Доколкото ми е известно това е вече остаряло становище.
Йогататтва се датира много по-късно сега. Имаше доста аргументи в литературата, главно по-това кои упанишади са упоменати в точно датируеми списъци или са коментирани. Един лесен за разбиране аргумент е, че такъв важен упанишад не е нито упоменат нито коментиран от ади шанкарачаря (9-10) век. Т.е. ЙТУ е след 10 век. Докато други коментатори след 14 век го упоменават и коментират. Т.е. той е съществувал след 15 век, но най вероятно го е нямало в този вид през 10. Но имаше и други съпоставки, примерно за съдържанието на късно ведантистки концепции, който просто ги няма упоменати преди 9 век. (не си ги спомням всико

)
Но, даже да прескочим въпроса кога, коя част от тази работа е написана - Индийците обичат често да преписват и никога не датират точно.
Съществува въпроса дали философските школи са съпоставими. Най малкото след като глава 2 повтаря 7 глава на Нетра тантра.
Което ми напомня че индийците често си мислят, че Шанкара е умрял защото Абхинавагупта му направил черна магия. Толкова за индийските понятия, за кое кога се е случило

Благодаря за уточнението. Което пък ме довежда на мисълта, че всеки от нас приема за истина това за което има нагласа, база от знания.