Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:01:14
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Истински гуру и мошеници
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 Разпечатай
Автор Тема: Истински гуру и мошеници  (Прочетена 10312 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #160 : 02 Декември, 2011, 08:22:18 »

В асмита медитацията Аз-ът трябва да се постигне като общото за всички човеци (Пуруша), макар йогическото възприятие да е особено. Следователно всеки, постигнал нирасмита-самадхи, трябва да може да ти каже кой си.

Други ни казват какъв проблем имаме в нашето тяло, в нашата кола, в нашия компютър... Но си мислим, че проблемите в нашия манас знаем единствено ние. Намигване
Активен
svapna-jana
Йогин
**
Публикации: 38

« Отговор #161 : 02 Декември, 2011, 07:55:40 »

Добре, той може да може да ми каже и да бъде истина, съгласих се.

Samapatti stands for correct (samyag) acquisition (apatti) of Truth.
Nirasmita-samapatti, acquisition of that final stage of meditation where there is no more wrong self-identifications (abhimana) and the form of the Seer (Drastu) coincides with the own-form of Purusa, thus allowing Patanjalito say, "then Drastu is established in its own form" (Yoga-sutra I.3).

НИРАСМИТА-САМАПАТТИ ("съвпадение отвъд "съмност"-та" - т.е., постижение на истината за нещата без самоотъждествяване с нещо друго, П.Г.), форма на съзнателен екстаз (*сампраджнята-самадхи), предложена от *Вачаспати Мишра в неговия коментар *Таттва-вайшаради (1.41) като стадий, който следва *са-асмита-самапатти. В Йога-варттика (1.41) обаче Виджняна Бхикшу застава с целия си тежък авторитет срещу приемането на този тип като допустимо и признато равнище на екстаз (*самадхи). Вж. също асмита, самапатти.

Patañjali affirms that through disciplined activity the Self can attain release and liberation. When the Self is liberated from constraint by mental fluctuations, the Self becomes aware of itself as a spiritual reality. Thus, the practice of yoga can lead to the full realization of the Self and to authentic Selfhood.
Активен
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #162 : 03 Декември, 2011, 03:32:01 »

За истинското Познание в дълбочина - след като кармата бъде ликвидирана. за това също има техники. Има и други техники за познаване на нашата истинска същност, освен задаването на въпроса "Кой съм аз".

Аум - завръщане към първообраза: http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,83.0.html

Немислене:
Vigyan Bhairav Tantra - Meditation Technique 85
THINKING NO THING -- WILL LIMITED-SELF UNLIMIT

Сахасрара:
http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,154.0.html
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #163 : 22 Февруари, 2012, 01:22:48 »

Днес по случайност попаднах на един бисер казан от Дънов:

http://triangle.bg/books/1928-05-02-05.1998/1928-05-02-05.html

През 1928 година става земетресение в Чирпан и Пловдив. По този повод великият Дънов казва в своята лекция линк към която е даден по горе!

Цитат
Праведният е силен човек. Неговата молитва всякога се чува. Ако в един град има 10 души праведни, те са в състояние да го предпазят от всякакви беди и напасти. Ако в Пловдив и Чирпан имаше по 10 души праведни, те щяха да запазят града от нещастията, които претърпя през последното земетресение. Понеже в Пловдив и в Чирпан нямаше по 10 души праведни, по отношение на тях се приложи назрялата вече карма.

Чудих се защо на толкова места по света стават бедствия? Защо да речем в Япония стана бедствието с цунами и с атомната електроцентрала миналата година? Оказа се че Дънов е обяснил вече цялата тази контика. Просто не е имало 10 човека които да са праведни. Щяло е да им се размине на японците ама... като не четат Дънов!!

Виж ние българите сме велика нация, тук цунами няма, защото имаме Дънов. Не на празно сме го избрали за най великият българин, ехеее къде ще се сравняват с нас другите народи...  Емотикон
Активен
Observer123
Вивекин

« Отговор #164 : 04 Март, 2012, 06:01:58 »

за "брахман" - хубаво е човек да не си "рита книжките" - трудова, здравна, др., и то за да се прави на важен и интересен...
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #165 : 04 Март, 2012, 08:19:06 »

за "брахман" - хубаво е човек да не си "рита книжките" - трудова, здравна, др., и то за да се прави на важен и интересен...

Ще се радвам ако обясниш какво искаш да кажеш с това горе? Аз поне не мога да направя никакъв смисъл от твоеот изказване.

Що се отнася до глупавото изказване на Дънов за земетресенията, не мога да кажа нищо друго освен че той е пълно диване, пълен идиот, пълен тъпунгер, алчен за слава кретен, който няма срам да лъже както му падне, само и само да се прави не "интересен" както казваш ти и да привлича балами в своята секта...
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #166 : 05 Март, 2012, 09:51:00 »

За книжките не знам, ама мъртво куче не се рита. Намигване
Активен

Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #167 : 05 Март, 2012, 12:01:35 »

За книжките не знам, ама мъртво куче не се рита.

Тук е йога форум и веданта, затова е позволено да се ритат и мъртвите кучета. Посритваш и не ти пука от никакви политически коректности  Ухилено

ПОДОБНО НА ДЪНОВ!! например бившият треньор на националният тим на Англия по футбол, Глен Ходъл беше казал че сакатите хора били наказани за техните грехове. Това негово изказване му коства цялата кариера. Реакцията на хората беше невероятна, смачкаха го за нула време. Първо го смъкнаха от поста треньор на Англия, след това го изпратиха в пета глуха и там си стои и сега. Дънов е имал късмет, че когато е говорил така за земетресението в Чирпан и за страданията на хората които били "неправедни" не е имало "политичаска коректност" дори и в речниците.

http://en.wikipedia.org/wiki/Glenn_Hoddle

Цитат
Dickinson's interview revealed that Hoddle had a "controversial belief that the disabled, and others, are being punished for sins in a former life." Hoddle's comments were criticised by several politicians including Sports Minister Tony Banks and Prime Minister Tony Blair.Public opinion, based upon the immediate media furore resulted in (according to one BBC poll) 90% of respondents believing Hoddle should not continue as English coach.

However the BBC survey showed that while many considered his comments insensitive to disabled people, others defended his right to express his religious beliefs by claiming that to sack him would constitute religious discrimination.

Аз обаче съм на мнение, че тук във този форум може да не спазваме такава политичека коректност спрямо хора, които самите те не са я спазвали. Един вид връща му се на мошеника и тарикат Дънов  Ухилено Защо да не го плюем, нищо че е умряло куче... хак му е  Намигване

Активен
Observer123
Вивекин

« Отговор #168 : 06 Март, 2012, 01:26:04 »

"Да би мирно стояло, не би чудо видяло"...
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж

« Отговор #169 : 06 Март, 2012, 02:50:39 »

"Да би мирно стояло, не би чудо видяло"...

Става все по загадъчно и по загадъчно  Емотикон На мен ли говориш или на някой друг? Ако говориш на мен имай смелоста и доблеста да кажеш направо какво имаш предвид, а не да намекваш и загатваш някакви неща за които нито аз, нито другите тук във форума си имат понятие дори. Ако говориш за някой друг, пак е добре да кажеш направо това което имаш предвид, а не да се криеш зад някакъв ник и да се правиш на многознаещ пророк.

Оставам с впечатлението че искаш да кажеш че на някой му се случват някакви неща които са наказание за неговите грехове Емотикон  Но... крушата не пада по далеч от дървото. Щом си ученик на Дънов, значи ще плямпаш глупости като него. ТИПИЧНО!!! Сектант, фанатик с подлизурска вярност към някакъв мошеник Дънов, заблуден егоист, страхливец, скрил се зад анонимноста на един ник, подхвърля неопределени неща за хора  които не знае, които не може да потвърди със сигурност, които ги е научил кой знае как по "разваленият телефон" на кварталните клюкарки като как Сийка.

Излез напред бе момче. Кажи каквото знаеш, за когото знаеш. Защо е нужно да го увъртваш и усукваш? Дори и да не си сигурен в това което казваш, кажи го открито, направо. Какво толкова те е страх? Това което правиш е подло. От една страна се опитваш да се прикриеш защото не си сигурен в нещо. От друга страна се опитваш да дискредитираш, да подлееш вода, да подхвърлиш нещо за да защитиш своят гуру или по точно за да защитиш своята сляпа привързаност към някакъв "духовен" мошеник на име Дънов.

Истината трябва да се казва, може да боли, може да е неприятна, но трябва да се казва. В крайна сметка ще бъде от полза за всички. Ако ти грешиш ще се поправиш. Ако другите грешат, те ще се поправят. Този който е сгрешил ще бъде благодарен на тези които са му посочили грешките...

Но ако се погледнеш от страни да се видиш в какво положение се намираш, ще те хване срам от самият себе си.  Супер
Активен
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites