Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 02:01:35
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Актуално
| | |-+  Календар
| | | |-+  Добре дошли, ако ви е интересно:-)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Добре дошли, ако ви е интересно:-)  (Прочетена 1308 пъти)
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #10 : 26 Ноември, 2009, 11:17:53 »

...За Алая-виджняна чувал ли си?

Чувал съм. Това е една от главните концепции във Виджнанавада школата на Махаяна Будизма. Имам слабост към този вид будизъм защото той се доближава извънредно много до Веданта. (липсата на външна реалност!?) Знам че има различия доста в различните интерпретатори но разполагам с достатъчно литература за да проверя за всички класически варианти. Разполагам и с достатъчно знания за да разбера напълно всяка концепция. Така че си добре дошъл, кажи какво точно имаш предвид? Ако питаш мен Алая Виджнана е поредната фантазия на религиите на изтока Емотикон

Ако искаш да кажеш че можеш да измъкнеш от там изтритият постинг, ще се радвам ако го направиш  Намигване Има още доста неща които бих се радвал ако може да се измъкнат от там. Но най напред трябва да докажеш че наистина това съществува и разбира се че ти самият може да разглеждаш тази библиотека от всезнаия  Ухилено

ПП Между другото същият термин се използва и във Веданта но има доста по различно обяснение. Разглеждах с това което дава Йогачария и виждам значителни разлики, така че Веданта и Будизъм не трябва да се мешат безразборно. Това разбира се го казвам на мене си, не на теб ЕмотиконЕмотикон
Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #11 : 27 Ноември, 2009, 12:10:21 »

Как да ти помогна? Не знам? Не съм Буда, уви...
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #12 : 27 Ноември, 2009, 01:45:20 »

Ти гледай себе си  Намигване Оправи себе си, другите сами ще се оправят. Ти се просветли, и целият свят ще се просветли заедно с теб.

Има една такава зен история. Едни възрастен мъдрец живеел близо до едно село. Настъпило суша. Хората се страхували че реколтата няма да стане. Решили да отидат при мъдреца да го попитат за съвет. Мъдреца им казал да дойдат след седмица. След седмица заваляло дъжд и всичко дошло по местото си. Селяните отишли да благодарят на мъдреца. Един от тях попитал какво е направил той, какви заклинания с които да извика дъжда. Мъдреца казал:
- Никакви заклинания не съм правил. Всеки път когато видя че в светът има нещо накриво, първо започвам от своята къща. Разтребвам, почиствам, подреждам, поправям, СЛАГАМ ВСИЧКО В РЕД! Така стана и този път. Разчистих се, подредих всичко в къщата, сложих я цялата в ред и светът се оправи.  Широка усмивка

Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #13 : 27 Ноември, 2009, 01:57:48 »

Всеки път когато видя че в светът има нещо накриво, първо започвам от своята къща. Разтребвам, почиствам, подреждам, поправям, СЛАГАМ ВСИЧКО В РЕД! Така стана и този път. Разчистих се, подредих всичко в къщата, сложих я цялата в ред и светът се оправи.  Широка усмивка
Без коментар...

Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #14 : 27 Ноември, 2009, 02:09:53 »

Без коментар

Да добре е историята да бъде придружена от малко обяснения, въпреки че изглежда простичка, тя е в същност доста сложна.

Светът е такъв какъвто е. Ние не може да го променим, не може да го командваме и да правим от света това което ни се иска на нас. Онова което може да направим е да оправим себе си. Светът ще се оправи сам. Ние нямаме власт над него.

Точно тук има една тънка психология. Ние може да не получим желаните от нас резултати, но ние може да направим така с нашата психика, че резултатите каквито и да са, да бъдат желани от нас. Ние може да променим себе си така че да кажем: Да точно тези резултати искахме! Човек трябва да се научи на приема това което е. В Раджа йога му викат Сантоша (виж ІІ-42 Патанджали).

Светът винаги ще се оправи. Дори резултатите да не са желаните, след време светът ще се оправи сам. Може да е след седмица, може да е след месец, може да е след година но ще се оправи. В същност света винаги си е бил оправен. Ние сме тези които трябва да се оправим така че да приемем света такъв какъвто е.
« Последна редакция: 27 Ноември, 2009, 02:12:17 от dagpo » Активен
Страници: 1 [2] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites