Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:45:04
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Практика
| |-+  Техники
| | |-+  Нирвана Шаткам-малко помощ
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Нирвана Шаткам-малко помощ  (Прочетена 1908 пъти)
akira
Гост
« Отговор #10 : 04 Април, 2009, 09:58:16 »

ето едно доста добро изпълнение с вграден текст
http://www.youtube.com/watch?v=_Fyj88J6A90
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #11 : 04 Април, 2009, 10:26:42 »

Това изпълнение го видях още преди. То се изпълнява от западнячка, и е се харесва на западняците Емотикон Не че е лошо, но е по елементарно. Това което съм дал аз е изпълнено също от професионална индийска певица, и е такова каквото съм го чул за първи път и така се изпълнява обикновено в Индия. То е далеч по трудно за изпълнение, но все пак използва основната мелодия и може да се пее от всеки. Понякога обаче, професионалните певци, използват основната мелодия само за мисловен фон. Те не я пеят, те я загатват само, като оставят слушателите да допълнят в ума си това което те не пеят. В същото време те пеят такива гами, които да загатват основната мелодия. Така както това е направено в Баджа Говинда.

Но дори и това което съм дал е от професионална певица, от мисията на Рамакришна. Дори и то е далеч по добро според мен от западняшкото изпълнение. Но... въпрос на вкус. Все пак както казват руснаците, "по вкус и по цвет, товарищи нет". Щом ви харесва западняшкото изпълнение, слушайте него.

Между другото, в Индия съм виждал "индийски изпълнения" на западни песни. Трагедия и полонина, не знае човек да плаче или да се смее. Предполагам, че на индийците им се вижда също толкова комично западняшкото изпълнение на Дева Премал Емотикон

ПП
Ако не за друго, поне слушайте оригиналното изпълнение кото съм дал, за да се учите на правилно произношение, да свиквате да слушате добър санскрит!!! Не знам но мен ме дразни произношението на Дева Премал, типично английски санскрит Емотикон 
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #12 : 04 Април, 2009, 12:37:35 »

Ето едно синкретично изпълнение Емотикон

http://www.youtube.com/watch?v=MqMFz_0VOxY
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #13 : 04 Април, 2009, 01:07:59 »

Да това изпълнение също ми харесва Емотикон Изпълнителката или е индийка, или е западнячка, която владее добре санскрит и произношението му.

Докато горното изпълнение на Дева Премал е смешно. Тя като всички останали англичани които НЕ СА СЕРИОЗНИ ученици, се научават да говорят на някакъв неправилен санскрит. Трябва им средно една година за да се научат да казват "р". И като се научат да казват "р" започват да произнасят неправилно "д"-то и някой други съглани, просто ги изяждат. Проблема не е в това че не могат да произнасят правилно думите. Проблема им е в това че те СИ МИСЛЯТ, че ги произнасят правилно Емотикон От където идва и комичното. Също като онези българи, които си мислят че могат да говорят английски и се пъчат, а в същото време прознасят думите така, че те да звучат "английски" само на българското охо. Когато англичанин ги чуе как се превземат и си умира от смях Емотикон

Иначе съм срещал сериозни ученици англичани, които си знаят слабостите и не се превземат като говорят санскрит, но те са сериозни пандити учени.

ПП Сега слушах пак изпълнението на англичанката Дева Премал, изобщо не може да изговоря придехателното "х" в думите ЕмотиконЕмотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #14 : 04 Април, 2009, 01:27:45 »

Да, добре се справя момичето. Явно е индийка, защото произнася правилно различните ш и потъмнява а, където трябва. Освен това не казва нейва, а найва - както си требе. А и накрая английският й е доста показателен.

Като казах синкретично, имах предвид и будисткия фон. Ако беше жив, сигурно Нагарджуна щеше с удоволствие да се подпише под Нирвана-шаткам Емотикон
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #15 : 04 Април, 2009, 01:30:27 »

Ако беше жив, сигурно Нагарджуна щеше с удоволствие да се подпише под Нирвана-шаткам Емотикон

Кой знае, може и да е от него ?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #16 : 04 Април, 2009, 01:50:06 »

Не е изключено. Той също казва, че който е отвъд всички тези неща, дето се изброяват в Нирвана-шаткам, е шива. Разбира се, не бог Шива, а просто шива, като прилагателно, което обединява всички трансцендентални прелести на чистата съзнателност.
Активен

Страници: 1 [2] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites