Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 06:54:29
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Кастрационен комплекс
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Анкета
Въпрос: Изпитвали ли сте някога страх от кастрация от страна на родителите ви?
Да, многократно   -0 (0%)
Понякога   -0 (0%)
Мисля, че само веднъж   -0 (0%)
Никога   -5 (100%)
Общ брой гласове: 4

Автор Тема: Кастрационен комплекс  (Прочетена 2577 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« : 23 Април, 2010, 07:23:13 »

Например комплекса за старх от кастрация от бащата?!? Пълна идиотщина. Може би това важи за евреите, при които има обрязване на детето когато е все още бебе. Възможно е това да придизвиква някаква травма в чафутите и след това те да живеят цял живот със страх че бащата ще му "отреже пишката".

Всяко мъжко същество може да усети или да е усещало при някакви обстоятелства такова нещо в себе си. Патологичните случаи обикновено не се публикуват заради лекарската етика, но на четири очи с психиатър може да се научи повече. Примери има разхвърляни из литературата.
Не само бащата, но също и майката може да кастрира своя син.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #1 : 23 Април, 2010, 08:38:06 »

Не отричам че може да съществуват такива случаи. Просто казвам че те са изключение от колкото нещо обикновено и често срещано явление. Аз съм имал строг баща и дядо, било ме е старх от  тях и то доста!! Но никога не ми е минавало през ум подобен страх! За първи път когато прочетох това във Фройд направо се изненадах, аз вътре в себе си не съм чувствал подобно нещо. Говорил съм с няколко познати и те също не са чувсвали подобен страх.

Що се отнася до патологичните случаи те са описани винаги и то много добре в медицинските книги. Едниственно там е запазена анонимността! Но винаги са добре описани!
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #2 : 23 Април, 2010, 08:43:27 »

Тази анкета се отнася не само до мъжете но и до жените. Според психоанализата жените също могат да имат кастрационен комплекс от майката!? Май нещо такова беше, така че всеки може да гласува!  Намигване
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #3 : 23 Април, 2010, 08:48:11 »

Аз направо си казвам, че никога не съм изпитвал подобно нещо! Говорил съм с братовчедите ми и те също никога не са изпитвали страх от кастрация! Възможно е да съм дефектен според дядо ви Фройд, но... такова е положението с мен. Ще се радвам другите също да споделят ако искат разбира се своите чувства. Особенно ще се радвам ако някой който е изпитвал подобно чувство да сподели каво точно е това, кога го е изпитал, как си го представя, в какви ситуации се е проявило. Просто ми е интересно
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #4 : 24 Април, 2010, 05:14:11 »

Ааа, имах предвид в най-общ смисъл: кастрацията като безволие и невъзможност да се действа свободно в света; психологическа зависимост на функционирането от родителите или от някой по-възрастен...
Мотиви се съдържат в мита за Атис (автокастрация заради Майката). Същото, но с друг акцент, е в мита за Приап, а в по-ново време – приказката Безръкото момиче на Братя Грим и др.

Затова се чудя как да отговоря на анкетата. Давам си сметка, че детството е такъв период. Знаете, че малки деца казват, че ще се оженят за майка си (баща си). През пубертета започва смяна на приоритетите, отклоняване на енергиите, включително и сексуалната, в страни от родителите.
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #5 : 24 Април, 2010, 07:39:20 »

Има и такъв мотив в религията, че с който орган сгрешиш ще бъде отрязан.
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #6 : 24 Април, 2010, 08:57:25 »

Пази Боже да не би да е копулационният орган. Той е инструментът на религията. Намигване
Активен
чери
Йогарадж

« Отговор #7 : 25 Април, 2010, 07:47:19 »

Цитат
Пази Боже да не би да е копулационният орган

Ето го на практика страхът.

Цитат
Той е инструментът на религията. Намигване

Как така, обяснете! Имате предвид Шивлинга или практиката на целомъдрие?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #8 : 25 Април, 2010, 08:12:46 »

Шивалингам е инкорпорираният кастрационен комплекс. Намигване
Активен

чери
Йогарадж

« Отговор #9 : 25 Април, 2010, 11:31:56 »

Инкорпорираният т.е. осъщественият? Комплекс е малко лоша дума, така я разбираме имаме някакви натрупани конотации, резерви и дистанция. Аз си я превеждам така - схемата. Схемата по която става. Бащата е някакси по-потентният от теб. Ако можеш да обърнеш либидото си към майката, то ако го обърнеш към бащата, то е като да риташ срещу ръжена. Затова е тази схема, че не трябва да се противоречи на Господ, да се казва въпреки. За това има и тази повеля, че на момчето не бива да му се отказва нищо, не бива да му се троши хатъра, да има пречка, ограничение на израза на неговата битийност. Кулминация на това като демонстрация на благоденствие е може би фонтанът. Ето, наример и при намиране на булка момчето - шивлинга е в средата, той не се мърда, той не ходи да търси, а него го търсят, него го обожават, на него дават - слагат цветя, сипват мляко и пр, но той не може да приема. Има и тази практика по купуване на булка с пари. Младоженец не се купува с пари.

При шивлинга има постинаге на някаква автокастрация, отказ от живота. Шив-Шанкар се казва Амогвиря, този който не произвежда сперма. Адептите също символично се отказват от светския си живот, отказват се от производството на живот. Бащата, като дарител на живот някакси е и негов господар, може и да го отнеме. Майката е просто изпълнител.

Кастрацията като резултат е някакво положително, райско чувство за безнаказност, за отсъствие на всякаква отговорност и пълна свобода. Както подава Източен, това е някакво осланяне на Бащата, очакване на всичко добро да ти се случи автоматичено без то да трябва да бъде постигано, да ти дойде наготово, да го наследиш. Шивлинга е символ на пълната недейственост. Пълната концентрация на аз съм сега, без да трябва действие за самодоказване.

Майчината любов е абсолютна и безулсовна, тя не е морална. Бащината наказва или награждава. Тя изисква и поставя условия, дисциплинира.
Активен
Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites