Въпросът ми беше зададен малко неточно но с цел да предизвика. Думата памет обикновено не е равна на осъзнаване. Но будистите съвсем правилно са казали че осъзнаването е равносилно на запаметяване. Не е възможно да се осъзнае нещо ако то не е в една или друга степен запаметено или поне сравнено с предишни знания които сме натрупали в паметта си. Това е чудесно използване на думата "памет" като "осъзнаване".
Разбира се не всяко осъзнаване е правилно. "Правилното осъзнаване" - на Пали sammā-sati и на санскрит samyak-smṛti или ПРАВИЛНА ПАМЕТ е може би най основното нещо и в Будизма и в абсолютно всички останали духовни учения на изтока. Виденията, разни чудеса които идиотите разправят, това са все глупости. Да може човек да вижда нещата такива каквито са, без да са с притурки от нашите желания, без да са изкривени от нашите разбирания и идеологии, това е същноста.
Sammā-sati ("Райт Майндфулнес" - right mindfulness на английски) е най важното нещо което трябва да развие човек който е тръгнал по пътя. Един път като го развие това качество, повече не му трябва нито учител, нито учение. Тогава "знанието така да се каже започва да извира от самият него". Такъв човек има пълната обективност на един истински учен, разбира ограничеността на собственото си осъзнаване и не слага прегради на новото.
Еееееххххе тъпунгирите в България се стремят да дишат, да се извиват на суджук, да гладуват по два месеца, да учат писанията, да живеят по 120 години, да хвърчат без летящо килимче, да им се привиждат дяволи и ангели, да се молят на дебелани и брадати тарикати и т.н. и т.н. Каква е ползата от всичко това? Целта е да се научи човек на Сама Сати. Това са учили истинските учители и на това учат но... от многото тарикати и мошеници елементарната истина не се забелязва.
Ако пиша тук че мога да материализирам швейцарски часовници като Сай Баба или че съм запомнил цялата Бхагават Гита, всички ще ми правят евала и ще кажат че съм голям учител. Но ако кажа че мога да обясня как човек да се научи на Сама Сати с Випасана... никой няма да ми обърне внимание. Няма да разберат дори за какво става дума.
Е онзи ден гледам пак Търсача пуснал една глупост, някакъв тарикат евреин по ютюба говори какво било след смърта, цял час глупости. Това прави впечатление на идиотите. Въпреки че от подобни неща няма абсолютно никаква полза. Не знам... Имаго е много толерантен. Трябва да забрани на идиотите да пускап повече от една глупост на месец във форума и то при условие че не се повтаря

Все пак по добре е да имаме един сериозен форум в България в който има по малко глупосити и фантазии и неща от които да има полза