.
Ако желаеш нещо с "духовна" украса пробвай Шивананда.
Може би ще погледнеш и В. Ефтимов той е класика в хатха йога в традицията на Брахмачари.

С две думи:
1. Отговори (пред себе си) на въпросите, които нахвърлих по-горе. Помисли за други желания.
2. Прочети - В нета има много ревюта на типологията на асана гимнастиката.
3. Най-важното е да имаш добър и мотивиращ учител/ка. По-горните 2 точки не са толкова важни. Виж кой те мотивира и инспирира?

и разбира се, че трябва да практикуваш в къщи - в края на краищата това си е твой път и твоята йога (а не на някой друг)
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #2 : 18 Декември, 2008, 02:56:23 »

Всъщност направих го много сложно. Всичко това може да го прецени добре само опитен учител. Ето по-ясно:
-
Прави сурйа намаскар всяка сутрин. Много пъти.

Short FAQ:
1. Какъв Сурийа Намаскар, има твърде много варианти?
- Вземи който ти допада. Аштанга вариантите са по-леки за гърба и илио-феморалното други сухожилия в началото. Т.е. по-малко вероятно е да се нараниш.
2. Колко?
- Може ли да правиш по 108 пъти? В началото разбира се човек прави малко. Но е необходимо да си броиш. Чудесно упражнение за концентрация. Когато им загубиш реда и се разсееш почваш от последният запомнен (като наказание)

3. Почвай полекичка и доколкото може тялото. Ако ти допада после може да вградиш и стойка на ръце или ставане от Урдхва дханурАсана в процедурана, но в началото полекичка.

4. Дишай в ритъм с движенията. (може да си експериментираш)

5. Прави го всеки ден. Ама, точно всеки ден! Ако не никак на може, просто си седи на йога черджето и си дишай.

6. Модифицирай си движенията подходящо за твоето тяло, но не забравяй формата към която се стремиш.

Прави сурйа намаскар всяка сутрин. Много пъти.
Активен
maya
Гост
« Отговор #3 : 18 Декември, 2008, 03:15:34 »

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!:) Прав си, че трябва малко по-сериозно да се замисля какво точно искам да постигна. Мога да кажа,че се отнасям с уважение към йога. Не смятам, че това е просто гимнастика, гимнастики много. Едва ли ще мога да го направя сурийа намаскар 108 пъти(поне не в началото), но с течение на времето и упоритост един ден със сигурност.Емотикон
Активен
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #4 : 18 Декември, 2008, 03:34:01 »

Да уточним за Евтимов, че той всъщност се придържа основно към системата на Свами Шивананда, както и останалите автори на книги, излезли в България до 1989 г. Наскоро в сладкарницата четохме едно интервю, в което Лучански направо обвинява Евтимов, че е преписал от "The Complete Illustrated Book of Yoga" на Свами Вишнудевананда. Това обаче не е вярно, двете книги са доста различни.
При Шивананда има едни 12 основни асани, които наистина са най-благотворни и е добре да се правят. Те са 1) сиршасана - стойка на глава, 2) сарвангасана -свещ, 3) халасана - рало, 4) матсясана - риба, 5) пашчимоттанасана - до неотдавна наричана главоколянна поза, което води до неправилна представа за мястото на главата, 6) буджангасана - кобра, 7) шалабхасана - скакалец, 8 ) дханурасана - лък, 9) ардха матсиендрасана - странична извивка, 10) какасана - гарван / маюрасана - паун, 11) пада хастхасана - навеждане от изправено положение и 12) триконасана - триъгълник. Общо взето, изпълняват се в този ред като в началото се прави загрявка и сурия намаскар, а накрая задължително се релаксира 10-15 мин. в шавасана. При учениците на Кришнамачария (Айенгар, Паттабхи Джойс и т.н.) названията на асаните се различават донякъде.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 18 Декември, 2008, 03:43:48 »

Аз вярвам, че няма "просто гимнастика". Или по-точно вярвам, че "просто гимнастиката" правилно извършена е магическа. (шшшш това е голямата тайна под носа на повечето хора)

Кажи си че правиш "просто гимнастика" и виж какви ще са резултатите след 6-10 месеца. Тази "проста гимнастика" променя как мислим и всичко докато се стигне до това как работят клетките. (тук някъде имах фотографии на променени митохондрии в "тренирани клетки" имах и изследвания за HSP в клетките докато се стигне до невро фактори на растежа)

Трябва дълго време, последователни и редовни  усилия.  Вярно е, че гимнастиката може да се прави по-различен начин.
Хатха йога учителите, често използват цитата от ЙС 1.14 за тази цел и извън контекста но все пак това е валидно за всяка практика.
स तु दीर्घकालनैरन्तर्यसत्कारासेवितो दृढभूमिः॥ १४॥
http://yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,431.0.html

П.С. Просто хората обичат твърде много мистика, фанфари и ААА и ООО и УУУУ, за да забележат чудото под носа им.

Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #6 : 18 Декември, 2008, 03:46:38 »

За Ефтимов е интересно! Но смятам, че той все пак има някои упражнения  сукшма вяяма и твърде много пречиствания. Т.е. все пак клони към Брахмачари. Не съм специалист.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #7 : 18 Декември, 2008, 03:55:43 »

Ето един любим суриа намаскар само за истински ценители. Аз го предпочитам в комбинация с шпагат (хануманасана) вместо road-kill (Ека пАда ВакрАсана) .

Enjoy!   Емотикон
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #8 : 19 Декември, 2008, 02:22:19 »

Друго предложение:

След сурия намаскар, може да пробваш финалните позиции на аштанга без уттанапАдАсана. Преди това може да добавиш пашчимоттанансАна, джанусиршасана, матсиендрасана С и навАсана. Това е мнго подобно на 12 на Шивананнда.
-------
Науката е в това да решиш как да стабилизираш позицията. То е коренно различно между Шивананда и Аштанга-виняса. 
Активен
gusman
Гост
« Отговор #9 : 28 Март, 2009, 10:14:35 »

Здравейте.Виждам,че имате доста познания в областта на йога и бих искал да ви попитам от къде мога да намеря нашенските имена на асаните?Знам само на някои от най-популярните,но ми трябват и на останалите.Бих искал и да видя нагледно някъде цяла тренировка в определена последователност,защото така изредени по имена,още повече индийски,нищо не ми говорят или поне повечето.Ще съм ви благодарен,ако ми помогнете.
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites