Имаго предлагам последните няколко поста да бъдат преместени в "Що е Истинска Истина".
Текущата тема е изчерпана.
Що е истина? Философите когато са под въздействие на някой религиозни убеждения или когато работят за някой религия, са склонни да злоупотребяват с това понятие. Те обявяват „бог” за абсолютна истина и всичко друго за бош лав работа. В най добрият случай казват че никой не знае какво е абсолютна истина и казват че човек трябва да се съмнява в абсолютно всичко. По този начин те отварят вратата за суеверията и предрасъдъците.
С това що е истина трябва да се занимава науката и то сериозната наука а не тази на Тихия и неговите УчОни от университетите на Махараши Хвърчи Гащи.
Истината е нещо което е процес на разкриване, на установяване посредством практиката, посредством наблюдение, сравнение, логическо заключение и т.н.
Дали една ябълка е истина? Ами истина е, мога да я захапя, мога да я продам на пазара и т.н. Трябва ли да се съмнявам в съществуването на ябълка? Няма данни поне за сега че ябълката е една илюзия, че е нещо виртуално. Следователно ябълката е истина. Абсолютна ли е тази истина? Еее абсолютни неща няма. След един билион години може да няма ябълки изобщо. Но сега в момента е истина. Няма причини да се съмняваме в истинността на една ябълка.
В някой случаи може да не е истина, когато някой сънува или когато някой е хипнотизиран че яде ябълка, когато в същото време му дават глава лук. Но когато за мнозинството ябълката е факт, тогава няма смисъл да се съмняваме в нейното съществуване.
Така че истина е онова което е добре установен факт от хората и който се потвърждава от опита, който не противоречи.
Разбира се трябва да се държи вратата отворена защото някой „факти” се оказват след това погрешни.
Хората са вярвали че земята е плоска. Но се оказва че това не е така. Явно е че наблюдението не е било достатъчно точно, достатъчно вярно. Просто на времето не са имали възможност да преценят достатъчно прецизно това твърдение.
Общият опит в история на науката показва че неща които са „на границата” между познанието и неизвестното често грешат.
Предполагам че преди сто хиляди години що е това ябълка е било спорен въпрос. Не е било добре установено. В днешно време никой не се съмнява в ябълката и нейното съществуване.
Преди две хиляди години никой не е знаел дали земята има край или е безкрайна, никой не е знаел дали е плоска, кълбовидна, цилиндрична, никой не е успявал да отиде от единият край до другият. В днешно време никой не се съмнява че земята е кълбо освен религиозните идиоти!!! Защото има и такива!!!!
Така че има добре установени факти, има и сиви петна. Човек трябва да използва здравият си разум за да разбере кое е отвъд всяко съмнение и кое не.
Но трудно е да се живее в неопределеност, затова е и замерянето с курешки.
Благодарен съм на Брахман. Наистина.
Показва ясно реакцията на обикновения човек - този който чете между редовете.
Неопределеността го изпълва с ужас. Всичко трябва да има етикет. И цена.
Нищо подобно, аз съм този който приема че има много неизвестни и аз съм този който постоянно казва че науката тепърва ще отговори на много въпроси. Правя разлика между добре установена истина и „сиви полета” в науката. Зная до къде са границите на науката и от къде нататък е непознатото все още. Съобразявам се с това.
Има разлика между мен и религиозните фанатици. Религиозните фанатици веднага предричат че там където са „сивите полета” там където е неизвестното все още, това което е непознато и т.н. ВЕДНАГА СЕ ОБЯВЯВА ЗА БОГ! Или за нещо божествено. Така е било и в миналото, така е и сега. В миналото не са знаели какво има на върха на планините или на дъното на океана. Затова там са сложили боговете да живеят

След това са ги преместили на луната, на слънцето, на звездите. Сега ги местят в други измерения. Всички предсказания, всички „научни открития” направени от религиите са се оказвали лъжа и измама. Кога е направил бог земята? Преди 6000 години? Днес за най голяма трагедия в Америка един от 5 американци вярва в някаква подобна дивотия.
Какво е истина? Това което е добре установен факт, който се потвърждава от многобройни опити и експерименти.
Истина ли е че има ябълка? Истина е! Истина ли е че земята е кълбо? Истина е! Истина ли е че слънцето е звезда на която се извършват термоядрени реакции? Истина е!
Трябва ли да се съмняваме в това че изобщо този свят съществува? Трябва ли да се съмняваме че всичко е една виртуална реалност? Поне за сега няма доказателства за подобни съмнения. Тогава по добре е да ги пренебрегнем. Ако човек иска може да си създава всякакви теории. Например може да си кажа че целият свят е една въображаема матрица, и че всичко е компютърно генериран образ. Трябва ли да го правя? Трябва ли да живея като идиот и да си мисля през цялото време че съм в тази матрица?
Реалното си е реално щом е добре проверено. В дъното на окото има образ на онова което е пред очите на човек. Този образ е образуван от зеницата. Този образ се предава по нервен път в мозъка и се обработва. Ако човек промени дори съвсем малко този образ, тогава се получава изкривяване и това веднага се забелязва от мозъка. Следователно ние виждаме доста добре онова което е пред нас, имаме доста точна представа за света чрез очите си!! Това е добро место за да започнем да вярваме в своите възприятия!!! И в същото време има много оптически илюзии които пък ни показват че трябва да сме внимателни!!!