Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 02:07:21
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Шанкара и будизмът
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 6 7 [8] Разпечатай
Автор Тема: Шанкара и будизмът  (Прочетена 4642 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #70 : 25 Декември, 2009, 01:39:17 »

Всички тук подминаваме основния въпрос: Кои са тезите, които Гаудапада или Шанкара заемат от Нагарджуна и дали същите тези не могат да бъдат открити във ведическата литература и упанишадите?

Ако разлистите Брахма-сутра, ще видите, че Шанкара единствено критикува философията на Средния път, като по никакъв начин не се солидаризира с една или друга идея на Нагарджуна - стига последният изобщо да има такива, съдейки по нежеланието му да изрича категорични тези за каквото и да било.
Активен

dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #71 : 26 Декември, 2009, 07:46:16 »

Всички тук подминаваме основния въпрос: Кои са тезите, които Гаудапада или Шанкара заемат от Нагарджуна и дали същите тези не могат да бъдат открити във ведическата литература и упанишадите?
Това и питах. Благодаря ти за отговора! Защо не харесваш Нагарджуна? Той има много важен принос в разясняването на ученията на Буда. Без него шентонг би бил немислим: http://upadesa.org/upadesa_forum/index.php/topic,395.0.html Имам предвид материала на Рингу Ринпоче. Той малко идеализира нещата, но основната му теза, според мен е вярна, т.е. дълбокия и обширния възглед, които са преподадени от Асанга и Нагарджуна са като двете крила на птица. Тя не би могла да лети само с едно крило...
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #72 : 26 Декември, 2009, 10:16:28 »

Едва ли някой от Саутрантика-Йогачара е очарован от Нагарджуна. Логико-философски (по смисъла на прамана-варттика) между тях и Мадхямака няма нищо общо. Фактът, че Дхармакирти е почитан като велик тантрик, е просто философска екзотика.

Цитати от линка:

Цитат
Дхармата не е обект на знанието;
тя не може да бъде разбрана от концептуалния ум.

Напротив, в качеството си на общо понятие (дхармност) тя е обект единствено на логиката и не съществува в реалния свят. Реални са само уникалните единични "същности". Именно те са обект не на логиката, а на непосредственото йогическо възприятие.

Цитат
Крайната истина е не само отвъд измерението на езика
и изразните средства, тя е отвъд интелектуалното разбиране.

В будизма няма нищо друго освен интелектуално разбиране. Логиката и йогическото възприятие са двете основни функции на ума. Анализът и просветлението са форми на интелектуално разбиране. Ако не разбирате това, едва ли ще разберете истинската философия на будизма.

Що се отнася до Риме, за мен то е по-скоро опит да се задуши рационалното познание за сметка на тантрическия мистицизъм. Който не вижда разликите между школите, е осъден да вижда само чудеса, посвещавания и мистерии.

Печална участ за всеки мислещ човек.
Активен

dagpo
Йогарадж

« Отговор #73 : 26 Декември, 2009, 05:17:26 »

Що се отнася до Риме, за мен то е по-скоро опит да се задуши рационалното познание за сметка на тантрическия мистицизъм.

О.К. Емотикон
Активен

MMK, 25-19
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #74 : 27 Декември, 2009, 11:57:53 »

На какво е осъден този който не вижда приликите?
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
dagpo
Йогарадж

« Отговор #75 : 27 Декември, 2009, 02:44:02 »

Както и разликите. Прекрасен въпрос! Ето един от възможните отговори:

Твърде многото обяснения без същността
са като много дървета без плод.
Въпреки, че те са цялото знание,
не са абсолютната истина.
Да ги познаваш всичките,
не означава да познаваш истината.

Прекаленото изясняване не носи духовна полза
[...]

Дхарма е изусно средство
за преодоляване на умствените замърсявания.
Ако искаш да си в безопасност,
концентрирай се върху нея.
[...]

Умът, който язди ум, е неуморен кон.
Собственото тяло е храм и небесен дворец.
Стабилната медитация и действие
са най-доброто лекарство.

Това са откъси от инструкциите на Марпа Лодзава към Мила. Една от причините, поради които не ми се влиза в спорове с нашия уважаван домакин Imago, е че той познава моите аргументи, а аз имам представа от неговите. Моите се основават на това, което е живата тибетска будистка традиция днес, а неговите на будологическата наука. Някак ми се вижда много трудно тези два възгледа да се хармонизират. Проф. Р. Търман или У. Краг са успели в това начинание, но лично за мен то е твърде голямо предизвикателство...
Активен

MMK, 25-19
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #76 : 28 Декември, 2009, 03:53:11 »

Нека изброим приликите и да видим дали няма да открием нещо подобно във Ведите и упанишадите.

Лошо е, когато под "умствени замърсявания" се имат предвид не замърсявания на ума, а замърсявания, произтичащи от ума.

Цитат
Твърде многото обяснения без същността
са като много дървета без плод.

Твърде многото свойства без субект
са като плодове, израсли без дърво.
Активен

Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #77 : 28 Декември, 2009, 12:10:20 »

но и дървото и плодовете (субекта и свойствата) са резултат от О-граничаването на възприятието (или манипулиране на осъзнаването) в специфичен диапазон

ние имаме способността да възприемаме както дървото и плодовете, така и силата на О/Нео-граничаване (като различна от тях)
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Страници: 1 ... 6 7 [8] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites