Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:40:40
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  Съвременната наука и будизмът
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай
Автор Тема: Съвременната наука и будизмът  (Прочетена 5751 пъти)
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« : 15 Март, 2009, 11:04:07 »

Сакън, вярванията на ШМ са си традиционно индуистки. Докато за Шри Шри не се знае на какъв бог точно се моли.
На най-разумната от всички представи за Бог. Намигване Онзи ден бях на лекция "Съвременната наука и будизма". Там казаха, че всичко се поражда от пространството и в него се връща обратно. Ами това е, висшата потенциалност, това е Бог, това е представата на Шри Шри за Бога. Той казва "Бог е като пространството, пронизва всичко, той е навсякъде, във всеки атом, но докато пространството е мъртво, той е жив, съзнателен. Това можем да наречем Бог, или висш Аз, или Интелект, или Абсолют, или Енергия, няма значение как ще го наричате, ваш избор. Бог не е ограничен в някакво място на вселената, не е ограничен от време, място и форма, той е пространството, което поражда всичко и в което всичко се съдържа". И Махариши е говорил за квантово съзнание, поле на всички възможности. Аз в друга представа за Бог не мога да вярвам, освен в тази! Емотикон
Активен

Кой съм аз?
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #1 : 15 Март, 2009, 11:22:45 »

Пак се плъзгаме към торсионните полета. Нерешително
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #2 : 15 Март, 2009, 11:53:32 »

Онзи ден бях на лекция "Съвременната наука и будизма".

Някой ангел господен сигурно е бил лектор.
Активен

Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #3 : 15 Март, 2009, 02:19:42 »

Идването на Аватари мисля че е сравнително рядко...

(може и ангел) ВъртиОчи
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 15 Март, 2009, 02:39:20 »

Имаше двама регистрирани на сайтовете ни, затова питам.
Активен

Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #5 : 17 Март, 2009, 01:13:38 »

За да бъдем честни към заглавието на темата обаче трябва да кажем, че в будизма няма подобна представа за Бог...
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 17 Март, 2009, 02:20:04 »

В будизма всичко се поражда от алаявиджняна, т.нар. складово съзнание, тъй като именно в него се складират следите (васани) от всички карми, които покълват и дават плодове в друг опит и друго прераждане.

Самата алаявиджняна обаче е санскара в широкия смисъл на тази дума, т.е. фабрикувана дхарма (санскрита-дхарма), и следователно не може да бъде тълкувана като Божие съзнание или Бог.

От всички нефабрикувани дхарми единствено АкАша може да претендира за статуса на дхарматА, вечния континуум на всички мигновени дхарми, откъдето те по силата на узрялата карма се пръкват в битието, за да изчезнат веднага обратно в дхарматА.

Трудно обаче ще намерим текстуални свидетелства за подобно приравняване на АкАша и дхарматА.
Активен

yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #7 : 17 Март, 2009, 03:38:04 »

Лектор беше физик, будист-последовател на Диамантения път на будизма на Лама Оле Нидал. Само че не го каза в обявата, а чак като отидеш ти казват кой го организира. Ако знаех кой стои за това, изобщо нямаше да отида. Лекцията беше тенденциозна и беше така приспособена, че да покрива точно тяхната философия, не беше безпристрастна.
-Уж всичко се поражда от пространството и в него се връща, пък нямало Творец. Кой тогава го поражда ако няма Творец? Как така ще се породи само по своя собствена природа? Няма ли някой, който да му заложи тази "собствена" природа? Не си спомнял да съм заложил сам колко висок да бъда, с какъв цвят коса и очи да бъда...
-Нямало Бог, понеже всичко в будизма било точно и ясно според ума.
-...обаче имало прераждане! А как умът и науката могат да го докажат това прераждане? Никак, но те вярват в това, а не вярват в Бога...
И когато човек зададе закономерния въпрос "според физиката ако един процес няма зад себе си източник той постепенно замира, отивайки на по-нискък разред на отношения" и оня се обърка и тръгна да се измъква "ама това се отнася само за молекулите, а не и за пространството"...
...ето как когато се опитваш да скалъпиш нещо за да легитимираш философията си биваш хванат натясно и се оплетеш като пате в калчища...
 Супер

...странни противоречия
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 17 Март, 2009, 04:00:59 »

Източникът е непрекъснато вибриращият континуум на дхарматА

Иначе прераждането е пълен нонсенс от гледна точка на анатма-вада. Щом няма Аз, кой тогава се преражда?
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #9 : 17 Март, 2009, 08:07:25 »

Цитат на: Imago
Източникът е непрекъснато вибриращият континуум на дхарматА

Може ли по-подробно по този въпрос?
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на: