чери
Йогарадж

Публикации: 2029
|
 |
« Отговор #20 : 17 Януари, 2009, 01:24:46 » |
|
Вие казвате за Ишвара разни идеи, аз казвам други. Аз незнам Ишвар да е ниргун. Ако това значи да е отвъд влиянието на състоянията сато раджо, тамо, то той е ниргун. Аз знам да е ниракар, както всяка душа е ниракар. Обратно на това аз знам ишвар да е пълен в всички добродетели, той да е източника на всички добродетели и да има само добродетели и никаквии пороци, ниракар, нирвикар и нирехенкар Според мен ние говорим за две различни неща. Докато вие говорите за нещо което го няма аз ви казвам за нещо което го има. Душата, Бог Ишвар, Параматман това са термини над които вие претеднирате за право като ги пълните със смислите от писанията, за което вие коректно, често казвате според..., според.... Първо ние незнаем дали на тези идеи изначално кореспондират някакви обекти и какви са те. Описанията които давате може да са правилни, може да не са. Моята идея е да ви обясня, че е възможно да говорим за две различни неща, само думата да съвпада. Вие я пълните с един смисъл, аз със друг. Аз действително незнам дали има такова нещо както вие го описвате или както е описано в писанията. Аз знам за нещо друго което ви казвам. За да се избегне конфликт, да не узурпирам усърдно оформените представи и пълни със съдържание термини, може би за целта на обяснението ще е по-подходящо да използвам други, нови думи за обектите, от което да става ясно, че става дума за нещо ново и различно. Те ще са като менте, ще са близки по състава за да разчитат на големия обем на информация и представи които има натрупан за оригинала, но ще са по-различни. Бог ще е Бох, Ишвара ще е Ишфара.Душа ще е дуса. Според моята теория, която не е моя, но която ви представям. Бох е енда дуса. Всяка дуса не е Бох. Бох е е една свръхдуса, който се нарича Ишфара. Той има качства, че е ниракар, нирвикар и нирехенкар. Дусите също могат да придобият тези качества, чрез връзка или йоха с върховната дуcа. Именно защото има много смисли натрупани около думата йога ние използваме думата яад – спомен. Както майката помни детето си, както влюбеният – любимата – така дусата помни върховната дуса, тази връзка на обич се казва яаад. Или йоха.
|