А какво ви е мнението за този тип медитация, т.нар. ръководена. Не конкретната на Шри Шри, въобще като практика.
Отрицателно

Самият аз съм правил с моите групи такава медитация и знам че не работи, не е правилно. Хората или напълно изключват от това което им се говори, или биват водени за носа и по този начин вместо медитация се получава вид внушение, вид хипноза, което е агресия спрямо личността. Хората могат да бъдат водени със сладки приказки из разни вълшебни страни, могат да бъдат успокоявани, могат да бъдат утешавани, могат да бъдат амбицирани и т.н. В най добрият случай се постига някакъв временен резултат и след това настъпва застой. При всички случаи човек става зависим от този който провежда медитацията.
Може да се направи показно един два пъти но... много е съмнително. Създава се ненужен модел в главата на ученика и той може да се хване за този модел и да стои с него цял живот без да напредне, без да мръдне от мястото си.
Човек ходи на лекции, чете, слуша, трупа знания. Когато научи как се прави медитация, тогава започва сам да я прави. Не може друг да я прави вместо него. Онова което учителят трябва да направи е да обясни на ученика какво точно е медитация, как се прави, какви са целите, и т.н. След това ученика сам трябва да я прави без никаква помощ. Учителят в най добрият случай може само да присъства без да се намесва изобщо. В Зен е най добре. Там един от дежурните по медитация ти удря една тояга по гърба като те види че дремеш или че се чешеш по главата

Повече от това не е нужно намеса. Виж предварителната подготовка, теорията е друг въпрос. Там трябва обяснение, трябва и обратна информация за да се види дали ученика е разбрал правилно.