Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 01:06:46
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  Размишления на един празен ум
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай
Автор Тема: Размишления на един празен ум  (Прочетена 4823 пъти)
Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« : 04 Май, 2009, 05:40:38 »

Ако не държиш в ума си обект, то за какво размишляваш?
Умът може да размишлява както върху обект,така и върху Празнотата.
И двете са в Ума/в моя/
Въпросът е-не върху какво да размишлявам...а защо изобщо размишлявам?...кое е желанието,което ме кара да размишлявам...откъде идва то...кой е първоизточникът на всичките ми  размишления?
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #1 : 04 Май, 2009, 05:54:01 »

Която (празнотата) е обект на ума.
Аз-ът не размишлява, нито пък има желания. Като сте подкарали (на другите теми) с видео, вижте това:
http://www.vbox7.com/play:8e74ce20
Активен
Simran
Рицарка
Йогарадж

Рицарка

« Отговор #2 : 04 Май, 2009, 06:03:24 »

Проблемът на будиската медитация е...че прекалено е заета с наблюдаването на мислите...може би затова Буда никога не е видял Бог.
Бил е твърде влюбен в мислите си Намигване
/това относно филмчето/
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #3 : 04 Май, 2009, 06:25:05 »

Виденият бог е обективен бог, т.е. имащ форма, размери... и следователно подвластен на условия, развала. Шокирано
Активен
Simran
Рицарка
Йогарадж

Рицарка

« Отговор #4 : 04 Май, 2009, 06:29:36 »

Видях=Осъзнах
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #5 : 04 Май, 2009, 06:35:53 »

Какво осъзнах/те?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #6 : 04 Май, 2009, 06:39:00 »

Осъзнах, че съм видяла.
Активен

чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #7 : 04 Май, 2009, 06:45:03 »

Във филмчето се, казва, че ако се научим да медитираме правилно, ще постигнем просветление, сакаш това е нещо което всеки може и трябва да прави, като например да ходи. Описано е също и какво става при медитацията с ума. Но това не е техника която ние не знаем. Не става въпрос за павилна медитация. Въпросът е върху какво медитираме. Всеки умее да  лети с ума си и да си наблюдава мислите. Колкото повече го практикува, толкова по-лесно става, както с всяка практика. Въпросът е върху какво фиксираме интелектът си. Както ходенетео не е предназначено само за себе си а за да ни пренася в пространството, така медитацията сама по себе си ще ни заведе някъде без да знаем къде, ако не знаем точният обект. Ако знаем обекта, тогава медитацията е като средство да го достигнем. Просветлението не е резултат от самата медитация. Просветлението е резултат от познаването на обекта, за което медитацията е средство, както когато отидем по-близо доп нещо ние го познаваме по-добре.

Бог не е достъпен до произволна медитация. Ние случайно не можем да го достигнем. Дори да го достигнем ни еняма да разберем, че сме го достигнали, защото не знаме какво е, и да го видим и да го осъзнаем няма да го познаем. Бог може да бъде обект на нашата медитация, само ако знаем какво е. Ако го осъзнаем или видим, тогава можем да медитираме на него.

Осъзнатият бог не е подвалстен на ентропия. Обратното, умът осъзнал Бог се издига. Бог е постоянен.

Буда не е видял Бог защото тогава Бог не е имало.
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #8 : 04 Май, 2009, 07:23:48 »

Цитат
Във филмчето се, казва, че ако се научим да медитираме правилно, ще постигнем просветление, сакаш това е нещо което всеки може и трябва да прави, като например да ходи. Описано е също и какво става при медитацията с ума

Въпросът е върху какво фиксираме интелектът си.

Умът е пълна загадка и неизчерпаема потенциалност. Въпросът в случая е да се осъзнае, че Аз не съм ум, за да се прекъсне тази най-мощна идентификация. Да се пребивава в себе си ... продължително време.
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #9 : 04 Май, 2009, 07:30:17 »

Това е добре, това е да се диференцираме и дистанцираме. Но от това не следва какво съм аз. Прекъсването на идентификациите не идва преди осъзнаването на какво съм аз, ами след това. След като знаем какво сме, ние автоматически знаем какво не сме. Не е вярно обратното. Така, че ако знаем, че ние сме господарят на ума, няма опасност от смесване, идентификация, илюзия.
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites