Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 01:30:45
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Истинската Адвайта
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 11 12 [13] Разпечатай
Автор Тема: Истинската Адвайта  (Прочетена 7884 пъти)
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #120 : 09 Август, 2009, 08:19:03 »

Освободените, реализиралите еманципацията на пуруша, според учението Йога, не могат нищо да споделят. Просветлените в Йога могат.Емотикон

Очевидно в обхвата на учението Йога не включвате класическия му коментатор Вяса. Вижте неговата бхашя върху сутра 30 от Кайваля пада.
Активен
Simran
Рицарка
Йогарадж
Публикации: 1117

Рицарка

« Отговор #121 : 09 Август, 2009, 08:19:17 »

Kaйваля.
Благодаря Емотикон
ще го запомня Емотикон
Активен

Ти  имаш само една любов-самата Любов!
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #122 : 09 Август, 2009, 08:50:33 »

Очевидно в обхвата на учението Йога не включвате класическия му коментатор Вяса. Вижте неговата бхашя върху сутра 30 от Кайваля пада.

Ще се радвам ако вие ме убедите, че не съм прав. Може и чрез аргументите на Вяса, но изказани от вас.
Активен
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #123 : 09 Август, 2009, 09:02:45 »

За познаването на Брахман или Ишвара само писанията може да не са достатъчни.
Трябва си сериозна практика и ... Ишвара пранидхана, - в ума и в живота.
Това за което мислим най-често, то ни влияе и... преобразува. Самяма може да се прави не само на силата на слона...
Активен
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #124 : 09 Август, 2009, 09:23:51 »

Ще се радвам ако вие ме убедите, че не съм прав. Може и чрез аргументите на Вяса, но изказани от вас.

В кое да ви убедя? В това, че обсъжданото твърдение е правилно или в това, че то е част от учението на класическата йога? В случая аз твърдя само второто (т.е. не съм взел отношение по уместността на освобождението приживе изобщо). Така, че тук въпроса опира до това да се направи елементарна справка, а не аз собствено да излагам някакви аргументи. Ако приемем, че класическата йога е тази, изложена от Патанджали, Вяса и Вачаспати Мишра, просто трябва да видим какво казват по въпроса. Според Вяса освобождението приживе е възможно (вижте коментара по споменатата сутра). Дали това е така, дали мнението му е в съзвучие със съдържанието на самите сутри е отделен въпрос.
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #125 : 09 Август, 2009, 09:45:01 »

Разбира се приживе, не съм твърдял противното. Въпросът беше, дали реализиралият приживе собствената форма на пуруша има средства за възприятие; ако има, чрез какво възприема? Ако няма средства за възприятие, то трябва да поставим под съмнение концепцията за пуруша, защото пуруша подлежи единствено на извод.
В края на краищата, аргументите от писанията трябва да се подбират и не всичко може безкритично да се ползва. Последната дума е на четящия текста и затова е казано, че писанията разчитат на интелигентността на четящия.

Затова казах, че за мен е важно да чуя какво вие мислите по въпроса. А иначе, изобщо не се съмнявам, че крайната цел на Йога е възможна приживе. Крайната цел, но без надигане на никакви нагласи, които подлежат на незабавно потискане чрез нети-нети, и без последната нагласа на устойчиво потискане.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #126 : 09 Август, 2009, 11:25:50 »

Дживанмукти е като ръководната роля на партията в развитото социалистическо общество. Всички я декларират въпросната свобода приживе, но никой не вярва в нея.

Някой да е чувал нещо за учението на Сука?
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #127 : 10 Август, 2009, 06:34:00 »

Търсачката на форума знае по този въпрос.
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #128 : 10 Август, 2009, 06:59:47 »

Главите за сиддхите и кайваля, концепцията за Ишвара, са опит да се преодолее чак пък пълното изчистване на илюзиите, каквото предлага Йога; или са писани от състрадание. Това разбира се са мои спекулации.

Как се съчетават тези места в даршаната с просветлената нирвикалпа на Патанджали и авторитетните коментатори?
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites