Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:45:28
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Няя и Вайшешика
| | |-+  Математика и мистика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Математика и мистика  (Прочетена 1779 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« : 31 Март, 2009, 10:29:10 »

Как може такива високо интелегентни хора да бъдат подведени? Просто липса на достатъчно информация

Математиката ги учи на пълна абстракция, която като се съчетае с хуманитарна неопитност ги прави лесни жертви именно на магически учения. Математиката е формална логика.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 01 Април, 2009, 07:16:23 »

Де да беше така. В математиката няма никаква логика. Има само правила, произволни аксиоми плюс основани на тях теореми и леми.
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #2 : 01 Април, 2009, 07:57:48 »

Мислят ли изобщо математиците или само спазват правилата?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #3 : 01 Април, 2009, 08:04:12 »

Не ми се вярва да мислят. Ако мислеха, отдавна щяха да са разбрали, че ги обиждаме. Намигване

Именно затова са най-подходящи за всякакви медитативни философии. Те просто са обучени да съзерцават и затова нямат проблем със самадхи.
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #4 : 01 Април, 2009, 08:35:05 »

Първата математика, когато е била част от философията, дори чак до Просвещението, е изведена логически. Формална логика в случая употребих като нямаща свой обект.
Активен
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #5 : 02 Април, 2009, 09:53:26 »

Единият със сигурност беше Петко Душков Емотикон На другите съм им забравил имената.

Той някъде от 15 години е последовател на Петър Дънов. Няколко от другите на които си забравил имената пък са към Ваклуш Толев.
Активен
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #6 : 02 Април, 2009, 09:53:53 »

Математиката сама по себе си не знам дали може да се съвмести с мистиката, защото там (в математиката) колкото и да е абстрактен един обект той трябва да е построен така, че да бъде в някакви отношения с други обекти. Обектите и отношенията се избират по такъв начин, че да се получават интересни и полезни резултати. Най-интересно е когато се мине на по-горно ниво на абстракция и изведнъж ненадейно се окаже, че теории от на пръв поглед различни клонове на математиката (и изобщо на науката) се оказват проява на една и съща структура. И съответно резултатите в тях се оказват достижими с много по-проста и елегантна сметка. За пръв път това е направено от Декарт, който алгебризира геометрията, после от Нютон и Лайбниц, които изнамират диференциалното и интегрално смятане, а днес още по-показателни в това отношение са висшата алгебра, топологията и особено функционалния анализ.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #7 : 02 Април, 2009, 11:14:20 »

Връзката е именно по линията на абстрактното мислене, а отчасти и поради пластичния характер на математическата идеация.

Интуиционистката логика например отхвърля закона за изключеното трето и принципа за формално отрицание на отрицанието, с което естествено се доближава до мистицизма.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #8 : 02 Април, 2009, 01:28:10 »

Алгебри всякакви ...

Обичате ли абстракните алгебри? http://en.wikipedia.org/wiki/Abstract_algebra

Откъдето стигнахме  до смисъла на Смисъла - и ако това не е мистицизъм.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #9 : 02 Април, 2009, 07:53:55 »

Той някъде от 15 години е последовател на Петър Дънов. Няколко от другите на които си забравил имената пък са към Ваклуш Толев.

Я каква интересна информация Емотикон Петър Дънов  е само малко по добър избор от Сай Баба. Просто Сай Баба е прекалено елементарен. Дънов е по "софистикиран" ЕмотиконЕмотикон

По интересното е за Ваклуш Толев. Навремето той беше човек на който се възхищавах и намирах за невероятен. Но някак си в течение на времето започнах да се "освобождавам от него". Сега не го познавам лично добре и нищо не мога да кажа. Но това което знам е достатъчно за да го сложа на буклука заедно с останалите тарикати!

За първи път с Вашлуш Толев ме запозна едно момче Ангелин от Пловдив. Пътувахме заедно във влака. Тогава той се похвали, как водил телепатични разговори дебати с известният на времето циркаджия йога - Махараши Свами Дев Мурти. Въпросният йога изнасял лекция някъде из Бългания и Ваклуш присъствал на тази лекция. Влезнал във телепатична връзка с йогата, и започнали някакъв философски на християнска тематика, в който Ваклуш излезнал пълен победител. Той дори ни разказа всчико което те си разменяли мислено. Аз слушаш и не знаех дали да му вярвам или не. Чувствах че не е верно но в същото време много ми се искаше да е истина това което казва. Просто приех го с известна резервация като истина!? Това е най голямата глупост която съм чул от Ваклуш. Иначе мисля че той владее много добре да говори на някакъв черковно славянски език, и при това има наистина дар слово. Умее да каже на човек това от което той има нужда в момента, което показва че е добър психолог също, не професионалист а по скоро развита природна даденост. Има много знания в различни области, но някак си ми се струва че не е искрен. Защото ако е искрен, тогава той не е със всичкия си ЕмотиконЕмотикон
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites