Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:53:41
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Крия Йога
| | | |-+  Изкуството на живота (Модератор: yogimax)
| | | | |-+  Изкуството да живееш в медиите
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 6 Разпечатай
Автор Тема: Изкуството да живееш в медиите  (Прочетена 4543 пъти)
yogimax
Модератор
Вивекин
Публикации: 776

« : 12 Април, 2009, 03:07:13 »

Голяма и хубава статия за Шри Шри и основно интервю с него в днешния брой на в-к "Стандарт":
http://maxmet.hit.bg/S4020004.JPG
http://maxmet.hit.bg/S4020006.JPG
 Намигване
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 12 Април, 2009, 08:12:36 »

Велик йоги, няма спор. И една йога философия, достойна за медиите:

"Медитацията не е концентрация, тя е обратното на концентрацията."

Обратното на концентрацията е разсеяност, викшипта. Съзнанието в модуса на  викшипта не е подходящо за Йога, то е йога-пратипакша. Каквото очевидно е и учението на Шри Шри.
Активен

Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« Отговор #2 : 12 Април, 2009, 08:20:33 »

А-и това долу пак си е изкуство и пак е от в-к Стандарт

Москва

Пиян руснак оцеля след три шишета водка и два последователни скока от петия етаж, съобщи РИА Новости.

След като се почерпил здраво 22-годишният Алексей Росков отворил кухненския прозорец на апартамента им в Москва и се хвърлил. Той не само, че оцелял, но и успял да долази обратно по стълбите до вкъщи, практически почти без никакви наранявания.

Бясната съпруга грабнала телефона, за да извика Бърза помощ, като паралелно с това му вдигнала и лют скандал. За да се отърве от крясъците й, младият мъж пак отворил прозореца и пак полетял в бездната. И пак нищо.

Пристигналите след минути лекари били шокирани, че пияницата е с рани, но все пак жив.

Когато изтрезнял Алексей все пак си спомнил, че второто му излитане през прозореца било провокирано от бесните крясъци на жена му. Не помня защо скочих първия път, но за втория със сигурност знам, че ме предизвикаха виковете на жена ми, доверил той на докторите.

Никога вече няма да близна алкохол, зарекъл се пияницата, учуден сам на късмета си.

АСН
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« Отговор #3 : 12 Април, 2009, 08:31:16 »

а на коя страница е статията,че още не мога да я намеря Какво?
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
yogimax
Модератор
Вивекин

« Отговор #4 : 12 Април, 2009, 08:31:48 »

Шри Шри учи на медитация, която носи практическа полза. Не нещо отвлечено. Ето защо тази медитация на мен ми върши работа. Първо се отпускаш, потъваш в себе си без да правиш нещо, това дава дълбок покой на организма и яснота на ума, а резултатът е по-добра фокусираност, по-ясен поглед върху нещата след като излезеш от медитация, защото умът ти е релаксирал. Само помислете за обратния вариант - първо трябва да се концентрираш, фокусираш, а това е свързано с дискомфорт, повишаване на напрежението да стоиш да гледаш в една точка. Как при това положение ще влезеш навътре в себе си? Не си отпуснат, не става, оставаш си на ниво мисли. Можеш да влезеш тогава, когато си освободен от всякакво усилие. Медитацията не е усилие. Всеки който полага усилие значи прави всичко друго, но не и медитация. Намигване
За Симран - на стр. 22-23
Активен

Кой съм аз?
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #5 : 12 Април, 2009, 08:49:16 »

Медитацията се случва спонтанно. Тя е като полюция по време на сън.
Активен

yogimax
Модератор
Вивекин

« Отговор #6 : 12 Април, 2009, 09:14:21 »

Медитацията се случва спонтанно. Тя е като полюция по време на сън.
Точно така.  Емотикон
Активен

Кой съм аз?
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #7 : 12 Април, 2009, 11:09:30 »

А йога означава "съюз на индивидуалното съзнание с универсалното съзнание (Шри Шри)." В този смисъл възприятието не се постига само от разума, не се диференцира, а допуска проникването на ирационални  просто психически компоненти. "Духовното съзерцание е само едно, и именно различаващото познание е духовното съзерцание (Панчашикха-сутра II, Йога-Даршана, стр.87)." Йога-вянджана (пак там, стр. 87) обяснява, че "Духовният наглед (даршана) тук е синоним на съвършената интуиция..., съвършеното знание за разликата между пуруша и пракрити.
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #8 : 13 Април, 2009, 07:06:08 »

Медитацията не е усилие. Всеки който полага усилие значи прави всичко друго, но не и медитация. Намигване
Ще станете някой ден сахаджи...някой.
Активен

yogimax
Модератор
Вивекин

« Отговор #9 : 13 Април, 2009, 07:38:12 »

Ще станете някой ден сахаджи...някой.
Виж ти с какво чувство на превъзходство го казваш... Широка усмивка При положение, че в лицето на ИЖ Шри Шри дава много по-цялостно и еволюционно учение в сравнение със Сахаджа йога. Първо той дава неща, които са реално постижими и не те залъгва с кундалинита и себереализации в един сеанс. И второ не говори глупости като Матаджи от сорта "Болести в лявата част на тялото се причиняват от занимания с антропософия, психоанализа и т.н...."  Ухилено
Активен

Кой съм аз?
Страници: [1] 2 3 ... 6 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites