Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 06:18:50
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Йога за начинаещи
| | |-+  Начинаеща с травма моли за помощ.
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Начинаеща с травма моли за помощ.  (Прочетена 1812 пъти)
chrisi
Гост
« : 11 Февруари, 2010, 09:47:56 »

Здравейте, от няколко месеца  практикувам паванмуктасаните. В началото нямах никакви проблеми, но от 2 седмици (мисля, че напоследък попрекалих с упражненията) започнаха болки в едната тазобедрена става, които в момента са толкова силни, че трябва да накуцвам, за да вървя. Не зная да спра ли с практиката или какво да правя. Тези упражнения за таза са ми необходими, тъй като в момента съм към края на бременността си. Благодаря предварително!
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #1 : 12 Февруари, 2010, 12:03:44 »

Тези упражнения за таза са ми необходими, тъй като в момента съм към края на бременността си. Благодаря предварително!

В никакъв случай не ходи по форумите и не събирай съвети от тук от там!! По форумите може да намериш безброй идиоти, които да станат причина да навредиш и на себе си, и на детето!!

Има специално тренирани йога учители, и то ЖЕНИ!! които самите те са минали през бременост и т.н. и в същото време са и йога учители. Тях може да ги послушаш може би!?!? Но не рискувай!

Спазвай златното правило, асаната е УДОБНА поза!!!! Трябва да ти е приятно, когато си в някоя асана. Ако изпитваш неудобство, ако нещо те притеснява, спри. Сега не е време да експерементираш със себе си. Ако не можеш да намериш опитен учител който да те напътства, остави.

Аз специално съм се занимавал с групи по йога повече от 30 години. Но в моите групи, ако влезнат бремени жени, им показвам вратата. Просто не съм квалифициран за тази вид йога! Знам, че нямам нито опит, нито знания. Но има доста идиоти, които ще си позволят да ти дават съвети, без самите те хабер да си имат какво приказват.

Има много книги за бремени, има много упражнения и по интернет. Но не те съветвам да правиш нищо на своя глава. Ако имаш пряк контакт с опитен учител - само тогава.

Ако си практикувала дишане, това може да ти помогне. Контролираното дишане е изключително полезно за бремени. Но отново само с учител! В противен случай, ако не намериш учител, просто изчакай. Слушай какво ти казват докторите и се задоволи с това. Когато родиш, ще може отново да продължиш да експерементираш.
« Последна редакция: 14 Февруари, 2010, 07:12:45 от Imago » Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #2 : 12 Февруари, 2010, 01:10:12 »

Мога да ви помогна , изпратете ми ЛС.
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #3 : 12 Февруари, 2010, 03:33:02 »

Ако много боли отидете на ортопеди -  няколко и то добри.

Това е чест проблем при бременни жени, които прекаляват с увеличената гъвкавост - добър ортопед ще ви даде добри напътствия.

А дотогава - не усуквайте таза, не го натоварвайте едностранно (различните "триъгълници" са асиметрични асани) Не си експериментирайте с позиции изискващи силна нутация и контранутация на илио-сакралната става. (което явно причинява панамукта при вас) и не тормозете сухожилията около тазобедрената става, седете симетрично (а не крак връз крак)

Поради увеличеното отделяне на хормона релаксин при бременност, ставите и ставните връзки  включително тези на таза са много по-свободни. Това би трябвало да ви го каже всеки що годе добър йога инструктор.

Не прекалявайте с разтягането при бременност, това може да доведе до дестабилизиране на ставите. (освен ако не целите точно това, ако преди това сте били много не-гъвкава и предполагате проблемно раждане поради това)

Не почвайте занимания със съвременна хатха-йога никога по-време на бременност! ( даже, опитните практикуващи с много години стаж също трябва да са готови за неочаквани промени)
Активен
chrisi
Гост
« Отговор #4 : 14 Февруари, 2010, 11:17:40 »

Много благодаря на всички, който споделиха мнението си. Във всеки отговор открих по нещо, което ще ми бъде полезно. Ще ви пиша до къде съм я докарала Емотикон Приятен ден и поздрави на всички празнуващи деня на любовта Емотикон
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #5 : 14 Февруари, 2010, 08:20:51 »

Maha Shivaratri - 13 Feb.  Емотикон

http://en.wikipedia.org/wiki/Shivaratri
Активен
chrisi
Гост
« Отговор #6 : 15 Февруари, 2010, 12:22:17 »

Мога да ви помогна , изпратете ми ЛС.

Здравей, Quiet, писах ти, но явно има проблем с получаването. Оставям ти мейла ми, ако ти е удобно, търси ме на него. Доскоро.

Активен
chrisi
Гост
« Отговор #7 : 15 Февруари, 2010, 12:24:11 »

Явно не се оправям още из форума, моля да ме извините.
« Последна редакция: 15 Февруари, 2010, 08:02:55 от Imago » Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #8 : 15 Февруари, 2010, 04:42:06 »

Цитат
Здравейте, от няколко месеца  практикувам паванмуктасаните. В началото нямах никакви проблеми, но от 2 седмици (мисля, че напоследък попрекалих с упражненията) започнаха болки в едната тазобедрена става, които в момента са толкова силни, че трябва да накуцвам, за да вървя. Не зная да спра ли с практиката или какво да правя. Тези упражнения за таза са ми необходими, тъй като в момента съм към края на бременността си. Благодаря предварително!

Здравейте Криси,
От вашето съобщение не е ясно в кой месец сте, къде точно е болката, и при кое упражнение я усещате най-силно.
Педполагам вече разбирате че в хатха йога травмите стават неусетно. Вашата практика следва да бъде адаптирана поне 3 пъти по време на бременноста (спрямо специфичните промени в тялото на всеки триместър). Ако сте в последния триместър, основното което трябва да знаете е че матката вече не се предпазва от таза, затова много внимателно трябва да адаптирате всички физически дейности (вкл. хатха-йога) за да избегнете нейната компресия. Напрежението на матката може да бъде причина за недоизносване на плода и да предизвика преждевременно раждане. Затова избягвайте да стоите дълго време права, не подскачайте, не носете тежко, правете пози които не напрягат корема, и никакви пози които компресират вътрешните органи - странични извивки, кобри,  навасани, шашанкасани и прочие!!! Избягвайте да спите по гръб и правете релаксация (шавасана) обърната настрани с леко сгънати крака.
Това е и времето когато тялото произвежда най-много релаксин, който омекотява твърдите тъкани (кости и лигаменти), за да се създаде достатъчно пространство за развитие на плода и да подготви таза за раждането. Омекотяването на лигаментите ги прави податливи на травми причинени от преразтягане. Така че избягвайте да разтягате в позите незавсимо че ви е удобно !!! И това е особено важно за колената и тазобедрените стави. От съобщението ви може да се предположи че вероятно сте преразтегнали лигамент.  Ако е така това е травма която е доста болезнена, защото обикновено нараняването е във връзката на лигамента с костта а там има много нервни окончания, и болката идва и от лигамента и от перистеума (обвивката) на костта. Като временно решение за облекчаване се препоръчва честа смяна на позата и ненатоварващо разхождане.  Във всички случаи е нужно да се  консултирате с ортопед, и да се подготвите за дълъг период на възстановяване - месеци. Ако желаете да продължите да се занимавате с хатха йога е  препоръчително да преустановите практиката си и да се консултирате с квалифициран преподавател, който да ви помогне с програма съобразена с особеностите на вашето тяло и спецификата на вашето състояние. В противен случаи можете да очаквате още травми.

Имайте в предвид че в хатха йога не съществува точна номенклатура за наименуване на позите, и това е така защото в сърцевината си практиката е индивидуална. Затова е трудно (ако не невъзможно) да се коментират практиките по форуми (не лице в лице). Паван муктасана е (всяка) поза за освобождаване от газове (но и от ваю в ставите и тъканите), от поста ви отгатвам че най-вероятно имате в предвид подготвителната серия популяризирана в школата на свами Швананда. Но е добре да посочете източника на информация. Серията паван муктасана изглежда по доста различен начин в различните школи и има много упражнения които са противопоказани за пренатална практика. А най-популярната поза позната с името паван муктасана е направо опасна за жена във вашето положение.

повече подробности по мейла
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #9 : 15 Февруари, 2010, 08:06:01 »

Не че някога ще забременея, но са ми интересни подробностите. Емотикон
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites