Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 06:14:50
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Заблуждения в различните секти!
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Заблуждения в различните секти!  (Прочетена 1317 пъти)
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« : 09 Февруари, 2010, 06:17:17 »

Тук в тази тема ще слагам заблужденията които съществуват в различните секти. Започвам с това на Сахаджа йога  Намигване

Това е малка част от личния ми опит в Сахаджа Йога...
А за тези,които не вярват и продължават да обиждат...Опитайте...

Моля не се заблуждавайте!

Сетивата - Джнана Индриите са пет и с тях има пет усещания:

1. Шротра (уши) - усещането тоест танматрата е ШАБДА -звук
2. Твак (кожа) - усещането  тоест танматрата е СПАРША - допир
3.  Чакшу (очи) - усещането тоест танматрата е РУПА - форма и цвят
4. Джихва (език за вкус) - усещането тоест танматрата е РАСА - вкус
5. Гхрана (нос) - усещането тоест танматрата е ГАНДХА - мирис

Със съвсем малко тренировка човек може да се научи да изпитва всяко едно от тези усещания без наличието на директно въздействие върху сетивото! Вдигнете си ръката нагоре за 5 минути и няма начин да не усетите хлад или топлина. Това е най лесното.

Затворете си очите и стойте на тъмно. Няма начин да не "видите" някаква светлина!

Идете на някой тихо место и се вслушайте, или дори запушете си ушите и се вслушайте. Няма начин да не забележите, че "чувате" някакъв звук.

С миризма и вкус се постигат малко по трудно но с едноседмична тренировка можете да помиришете миризма която не съществува, или да усетите вкус на езика си без да сте сложили нищо в устата си.

Всички тези усещания на танматрите са съвсем ама съвсем елементарна работа, получават се почти мигновено. В тях няма нищо чудно и нито един сериозен йога не им обръща внимание. Напротив, когато човек започне да медитира сериозно той неизбежно се сблъсква с тези "усещания - фантоми"!! Правилото е да се ОТТХВЪРЛЯТ НАПЪЛНО! За да може да продължи човек нататък в медитацията и да постигне по висшите форми на йога е абсолютно задължително тези  "усещания - фантоми" да бъдат отхвърлени.

Онова което прави Нирмала е че тя заблуждава хората. Тя не учи на йога, тя просто злоупотребява с някой най елементарни феномени и не учи на йога а на някаква извратена система за сектанстко промиване на мозъци!! Не се подавайте на подобни заблуждения!
Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #1 : 20 Февруари, 2010, 10:45:07 »

А какво е да си спомняш че (какво) си сънувал!? Какво?
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #2 : 20 Февруари, 2010, 10:54:20 »

Да си спомняш, че си сънувал нещо означава две неща.

1. Може сънят да е бил много силен, тоест силно възбудена нервна система. Което е лошо.
2. Може този който сънува да има силно чувство за осъзнаване, силна будност, силно различаване, силна способност да осъзнава какво става в главата му. Което е добро.

Разбира се има и трета възможност която е смесица от първите две Емотикон
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #3 : 20 Февруари, 2010, 12:17:37 »

От гледна точка на Веданта, отговора на този въпрос е малко по различен. КОЕТО НЕ Е МОЕ РАЗБИРАНЕ!!!! Но то е доста близо до разбирането на съвремената наука!

Цитат
Сънят това са "не изконсумирани и все още активни" васани.

Когато човек сънува, тези васани се надигат и се проявяват като сън. Индриите или сетивата виждат или усещат благодарение на това че в тях действат само ТАНМАТРИТЕ! Танматрите това са фините елементи! Фините елементи това са "идеите" за грубите елементи.

Когато човек спи и сънува, това което той вижда, чува, усеща пипа и т.н. това са фините елементи Танматрите!

За повече прочетете за Петте Елемента Бхутите за които съм писал във представянето на веданта тук:

http://www.yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1112.0/

Активен
Quiet
Йогарадж

« Отговор #4 : 21 Февруари, 2010, 12:03:39 »

Ако Танматрите са фините елементи, които са идеи, как идеите биха могли да схващат други идеи!?
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #5 : 21 Февруари, 2010, 12:43:30 »

Благодаря за въпросите. Те ми показват моите недостатъци в обясненията. Трябва да се науча да се изказвам по ясно.

Ако Танматрите са фините елементи, които са идеи, как идеите биха могли да схващат други идеи!?

Танматрите не могат да схващат (осъзнават) други идеи! Осъзнаването става с помощта на Чита, Будхи, Манас и Ахамкара действащи заедно.

Танматрите са "идеи" в смисъл, че те са вид знание. Например в главата си аз имам "идеята" за това какво е "солено". Затова всеки път когато близна сол аз познавам, че това е сол.

В ума си имам идея какво е това "сладко" и затова когато близна захар мога да му сложа етикет.

Имам идея за звук например тон "до". Ако го чуя мога да го разпозная защото имам предварително заложена идея в ума си за този звук.

Това са танматрите. Те са предварително заложени "идеи" за звук, за допир, за вкус, за мирис, за светлина. Тези "идеи" не служат за осъзнаване! Осъзнаването става с помщта на Антакарана - тоест вътрешният инструмент. Чита - памет и нейните три прояви - Будхи, Манас и Ахамкара. Идеите са част от паметта - Чита.

Когато човек сънува, той вижда образи "усеща" всякакви неща с индриите. Но в същност това са само танматрите. Когато човек сънува само "идеите" са в действие. Няма директно възприятие със сетивата.

Когато човек сънува да речем че си е купил червено ферари, това ферари е направено от "идеите" които той има в главата си. В главата си този човек има идея за червено. В главата си този човек има идея за метал, за форма, и т.н. Тези "идеи" тоест Танматрите съставляват ферарито в съня.

Но осъзнаването на ферарито не става с Танматрите. Осъзнаването става с помощта на Чита, Будхи, Манас и Ахамкара действащи заедно.

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #6 : 21 Февруари, 2010, 08:23:29 »

Танматрите са физически потенциали, а не идеи. Чистата природна протяжност на вторичното качество е танматра.
Активен

Quiet
Йогарадж

« Отговор #7 : 21 Февруари, 2010, 10:12:06 »

Къде става различаването?
Какво гледа/чувства Къде?
С какви сетива?
Активен

нитo {[...]}
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #8 : 21 Февруари, 2010, 11:40:32 »

Танматрите са физически потенциали, а не идеи. Чистата природна протяжност на вторичното качество е танматра.

Какво точно са танматрите съгласно ришите може само да гадаем. Най вероятното е че не е имало пълно съгласие между тях, един е мислил едно, друг друго Емотикон Най правилното определение за танматра, СЪГЛАСНО ВЕДАНТА!!!,  най близкото определение за танматра е:

Цитат
Танматрата е чисто възприятие на звук, на мирис, на допир, на светлина и форма, на вкус. Танматрите са ПРОДУКТ на Махат - космическият универсален принцип на различаване!

В такъв смисъл писах, че танматрата е вид идея, или може би по правилно е да се каже концепция за допир, за звук и .н. -  concept или notion

От тези чисти възприятия чрез процеса на разделяне и сливане се образуват грубите елементи тоест Бхути-те. Старая се да употребявам тези думи които съм срещал на английски но не изключвам че е възможно да се употребят и тези думи които вие използвате.

За сега ще се придържам към тази терминология с която съм свикнал:

http://www.yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1112.0/

Ако имам повече време бих се поровил из интернет за да намеря и нещо друго по подходящо но не оспорвам това което казвате вие, просто съм свикнал с една терминология и ми е трудно да премина на друга.  Намигване

По принцип обаче всички тези теории са булшит като цяло и затова не си заслужава да се спори твърде много по тях.  Ухилено
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #9 : 21 Февруари, 2010, 11:55:06 »

Къде става различаването?
Какво гледа/чувства Къде?
С какви сетива?

Трябва да прочетете теорията за татвите  Намигване

Абсолютно всичко става от взаимодействието им!

Чита - памет, Будхи - различаващият принцип интелекта, Манас - чувстата и Ахамкара - егото се наричат Антакарана или вътрешният инструмент. Те действат винаги заедно но една от тях доминира винаги.

Когато Будхи тоест интелекта доминира, тогава става различаване, разпознаване. Човек гледа маса и стол. Той различава с интелекта и казва "това е маса" и "това е стол". Ахамкара тоест егото приписва това действие на себе си като казва "аз различих" или "аз разпознах".

Когато Манас тоест чувствата доминира, тогава има някакво емоционално състояние. То е следствие от удоволетворяване на някой желание. Будхи различава и установява дали желанието е удоволетворено или не. Манас реагира на това с някава емоция. Егото приписва на себе си емоцията: "Аз съм весел" или "Аз съм тъжен"

Когато има възприятие чрез сетивата, будхи различава като сравнява на базата на информацията която има в Чита. Разпознаването се възприема от Егото и то приписва на себе си "Аз виждам" или "Аз усещам" и т.н.

Съгласно адвайта веданта всички тези неща са модификация на Чистото Съзнание или Брахман.

Съгласно Санкхя всички тези неща са модификаии на взаимодействието на Пуруша и Пракрити.

ПП Трябва да добавя, че това не е мой личен възглед!!  Намигване Аз се придържам към съвремените теории които науката се занимава и които току що започват да биват откривани от Невросайъс например!!  Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites