Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:11:10
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Що е истинска ЙОГА практика?
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 12 Разпечатай
Автор Тема: Що е истинска ЙОГА практика?  (Прочетена 7220 пъти)
jelyuena
Садхак
Публикации: 189

« Отговор #10 : 24 Юни, 2010, 01:10:35 »

Интересна и обширна тема... С Хатха йога по-правило се започва, минава се през Йога като духовна дисциплина, за да се стигне до Йога като начин на живот. Но този ред не е задължителен, защото всичко е свързано. Йога като начин на живот може да започне всеки, още сега. Не е необходимо да си Superstar Намигване, за да я практикуваш така.

Ето една много проста книжка от уважавани американски автори за абсолютно, ама Absolute Beginners:

Йога for Dummies Емотикон

Забавлявайки се, докато я прелиствах, открих неща, които няма да ти каже и най-добрият инструктор. Наистина полезна, жалко, че не попаднах на нея преди време.

Има джобно издание на български с извадки.

Покрай Dummies се сетих и за dumb, който май се оттегли в почивка. Писането във форуми и изобщо висенето в интернет пречи на Йога практиката, поне при мен на този етап е така. А мантрата е: "релаксирано, осъзнато, на живо..." Здраве и успехи на всички!
Активен

Истинската практика започва, когато станеш от мястото за медитация.
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #11 : 24 Юни, 2010, 03:25:50 »

Цитат на: Observer123
... Та там дали не се даваше се хатха без Раджа...
Хатха и раджа йога са термини, променяли значението си през вековете. Възникват през средните векове, в средата на някои натх секти.

Съвременното им значение е различно и е очертано от Вивекананда под влияние на теософското общество.

« Последна редакция: 24 Юни, 2010, 08:36:47 от Imago » Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #12 : 24 Юни, 2010, 09:34:34 »

Гледам го че се възхищава на Търсач:Хмм.. не го познава но по някакви неведоми пътища вече знае че Търсача е истинският йоги от който трябва да се учим на пример. Май ще трябва да отидем при търсача и да го помолим да му станем ученици. Пък и практиката на Търсача е една от най добрите, няма съмнение в това. Търсача е от Сахаджа йога на Нирмала Деви.
Не гледайте Търсача, а Гергана. Сега аз се уча от нея.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #13 : 25 Юни, 2010, 04:02:41 »

От всеки можеш да научиш нещо, стига да имаш желание. Големият въпрос е дали има смисъл да практикуваш наученото.
Активен

dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #14 : 25 Юни, 2010, 07:50:08 »

Все пак, някой ще изплюе ли камъчето и ще каже ли каква е целта на неговата лична практика? Ще се престраша да съм първи, за да дам пример  Намигване Целта ми е постигането на Третата Благородна Истина  Емотикон
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #15 : 25 Юни, 2010, 09:06:23 »

Братра, ти си се запътил натам, откъдето ние с Брахман идваме... Намигване
Активен

dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #16 : 25 Юни, 2010, 09:34:51 »

Искренно се радвам се за вас! Хрумват ми две тълкувания на вашите думи, Имаго:

1. Извървелите сте аштангика-марга, постигнали сте Нирвана и сега се връщате, за да помагате  на другите.

2. В процеса на вървене сте установили, че и пътя и целта са непостижима фикция/делюзия или че са безплодни/безполезни по някакви други причини.

Може да има и други варианти...

Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #17 : 25 Юни, 2010, 12:53:32 »

Все пак, някой ще изплюе ли камъчето...

Темата я започнах защото винаги се намират някой сектанти, които хабер си нямат от това що е практика по йога и в същото време проповядват своите сектантски разбирания. Те казват, че другите не "практикували" защото не знаели как!? В същото време те самите имат толкова изкривени разбирания за йога практика и са толкова далеч от истината колкото е възможно ЕмотиконЕмотикон За пример един от последните герои тук е Гергана!? До колко съществува такъв човек не знам, не знам дали тя не е измислена личност от Търсача? Но тя пише точно такива глупости тук във форума. Очаквам тя да се включи и да разясни, да ни покаже какво е това правилна практика според нея? Най вероятното е да каже да си купим портрета на нейната дебеле гуровка - Нирмала Деви и да се молим пред него Емотикон

Не казвам, че тя е единствената, като нея има доста. Други такива герои са последователите на Шри Шри брадаткото които също пишат тук от време на време Емотикон

Но... никой от тях не пише по въпроса. Обичат да подхвърлят на другите че само те знаели как се практикува, например търсача във всеки един постинг почти го споменава. Но ... не пише Емотикон не иска да обясни тук.

Не знам има ли смисъл да изчаквам още или да започна сам да си отговарям на въпроса  Намигване
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #18 : 25 Юни, 2010, 02:10:49 »

не мога да се сетя дали "любовта към мъдростта" беше мотивацията, пътя или резултата сама по себе си.
.., а иначе някои стоят на глава, други в бъчва, трети ходят с фенер в ръка. Всичко помага като практика  Емотикон
Активен
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #19 : 25 Юни, 2010, 05:42:41 »

Целта ми е постигането на Третата Благородна Истина

Трябва да се преориентирате към Йога. В Йога, както казва Imago, проблем създава щастието (ананда). Емотикон
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 12 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites