Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:52:08
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  Нагарджуна и будисткият атеизъм
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Нагарджуна и будисткият атеизъм  (Прочетена 2746 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« : 09 Април, 2009, 01:23:24 »

Цитат
С прилагането на отрицателната диалектика на Мадхямака са свързани и идеите на известния „атеистичен“ трактат на Нагарджуна („За това, че Вишну не е можел да сътвори света...“), преведен от Ф.И. Шчербатски. В този трактат Нагарджуна изказва следните антикреационистки (насочени срещу теорията за божественото сътворение на света) аргументи. Първо, теистите казват, че тъй като всичко има причина, то и светът като цяло също трябва да има своя причина, и тази причина е Бог. Но в такъв случай Бог трябва да има своя причина, тя – своя и така нататък до безкрайност. Напълно неразбираемо е защо веригата на причинна обусловеност трябва да завършва с Бог. Второ, всяко действие предполага някаква цел, а наличието на такава цел е признак за несъвършенството на дееца. Ако Бог твори света, значи това му е необходимо по някаква причина, нещо му липсва, следователно той не е съвършен и самодостатъчен, което противоречи на самата идея за Бога. А това означава, че или Бог не създава света, или не е съвършен, т.е. не е Бог в теистичен смисъл. Ако пък Бог създава света без мотив и цел, той прилича на малко неразумно дете, което не разбира какво прави, а това също е несъвместимо с понятието за Бог. Накрая идеята за сътворението сама по себе си е вътрешно противоречива: защото ако светът липсва, то той не би могъл и да се появи – небитието на може да възникне битие, а от нищото – нещо.
http://buddha.eurasia.bg/content/view/6/4/1/10/
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #1 : 09 Април, 2009, 05:22:39 »

Аз да не съм Нагарджуна, че ме (го) цитирате като цитат на Източен? Ухилено

Цитат
Ето как слово със слово се бори и победител няма

Затова се не отказваме и висим на форума. Какво друго бихме могли да вършим?! Понякога ми просветва. Шокирано
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #2 : 09 Април, 2009, 06:36:39 »

... а и как тогава да е възможно творение от нищото!?

То пък някой "виждал" ли го е нищото? "Виждаме" тамас, например в съня без сънища.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #3 : 09 Април, 2009, 08:12:27 »

Известният антикреационистки трактат на Нагарджуна

Може и да не сме гениални, но поне сме конгениални. Днес публикувах цялата статия на Шчербатски заедно с превода, а сега обработвам санскритския текст на Нагарджуна.

http://www.buddhistphilosophy.info/nagarjuna_refutation_of_god
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #4 : 09 Април, 2009, 08:36:17 »

Като сме конгениални да си дам отговора на Чанкама...в същия дух.

Цитат
Чандракирти: „Учението за пустотата е било провъзгласено от Блажения за опровергаване на всички теоретични позиции (или гледни точки – Е.Т.). Онзи, който създава особена позиция въз основа на учението за пустотата, се намира в най-голяма заблуда.“
http://buddha.eurasia.bg/content/view/6/4/1/6/

Да чакаме ли впечатления от санскритския текст или вече имате давани такива?

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #5 : 09 Април, 2009, 09:23:44 »

Истински е. На Нагарджуна, а не на някой псевдо-Нагарджуна. По стил прилича на Муламадхямака-карика.
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #6 : 09 Април, 2009, 11:01:51 »

Атеизъм е по-висша степен от апофатизъм. Апофатизъм като съмнение и лутане в безобектни и поради това субективни спекулации, и атеизъм като обективирана притежавана истина, която усмирява съмненията. Как ще е творецът като преди него Аз е?
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #7 : 10 Април, 2009, 12:51:35 »

Ако не държиш в ума си обект, то за какво размишляваш? Несъмнени са сетивните обекти и в това число обектите на ума като вътрешно сетиво. Реални са, но дали са истинни е друг въпрос. Миражът съществува реално, но неистинно предлага вода.
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #8 : 10 Април, 2009, 08:31:12 »

Цитат на: Чанкама
а ако обектът е Умът на умовете, дали изобщо го хващаш, че и да го държиш?

Единственият ум на умовете, който мога да осъзнавам е моят собствен такъв – умен или не, понякога умен, понякога глупав.
Не съм атеист и не защитавам атеизма. Преди години бях вярващ. И аз тръгнах от Агни йога и теософията. Сега просто отказвам да си въобразявам за неща, които опитно не мога да позная. Последната ми надежда беше този форум и тук категорично се простих...Поддържам като ползотворна за себе си нагласа казаното в Самадхи-пада 15 (Бходжа-вртти I.15: "Безметежността е осъзнаване независимостта на този, който не жадува за сетивни и сакрални предмети." Йога-Даршана, стр.235). А още по-малко за тяхната същност, произход и т.н. Предметите се отбелязват като съществуващи и толкоз. Оттук произхожда една приемлива критичност – всички възможни метафизични концепции се опровергават като ментални построения (викалпи), която критичност е присъща на мадхямака и средния път. Отричам нихилизма и етернализма.

Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #9 : 10 Април, 2009, 08:37:59 »

Цитат
Как ще е творецът като преди него Аз е?

Не можем да знаем дали нашето аз е преди всичко. За да знаем, трябва да знаем как се намираме в пространството и времето. Какви обективни основания имаме да очакваме, че всичко започва и свършва с нас.   
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites