Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:13:15
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  За свободата МОКША
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 Разпечатай
Автор Тема: За свободата МОКША  (Прочетена 5066 пъти)
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #40 : 10 Януари, 2009, 11:33:59 »

От тук нататък трябва да продължа с азбучни истини.

Праджапати-Брахма е създателя на материята, която включва и посочения камък.
Праджапати НЕ Е Тамо гуна, следователно камъка не притежава Тамо Гуна.

Ако искаш да ме обориш докажи ми го c текст от писанията. Намигване

От тук нататък говориш пълни глупости. Този цитат който си дал не го разбираш, и не си дорасъл за да го разбереш. Нито пък дебелата Нирмала го разбира. Изобщо не и е минавало през ум да го разбира. Тя е съвсем елементарна жена която се интересува само от това колко милиона има в банката и колко злато може да си купи с тях. Тя няма да седне да чете какво са казали преди нея хиляди мъдреци, риши, философи. Това не е за нейният овчи ум.

Пак чети внимателно какво пиша, за да не ме цитираш неправилно. Цитата който си дал е много известен, има го на много места в писанията в една или друга форма. Накратко само какъв е смисъла му?

Трите велики гуни не се характеризират с дребните човешки понятия за добро и лошо! Те не са нито добро нито  лошо. Добро и лошо са неща които съществуват в съзнанието на човек. Сатва може да бъде хиляди пъти по лоша от Тамас! Всичко зависи от наблюдателят!!

Вишну, Брахма и Шива, са олицетворение на трите сили в природата, съответно силата на ПОДДЪРЖАНЕ -  Вишну, силата на СЪЗДАВАНЕ - Брахма и силата на РАЗРУШЕНИЕ – Шива или Шанкара. Когато са в 100 процента, когато не са смесени, те олицетворяват тези три божества.

На силата на Създаване съответства гуната Раджас. Защото това е силата която твори! С нея е свързано Знанието! Затова съпругата на Брахма - Сарасвати е богинята на знанието. За да се твори нещо е нужно преди всичко знание. Знание е Раджас!

На силата на Поддържане съответства гуната Сатва. Защото това е силата която запазва твореното! За да се запази нещо което е сътворено се изискват средства, пари, време, усилия, труд. По скъпо е да се запази и поддържа нещо, от колкото да се построи! Затова съпругата на Вишну – Лакшми, е богинята на богатството и парите.

На силата на Разрушение съответства гуната Тамас. Защото тази сила трябва да разруши старото и на негово место да се построи ново! За да се разруши нещо трябва да има незаинтересуваност, непривързаност, липса на каквато и да е емоционална идентификация, пълно безразличие, липса на желание за запазване на даден обект. Затова съпругата на Шива – Ума или Парвати е богинята на йогите, на тези които се тренират да бъдат безстрастни. Тя е тази която се превъплъщава и унищожава всичко старо, ненужно. Тя е тази която убива страстта и желанието.

За повече обяснения, трябва да ми плащаш, безплатното спира до тук Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #41 : 10 Януари, 2009, 11:48:39 »

Което пък ме кара да напомня за открития вчера експертен портал "Попитай ме!"

http://www.popitai.me

И съответно да поканя всички, които се чувстват експерти в дадена област на знанието, да се регистрират и пратят заявка за даване статут на експерт.
Активен

Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #42 : 10 Януари, 2009, 12:49:04 »

Честито за новият портал, сигурен съм че след време едно подобно начинание би имало огромен успех, дори ми се струва че би надминало успеха на Уикипедията ако се подхване така както трябва!
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #43 : 10 Януари, 2009, 12:50:47 »

Благодаря за пожеланията, ще се стараем. Но без вас сме заникъде.
Активен

Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #44 : 10 Януари, 2009, 01:02:11 »

Това го разбирам като индеректна покана и нямам нищо против да се включа в проекта до колкото ми стигат силите и възможностите. Мисля също че ще трябва да се отправят покани към съответните лица, аз мисля че имам на ум вече няколко експерта, но вярвам че вие имате далеч повече връзки в това отношение. И разбира се щом е срещу заплащане, това ще привлича повече хора и от друга страна ще оказва повече доверие в хората. Идеята е прекрасна!
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #45 : 10 Януари, 2009, 01:49:52 »

Това си беше директна покана. Емотикон
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #46 : 10 Януари, 2009, 02:00:37 »

За повече обяснения, трябва да ми плащаш, безплатното спира до тук Емотикон

Аз изразявам определено становище:
Цитат
Праджапати НЕ Е Тамо гуна, следователно камъка не притежава Тамо Гуна.

А ти като Фидел Кастро ми обясняваш всичко друго, но не и това, което е свързано с определеното становище.

Явно ти е слаба ракията и толкова са ти възможностите. Май отново ми загуби времето без да цитираш писанията. ВъртиОчи
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #47 : 10 Януари, 2009, 02:51:20 »

Материя и вещество са различни неща. В Санкхя-Йога материята е пракрити, а духът е пуруша. Съзнанието е еволют на материята. Това е установеното учение. Приказките на пураните са за непросветения народ.

В "SÁNKHYA APHORISMS OF KAPILA" Пракрити се превежда като Nature, а не като материя.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #48 : 10 Януари, 2009, 03:23:42 »

Свабхава и сварупа също се превеждат като природа, ама не са. Пракрити е пратворителката, прамайката, праматерията. Материя е това, от което се ражда всичко, субстанцията на видимия и невидимия свят. А Пуруша (духът) изобщо не е в света, тук са само неговите превратни материални отражения.
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #49 : 10 Януари, 2009, 04:53:25 »

Материя е това, от което се ражда всичко, субстанцията на видимия и невидимия свят.

Нашето разбиране за материя е малко по-различна, но щом включваш и невидимия свят това променя нещата.

Според мен Веда Вяса доста детайлно описва нещата и те са в съзвучие със Сахаджа йога.
Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites