Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 06:34:18
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Кога има насилие?
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 6 7 [8] Разпечатай
Автор Тема: Кога има насилие?  (Прочетена 4800 пъти)
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #70 : 08 Март, 2010, 04:40:02 »

Бхишма се бие на страната на Кауравите по задължение, докато личните му предпочитания са за Пандавите.

Арджуна не иска да се бие, не иска победа, дори когато побеждават не са доволни. Той е отвъд съзнанието за действието и резултатите от действието.

Брахман, според вас разумът е плод на възпитание и обучение. Здравият разум е резултат от обучение в наука. Но днес точно това става, има само светско образование. Никой не обучава в религия.

Вие правите една манипулация. Никой не се изказва против здравият разум. Когато някой ви опонира вие обаче тълкувате, че той има противна позиция на вашата.
Активен
vitaminko
Ведик
Садхак
**
Публикации: 159

религиозен фанатик

« Отговор #71 : 08 Март, 2010, 10:47:37 »

Здравият разум е резултат от обучение в наука. Но днес точно това става, има само светско образование. Никой не обучава в религия.

Прокрадват се някакви наченки за религиозни внушения. Поне това са ми впечатленията. И то на ниво детска градина. Съдя по песнички и стихчета. Не е нещо сериозно, но поне на мен ми е досадно. Първо защото ми се струва безсмислено и безидейно и второ защото едно дете може да се възпита, без дори и да е чувало за религия и бог. Особено в детска градина. В по-зряла възраст чисто исторически може да се засегнат подобни теми, но само исторически. Така за обща култура.
Активен

Аз съм религиозен фанатик и съм пречка за прогреса.
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #72 : 08 Март, 2010, 11:58:55 »

...Никой не обучава в религия.

Това може да бъде изказване само на закоравял сектант на който не му е останало и капка здрав разум  в главата. Не знам защо си губя времето да отговарям. Резултата  ще бъде пак същият. Все пак ще опитам:

Няма такова нещо. В религия има обучение и то страшно много. Първо има много училища които са чисто религиозни, спонсорирани от църквата. Тук на запад всички училища които са ДОБРИ са задължително и религиозни! Я католически, я протеснтански, я мюсюлмански, я еврейски. Има семинарии, има духовни академии, има ашрами, има класове по религия, изнасят се лекции, безплатно. Има неделно училище за християните. По църквите всяка една служба, всяко едно влизане е вид учение на религия. Издават се книги, издава се музика.

Строят се храмове, строят се църкви, строят се джамии. Всяка една религиозна постройка е вече вид обучание в религия. Разни гладни гуровци са плъзнали поцелият свят, изнасят лекции по йога. Изнастя лекции по будизъм. Техните колеги християнските попове не остава по назад. Вървят и молят хората да отидат в техните църкви. По интернет е пълно със сайтове за религия или религиозно образование. По телевизията и по радиото има специални предавания които са религиозни или са свързани с религия и слепи вярвания. Разни гледачки, разни предсказателки, влизат във връзка с духове и умрали.

Войската се благославя от попове, когато някой умре пак поповете са първи около него да го обработят. Това е религиозно обучение! Политиците се кълнят пред библията, царете официално се обявяват за религиозни. Без религия не може да стане нито едно голямо събитие.

От най малка възраст децата се бомбандирват с религия от баби, лели, чичовци, вуйчовци и т.н. В Индия е просто невъзможно за едно дете още от най ранна възраст да не бъде ОБРАБОТЕНО религиозно. Но това не е само в Индия! Това е навсякъде. Децата биват излагани на религия безпощадно, биват обучавани на религия, без дори родителите да знаят че учат децата на религия! Дори боядисаните великденски яйца са обучение в религия.

В къщите си хората слагат икони, изображение на разни светии, разни богове, извършват обряди в Индия и т.н.

Всяка страна има поне по една дузина религиозни празници. Всеки един празник в същност е обучение в религия, нищо друго освен обучение в религия.

Няма да ми стигне време до утре сутринта да пиша само основните неща за религиозно обучение.

И чери седнал да разправя вицове ЕмотиконЕмотикон Пълна липса на осъзнаване, пълна липса на здрав разум, пълно умствено затъмнение, пълно промиване на мозъка, пълна сектанщина!
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #73 : 09 Март, 2010, 08:02:52 »

Аз съм съгласен, че религиите са отживелица и сляпа вяра и излишни, но трябва да погледнем трезво как те могат да бъдат премахнати. Дали ще е току така, като да щракнем с пръст. Това са наслагвания от хиляди години. За колко време те ще изчезнат и как ще стане това. Дали ще е чрез пропаганда?

Все пак религията е част от историята ни, нормално е да има нещо останало. Но в какво се е превърналя тя. Яйцата се боядистват за да се ядат. Великден се празнува, човек да се напие. Религиозният смисъл в религиозните традиции никой не го знае и не го интересува. Обучението в религия което се опитва да се въведе в училище е именно с такава цел също, за да има човек чувството за някаква приемственост и традиция, то въобще не е сериозно и от него няма никакъв резултат, на никой не му е интересно това обучение, то дори има повече политически отенък. Скоро след като комунистическият режим беше заклеймен много хора видяха в религията начин да се разграничат от това и станаха една доза прекалено религиозни. Така е, отиде се в другата крайност.

Аз имах предвид, че светът е светски, обучението е светско. Дори противопоставянето на ислямския и християнския свят е не толкова на религиозна ами на икономическа основа. В много семейства въобще не се повдига дума за религия и никой не се интересува от това. В училище също, между приятели също. Когато някоя секта си пуска пипалата, то човек отива там по свое желание.

От друга страна има религиозни фундаменталисти, които биха се разделили по-скоро с живота си отколкото с религията и те сигурно се раждат именно от тази почва. Те се раждат като се противопоставят на света който е атеистичен. Техната вяра гори толкова по-силно колкото другите са безверници.

Става въпрос за това, че Брахман казва, че здравият разум под формата на наука ще се пребори с религиозните предразсъдъци, но преди това трябва да опишем коректно реалността, че в множеството си светът е атеистичен и именно това е основата да се развият различни много вярвания и секти. Те днес са много повече от всякога именно защото атеистическият ум е най-податлив на всякакви влияния. Т.е той е напълно неподатлив на нищо. Той не следва някаква система. Каквото той следва обаче става система. Въпросът е кое е по-добро религиозността или атеистичността. Един ортодоксален християнин например или мюсюлманин или будист няма да се изкушат по някоя друга секта или вярване. Изкушават се тези които си нямат религия. В отговор на това се появява именно тази пропаганда на здравия разум и науката като на религия. Та цели да задоволи това усещане за празнота от вяра и да предпази вярващите от другите влияние защото реалността е такава.  Науката се изкривява в религия, разпространява се като религия. именно затова тя се и противопоставя на религията. Тя не се схваща, като нещо различно.

Много открития са ставали от религиозни хора, Например Христофор Колумб също има теория, че главната му мотивация е била да разпространява благата вест по всички краища на света. Постоянно е това противопоставяне на идеализма с материализма. Ето Брахман казва, че пиратите открили Америка, т.е. хора които са търсили само икономическа изгода. Този нов порив на икономическия свят е новотио безумие защото икономиката е винаги била управлявана от идеи. Разумът който не е в услуга на човека не е полезен.

Науката не бива да замества религията, науката е наука за материята религията е наука за духа. Когато науката служи на човек с развит дух науката е полезна. Когато науката води човека, когато човекът няма развит ум, той ще направи от науката поразия. Наука и религия не са две подобни неща които да заемат една и съща ниша, да се конкурират и да не могат да съжителстват заедно.

Брахман интуитивно усеща, че на религията трябва да се противопостави религия и затова представя науката като новата религия на здравия разум, която трабва да се налижи като единствена и абсолютна и да измести сляпата вярва. Но щом има налагане има избор, щом има избор има алтернатива. А ако това е единственото смислено верую, то не трябва да се налага като религия, не трябва да се заклеймяват хора, че нямат здрав разум и да се разграничава. То трябва да остане едното нещо без алтернатива към което вски по свой начин и избор да може да достигне. То не бива да е отново новата религия на елита за сметка на глупавото мнозинство. То трябва да включва всички. Затова трябва една такава нова религия която да включва всички, да няма алтернатива. Когато всички имат една религия, всички имат здрав разум няма да има нужда от търсене на други вярвания от противопоставяне.   

Аз незнаех, че Брахман ще оправя целия свят, гурутата в Индия, сектите безумието, той го е резбрал и му се противпоставя. Но Брахман това е едно безумие. Ще успеете ли? Дано. Пожелавам ви успех, макар, че се съмнявам. Аз именно това не реабирам този обществено значим и ангажиращ патос. Когато някой пропагандира своята секта това той го прави защото мисли, че тя е правия път който като следват хората ще се спаси света, тя търси последователи. Същото ли прави Брахман? Не защото ние в неговата книжка сме вечно заклеймени, ние неможем да влезем в неговото разбиране, той не би ни допуснал на равно със себе си. Затова това е само едно противпопоставяне което е дрструктивно, то цели да разруши, то е полезно, но нищо не гради. Няма нещо ново. Това което се пропагандира вече го има. Няма въвеждане не някакви нови идеи. Пропагандата е срещу старото.
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites