Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 06:38:36
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Йога за начинаещи
| | |-+  Знам, че нищо не знам
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай
Автор Тема: Знам, че нищо не знам  (Прочетена 5429 пъти)
jelyuena
Садхак
Публикации: 189

« : 18 Март, 2010, 02:27:37 »

Уж не съм съвсем начинаеща, а отговорите на някои въпроси все още трудно намирам сама. От 10 месеца практикувам сериозно (преди това лежерно), с малки изключения почти ежедневно асани, пранаяма и медитация. Отначало всичко вървеше гладко, месеци наред – в практиката и извън нея. И сега се чувствам добре по време на заниманията, приятно тонизирана и спокойна непосредствено след това. Но в ежедневието нещо става. Забелязвам, че развивам някаква непонятна свръхчувствителност към хора, събития и ситуации, неспокойствие и неоправдана подвижност на реакциите. Разбира се, успявам да ги овладявам по някакъв начин, без да им давам външен израз, само че едва ли са най-добрите ми вътрешни помощници, защото понякога ми причиняват и физически дискомфорт.

Според мен е ясно, че върви някакъв процес на очистване, но как да го балансирам? Ако спра практиката за известно време (а не ми се иска) и през него продължа само с теория в садханата, това би ли имало положителен ефект? Или Випасана медитация ще ми помогне?

“Знам, че (още) нищо не знам.”, както е казал Сократ.

Ако някой има идея как се преодолява подобен проблем, бих останала много благодарна за конкретни съвети.
Активен

Истинската практика започва, когато станеш от мястото за медитация.
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #1 : 18 Март, 2010, 05:11:48 »

10 месеца са кратък интервал, трябват годините практика за "промяна".

Предполагам, че за 10 месеца човек придобива просто друго самомнение. А последното просто търси мястото си.  Емотикон

Активен
Павли Панев
Раджа-Йога
Садхак
Публикации: 81

« Отговор #2 : 19 Март, 2010, 04:05:56 »

От 10 месеца практикувам сериозно (преди това лежерно), с малки изключения почти ежедневно асани, пранаяма и медитация. Отначало всичко вървеше гладко, месеци наред – в практиката и извън нея. И сега се чувствам добре по време на заниманията, приятно тонизирана и спокойна непосредствено след това. Но в ежедневието нещо става. Забелязвам, че развивам някаква непонятна свръхчувствителност към хора, събития и ситуации, неспокойствие и неоправдана подвижност на реакциите. Разбира се, успявам да ги овладявам по някакъв начин, без да им давам външен израз, само че едва ли са най-добрите ми вътрешни помощници, защото понякога ми причиняват и физически дискомфорт.

Според мен е ясно, че върви някакъв процес на очистване, но как да го балансирам? Ако спра практиката за известно време (а не ми се иска) и през него продължа само с теория в садханата, това би ли имало положителен ефект? Или Випасана медитация ще ми помогне?

“Знам, че (още) нищо не знам.”, както е казал Сократ.

Ако някой има идея как се преодолява подобен проблем, бих останала много благодарна за конкретни съвети.
Това е йога! Изострени сетива и емпатия. Ако искаш да ги избегнеш или спираш йога или се откъсваш от обществото!!!
Друг път няма.
Успехи!
Активен
chrisi
Гост
« Отговор #3 : 19 Март, 2010, 07:14:15 »

Доколкото аз знам, това е изчистване на организма. Практиката не бива да се прекратява! Колкото и да са неприятни, тези моменти трябва да се изтърпят, те ще изчезнат от само себе си . Трябва да се радваш, защото тяхната поява е факт, че ти вършиш нещо, че има резултат от твоята практика. Аз ти стискам палци да не се предаваш!
Активен
jelyuena
Садхак

« Отговор #4 : 19 Март, 2010, 07:48:14 »

Във всяка от вашите думи има по нещо, над което да се замисля. Практикуването на Йога е съвършено нова посока на мислене и мотивация за незнаещия. Все едно е да започнеш рисуването на нова картина в съзнанието си, а то не е чисто бяло платно. Съзнанието е като пентименто - предишни слоеве бои прозират, не можеш лесно да ги заличиш. Замяната на стария начин на мислене с нов включва и виждането, преоценката на старото мислене по нов начин. Сигурно затова и съпротивата е толкова силна в началото.

От друга страна, всяко ново знание е сила. Вникнем ли в оставеното от коментаторите на ЙС (I.17), ще разберем, че придобиването на сиддхи в резултат от практикуването на Йога, само засилва връзките ни със света около нас и води до страдание. Страданието просто е част от пътя. Така лека-полека нещата просветляват.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #5 : 20 Март, 2010, 08:17:35 »

Изчистването на организма е само първата степен по пътя към самадхи, докато пречистването на съзнанието се извършва едва когато човек започне да практикува осемте самапатти.
Активен

jelyuena
Садхак

« Отговор #6 : 20 Март, 2010, 08:49:00 »

Естествено е, движим се от грубото към финото.  Намигване
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #7 : 20 Март, 2010, 08:54:29 »

По времето на Патанджали е имало малко обекти за медитация и малко учения за слушане, в сравнение с днес. В днешно време, особено в България, всеки садхак ще трябва много да чака за висшата степен на медитация, докато постигне адекватни знания по основните науки + умения в елекротехника, строителство, монтьорство..., за да може да се нарече знаещ. Ако загърбва и подминава аспекти от своето ежедневие (прамани), ще си остане невежа, защото подминатото ще го компенсира във вид на васани.

Някъде на форума бяха пуснали информация, че Патанджали се е преродил. Ако не започне бързо да се ограмотява в знанието на съвременните науки, ще бъде за смях сред средношколците. Емотикон
Активен
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #8 : 20 Март, 2010, 09:46:59 »

има методи, които могат да действат хармонизиращо и балансиращо, примерно дишането през едната и другата ноздра, и концентрацията на равностранен триъгълник, вписан в кръг, с върха нагоре.
Предлагам ви от пранаяма да акцентирате на нади содхана, а от концентрацията - на тази фигура/янтра.

Проверени са и двете и помагат!
Активен
jelyuena
Садхак

« Отговор #9 : 20 Март, 2010, 10:02:12 »

Някъде на форума бяха пуснали информация, че Патанджали се е преродил.

Интересно, значи и Патанджали е далече от съвършенството, даже той не е достигнал целта на Йога. Емотикон

Observer123, благодаря Ви. Нади Шодхана Пранаяма и при мен действа много добре, концентрация с янтрата ще опитам.
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites