Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 12:58:24
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Тема за Шри-то и неговата Сударшан Крия
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 11 Разпечатай
Автор Тема: Тема за Шри-то и неговата Сударшан Крия  (Прочетена 7732 пъти)
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« : 26 Април, 2009, 10:56:07 »

Интервю на Шри Шри-то
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=13894
Верен на своя бизнесменски нюх, той през цялото време се опитва да пробутва и да прави реклама на „своята” система Емотикон

Въпроси и отговори на Шрито по време на интервюто и анализ:

Журналистката: Казали са ми, че вярвате че светът е едно голямо семейство?
Шри Шри: „Езикът не е бариера, религията не е бариера, културата не е бариера, онова което ни обединява е човещината”
Дрън дрън та пляс Емотикон Точно тези неща са бариерите. Човек трябва да ги надскочи, да се освободи от тях, да не се идентифицира с тях. Мюсюлманите имат едно определение за човещина, християните друго, евреите трето. Не е възможно тези хора да живеят заедно в мир и при това да изповядват своята религия!! Те трябва да се освободят от своите религиозни предразсъдъци и вярвания и едва тогава може да живеят заедно. Но брадатият Шри си мисли че може да накара лъвът и овцата да живеят заедно в една кошара. Пълна глупост.

Журналистката: „Стресът и насилието ми се струват че са една органична част от съвремието?”
Шрито: „Вижте, насилието е резултат от  стреса”
Дрън дрън та пляс Емотикон На този човек му липсва елементарно мислене на йогин. В него няма никакво различаване. Насилието не е резултат от стреса, в никакъв случай. Насилието е резултат от възпрепятстване на задоволяването на някой желание. Човек който не успял да постигне някой желание,  и в същото време не знае как да приеме ситуацията, липсва му правилно мислене, липсва му изградена етика, липсва му култура, липсва му любов към другите и т.н. той си служи с насилие. Стреса е по скоро роден от очакване на нещо, от игра на ума в бъдещето или миналото. Насилието може да бъде средство за освобождаване от стрес но може и да не бъде. Има много хора които упражняват насилие и не са стресирани изобщо. А има и обратното, много хора са стресирани но нямат абсолютно никакво насилие.

Журналистката: „Казвате че това древно учение може да даде мир и мъдрост на хората по целият свят и че това знание се пази и практикува в Индия. Защо тогва в Индия също има насилие?”
Шрито  отговаря на въпроса така че да си прави реклама.

Журналистката: „Бихте ли ми казали каква е тази дихателна техника която ви е направила световно популярен и известен? Бихте ли показали поне малко от нея”
Шрито гледа като че ли някой му е изял десерта: Ами дишайте дълбоко и бавно!? Има още мнооого техники подобни…
Дрън дрън та пляс Емотикон Много ми харесва тази журналистка. Тя е гола вода в йога, нищо не разбира и затова задава хубави въпроси.  Първо тя прави грешка като пита Шрито каква е техниката която той продава на духовният пазар. Много наивен въпрос! Да не е луд той да си казва техниката по телевизията!? От къде ще му паднат после парите!? Ама госпожо бива ли да задавате такива въпроси!? ЕмотиконЕмотикон

Журналистката и от публиката: „Какво ще говорите с нашите министри”
Шрито: „Аз ще науча затворниците на моята техника за да спрат насилието”
Дрън дрън та пляс Емотикон Хайде бе? Значи със идването на Шрито в България и затворите ще се опразнят? Хммм… това че няма да стане няма да стане ама онова което ще стане е че Шрито си е направил поредната добра реклама отново. За оправдание че нищо не е станало накрая, винаги може да се каже че затворниците не са практикували достатъчно системата му. Абе може да ги задължат да я практикуват, и дори да им хвърлят по един бой всеки ден ако не практикуват!? Това сигурно ще ги поправи и ще се освободят от всякакви мисли за насилие.

Ще следват няколко постинга още на тема Шрито, неговият живот и неговите практики!
Активен
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #1 : 27 Април, 2009, 02:43:24 »

преди време бях гледал предаване за япомски затвор, там ги учеха да медитират - и който не се стараеше достатъчно - пръчка Емотикон
Активен
yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #2 : 27 Април, 2009, 07:54:26 »

Брахмане пак се излагаш. Първо мерси за линка, че тъкмо се чудех откъде да си набавя запис на интервюто. И макар, че журналистката беше доста неадекватна и неподготвена откъм въпроси, се получи добре. Шри Шри никога не може да бъде хванат натясно, защото всеки журналист, тръгвайки изначално с критична нагласа бива трансформарин от неговата любов! Та затова журналистите се стъписват в негово присъствие. Намигване Факт, че интервюто беше много добро и беше предназначено за най-широк кръг от хора, така че да е разбираемо. Факт, че той няма как да обясни крия по телевизията, защото тя е записана на аудиокасета и продължава половин час, трябва да я слушаш, за да я правиш. Как искаш да я обясни изобщо? Не си запознат и си мълчи, за да не се излагаш. Факт, че имаше отлични материали за него и интервюта в много медии, по Канал 1 също беше излъчен позитивен репортаж от Даниела Кънева по посрещането. Факт, че той беше отлично приет и разбран в България. Факт, че 4-хилядната зала 1 на НДК вчера за семинара СЕ НАПЪЛНИ ДОКРАЙ! Въпреки че имаше такса вход. Емотикон
Факт, че хората го приеха отлично, с бурни аплодисменти и одобрение. Факт, че след антракта никой не си отиде, а всички се върнаха заинтригувани да участват и до края на семинара! Факт, че продажбата на книги и дискове вървеше като топъл хляб. Това е начина да поднесеш нещо добро като на хората. Без да обличаш нещата в религиозни вярвания или сложни философии. Защото хората, усетиха неговата ЛЮБОВ. Това е най-прекият път до човешките сърца. Аз съм напълно доволен от всичко, което се случи през тези два дни. Това е голяма поддръжка. Още в 13.30 ч. когато той дойде в НДК беше наобграден от огромно множество, зала 4 беше пълна, където той остана до 16 ч., през което време всеки можеше да го види, БЕЗ ДА ПЛАЩА. Защото това беше неформална среща извън семинара. Бих казал, че и самият семинар беше неформално общуване, от сърце към сърце. Само както той умее да създаде.
Активен

Кой съм аз?
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #3 : 27 Април, 2009, 10:41:19 »

Има и един допълнителен аспект, за който аз често си говоря.
Има много методи човек да се умиротвори, успокои, седира. Когато човек е под въздействието на много лекарства той е мирен, спокоен и даже твърде спокоен - те често се наричат седативни лекарства. Има и други способи. Решаваме си проблема със стреса, насилието, конкурентността, страданието.

Но аз ви питам: А искаме ли да се освободим от стреса, конкуренцията и страданието? Те са част от света и често под тяхно въздействие, създаваме най-прекрасните си творби, получаваме прозренията си и т.н.т.
Наистина ли искате да се освободите от страданието и конфликта? ...
, а не представляват ли те неотделима част живота
Аз твърдя че това ще ни превърне в зомби, плужеци, дроги неспособни на нищо възвишено нито на прозрение. На какво би заприличал живота без тях? - патология, пустиня на самодоволството в себе си, скука и затъпяване.

Затова казваме, че Ш. прилича на дрога - това е олицетворение на освобождението от страданието.

Аз твърдя, че в живота важна е хармонията и баланса - между страдание и удоволствие. Между спокойствие и възбуда. Твърде много от всяка едно от тях е отрова. Това взе да звучи като брътвеж на патологичен хатха йоги.  Широка усмивка

Логично е много хора да се чувстват привлечени от Ш. Той им предлага спокойствие и умиротворяване. Техниката не е противозаконна и не изисква рецепта, както много лекарства и не води до пристрастяване от порядъка на това от хероина. Т.е. хората имат нужда да си възвърнат баланса.
Останалите са зяпачи, обичащи шоу, купона, самотни или просто объркани и депресивни. Те също намират необходимото за тях за момента.
Това не е целта, за мен.

षन्ति  Намигване

Активен
yogimax
Вивекин

« Отговор #4 : 27 Април, 2009, 10:59:25 »

Цитат
Наистина ли искате да се освободите от страданието и конфликта?
Един момент-това не беше ли основната цел на класическата йога по Патанджали???...
Цитат
Аз твърдя че това ще ни превърне в зомби, плужеци, дроги неспособни на нищо възвишено нито на прозрение.
Ти твърдиш, но това е отново клопка на ума. Нима Шри Шри изглежда така? Та той е по-жив и по-игрив от всеки друг духовен учител. Трябва правилно да разберем центираността и установеността в себе си. Тя не е умъртвяване на живота, на очарование, тя е постоянно поддържане на връзката с извора на живота, на енергията. Именно тогава си по-жив от всякога!
Цитат
Аз твърдя, че в живота важна е хармонията и баланса - между страдание и удоволствие. Между спокойствие и възбуда. Твърде много от всяка едно от тях е отрова.
Това е същото, което и той твърди. Намигване
Цитат
Т.е. хората имат нужда да си възвърнат баланса.
It is true! Ти откри топлата вода. Нека да има кой да им помогне да го направят. Нека да е достъпен за всеки, а не само за тесен кръг "предано стремящи се хора с голямо мнение за духовно величие..."  Емотикон
Активен

Кой съм аз?
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 27 Април, 2009, 11:48:05 »

Казват, че целта е обединението на слънцето и луната. Не всички го разбират веднага.

Истинският гуру има едно око блажно, а другото е постно.

Факта, че все още не си се дргирал до смърт в пълен оргазъм означава, че живота е повече (даже от това, което разбираме или някога ще разберем)

П.С. Лично предпочитам въпросите пред отговорите.
Активен
yogimax
Вивекин

« Отговор #6 : 27 Април, 2009, 01:19:04 »

Добре разбирам, че и двамата с Брахман изначално сте тръгнали с нагласата да търсите кусури. И понеже такива нямаше, но вие си бяхте навили да напишете все пак някакъв компромат, та сега звучите много мъгляво и неясно, понеже такъв нямаше и никак не звучите убедително. Като изсмукано от пръстите звучи, с недомлъвки...Не е сериозно. Много голяма пакост е предварително установената концепция в ума. Но излезеш ли от нея, ще придобиеш широта. Светът няма да се свърши ако пуснеш някой от бетонираните си концепции.
Активен

Кой съм аз?
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #7 : 27 Април, 2009, 03:49:53 »

Цитат на: rtsvet
Казват, че целта е обединението на слънцето и луната. Не всички го разбират веднага.

По този въпрос открих (чрез търсачката) ясно казано от Брахман:

Цитат
Така Хатха Йога се интерпретира като мистично сливане на слънцето и луната. Какво точно означава това? За помощ ще се обърнем към древните упанишади. Там слънцето е символичен знак на Будхи или интелектът...
Луната от своя страна символизира Манас, чувствения ум и емоциите.

Как се разглежда в Хатха-йога това обединение?
Активен
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #8 : 27 Април, 2009, 03:57:39 »

Цитат на: rtsvet
Логично е много хора да се чувстват привлечени от Ш.

Който би трябвало да се чувства виновен, заради илюзиите за щастие, които раздава. Тези с хапчетата са по-блажени, защото изживяват щастието в себе си, без да си създават допълнителни религиозни при-страстия към гуру. Емотикон

Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #9 : 27 Април, 2009, 04:13:06 »

Глупости  Емотикон самото пристрастие към гуру е като хапче само по себе си. Тези дето са само на хапчета не знаят, какво пропускат.  Плезенка

हरी कृष्न

Активен
Страници: [1] 2 3 ... 11 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites