Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:12:22
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Пуруша Артха Първата Васана
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17 Разпечатай
Автор Тема: Пуруша Артха Първата Васана  (Прочетена 7876 пъти)
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #10 : 27 Юни, 2010, 09:32:47 »

Най си падам по кама Намигване  Триварга са малко или повече в основата на всяка етика в т. ч. и протестантската, но мокша?
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Observer123
Вивекин
Публикации: 717

« Отговор #11 : 27 Юни, 2010, 10:45:48 »

Най си падам по кама Намигване  Триварга са малко или повече в основата на всяка етика в т. ч. и протестантската, но мокша?

Евангелистите не познават Истината и в повечето случаи резултата от редовно посещение на евангелски и "авангардни" протестантски църкви може да е сериозно неблагоприятно влияние върху психиката!

"Когато Бог реши да създаде света, то любовен обект за Него беше човешката душа. Ако тази душа не беше обект за Божествения Дух, Той нямаше да създаде света. Но Бог, Който имаше предвид човешката душа, създаде света и създаде и всички благословения, за да има с какво да се занимават душите. Следователно светът е създаден за нашите души. Какво сте научили за това, което Бог ви е дал?"
Дадено е в ЙС, че Ишвара е първия (изначалния Учител) - По някаква причина взето решение за създаване на ученици. Ако на нас не ни е известна, не значи че я няма.

П.П. (йогити мътериалисти дъ съ въздържЪт)
Плезенка
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #12 : 27 Юни, 2010, 10:57:08 »

Аз пък, честно казано, винаги съм разбирал пурушартха като четирите цели на човека, чатурварга.

Да това е най популярното значение на Пуруша Артха което е известно на почти всеки индиец. Набързо погледнах  в интернет но не намерих нещо подходящо на английски. Тук там са споменати бегло някой неща но не е достатъчно.

Например твърдението на Шивананда че няма противоречие между Прарабда васаните и Пуруша Артха, тоест между съдбата и свободната воля или с други думи между детерминираност и индетерминираност.

Цитат
The question itself is wrong and is based on the misconception that fate and free will are two separate entities. Sivananda clears this misconception. He says that the destiny or Prarabdha that we enjoy or suffer in this life is the result of the exercise of our free will or Purushartha in previous lives. He adds that our actions in this life will shape our destiny in future lives. Prarabdha and Purushartha, fate and free will, are not two different entities, but only two different names to indicate the same set of actions viewed from a particular point of time and from a particular angle of metaphysical speculation.

http://www.dlshq.org/messages/freewill.htm

Или пък тук:
http://www.experiencefestival.com/a/Free_Will/id/22811

Или пък Кришна Аяр споменава също за Пуруша Артха за която говоря
www.vedantaadvaita.org/AdvaitaVedanta.pdf

Ако имам време ще сканирам малко повече за Пуруша Артха.

Активен
dagpo
Йогарадж

« Отговор #13 : 27 Юни, 2010, 11:07:29 »

Евангелистите не познават Истината и в повечето случаи резултата от редовно посещение на евангелски и "авангардни" протестантски църкви може да е сериозно неблагоприятно влияние върху психиката!

"Когато Бог реши да създаде света, то любовен обект за Него беше човешката душа. Ако тази душа не беше обект за Божествения Дух, Той нямаше да създаде света. Но Бог, Който имаше предвид човешката душа, създаде света и създаде и всички благословения, за да има с какво да се занимават душите. Следователно светът е създаден за нашите души. Какво сте научили за това, което Бог ви е дал?"
Дадено е в ЙС, че Ишвара е първия (изначалния Учител) - По някаква причина взето решение за създаване на ученици. Ако на нас не ни е известна, не значи че я няма.

П.П. (йогити мътериалисти дъ съ въздържЪт)
Плезенка

1. Употребявам "протестантска етика" във Веберовото значение на думата.
2.  Ишвара в Й. С. не бива да се разглежда като Бог и най-малко като персонален (личен) такъв, а по-скоро като изкустно средство (упая) за постигането на разграничение между Пуруша и Пракрити. Подобно на идамите в будистката Ваджраяна, които не съществуват извън съзнанието на медитиращия.
3. Набрали сте цитата с много дребен шрифт  и трябва лупа, за да се прочете.
Активен

MMK, 25-19
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #14 : 27 Юни, 2010, 11:33:32 »

"Какво сте научили за това, което Бог ви е дал?"

От този цитат научаваме, че Бог е върховният развратител на душите. Защото християнството твърди, че душите трябва да се спасяват от покварата на материята. Намигване
Активен
Observer123
Вивекин

« Отговор #15 : 27 Юни, 2010, 11:41:36 »

2.  Ишвара в Й. С. не бива да се разглежда като Бог и най-малко като персонален (личен) такъв, а по-скоро като изкустно средство (упая) за постигането на разграничение между Пуруша и Пракрити. Подобно на идамите в будистката Ваджраяна, които не съществуват извън съзнанието на медитиращия.

ааа, шмъ извинявати, ама има мноооого голяма разлика между един създаден от тебе идам и

І.24 Ишвара е един специален Пуруша, кармично освободен от страдания, действия и желания.
“klesa-karma-vipakasayair aparamrstah purusa visesa isvarah”

І.25 В него (Ишвара) е зародишът на безграничното знание.
“tatra niratisayam sarvajnabijam”

І.26 [Ишвара е] учител (guruh) от най-дълбока древност [и учител на бъдещите учители].
“sa purvesam api guruh kalenana –vacchedat”

І.27 Името [на Тат] е Пранава. (АУМ)
“tasya vacakah pranavah”

"Защото християнството твърди, че душите трябва да се спасяват от покварата на материята."
"Бъдете в света, но не от света"

агент под прикритие Плезенка
Активен
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #16 : 28 Юни, 2010, 06:19:22 »

ааа, шмъ извинявати, ...

Между другото само, автора на превода на тези сутри които си дал, беше дошъл тук във този форум. Той рекламира  сутрите си но когато погледнахме се оказа, че превода му е пълен с грешки. Изпуска цели думи, и дори цели СУТРИ!!! Неправилно превежда редица сутри, не се съобразява с граматическите правила и т.н. Когато му показахме грешките, той се обиди ЕмотиконЕмотикон и повече не стъпна тук  Ухилено Погледни за да се посмееш и да не използваш въшливи преводи  Намигване
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #17 : 28 Юни, 2010, 06:57:36 »

Можеш да обясниш нещо на някого, който поне малко разбира за какво става дума.
Активен

Observer123
Вивекин

« Отговор #18 : 28 Юни, 2010, 10:51:29 »

Между другото само, автора на превода на тези сутри които си дал, беше дошъл тук във този форум. Той рекламира  сутрите си но когато погледнахме се оказа, че превода му е пълен с грешки. Изпуска цели думи, и дори цели СУТРИ!!! Неправилно превежда редица сутри, не се съобразява с граматическите правила и т.н. Когато му показахме грешките, той се обиди ЕмотиконЕмотикон и повече не стъпна тук  Ухилено Погледни за да се посмееш и да не използваш въшливи преводи  Намигване

аз не съм санскритолог(поне в този си живот Плезенка ) , имам различни преводи на ЙС. Но точно в тази част, която бях цитирал, мисля че са доста близки по смисъл Емотикон

Ишвара  есть  особый Пуруша, не затронутый аффектами,
кармой, [ее] созреванием и [скрытыми] "следами".
     25. Семя всезнания в нем не имеет себе равных.  [Он]
     26.  Учитель  также  и  древних, ибо он не имеет временных
различий.
     27. Его [вербальное] выражение - священный слог Ом.
     28. [Йог практикует] его рецитацию и сосредоточение на его
объекте.
     29.  Отсюда  -  постижение  истинной  сущности сознания, а
также устранение препятствий.

(ПЕРЕВОД С САНСКРИТА Е.П.ОСТРОВСКОЙ и В.И.РУДОГО)

24. КЛЕША-КАРМА-ВИПАКАСАЯР АПАРАМРИСТАХ ПУРУША-ВИШЕША ИШВАРАХ
ИШВАРА Е ОНЗИ ОСОБЕН ЦЕНТЪР НА БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ,
КОЙТО Е НЕДОСЕГАЕМ ЗА НЕЩАСТИЕТО, КАРМАТА ИЛИ ЖЕЛАНИЯТА

25. ТАТРА НИРАТИСАЯМ САРВАДЖНА-БИДЖАМ
В НЕГО ЛЕЖИ СЕМЕТО НА ВСЕЗНАНИЕТО

26. СА ПУРВЕСАМ АПИ ГУРУХ КАЛЕНАНА-ВАЧЕДАТ
НЕОГРАНИЧЕН ОТ ВРЕМЕТО, ТОЙ Е УЧИТЕЛЯТ НА ВСИЧКИ ДРУГИ УЧИТЕЛИ,
ОЩЕ ОТ НАЙ-ДРЕВНИ ВРЕМЕНА

27. ТАСЯ ВАЧАКАХ ПРАНАВАХ
ТОЙ СЕ ИЗЯВЯВА В СЛОВОТО АУМ

28. ТАДЖОПАС-АРТХА-БХАВАНАМ
ПОСТОЯННОТО ПОВТАРЯНЕ НА ОМ
И МЕДИТАЦИЯТА ВЪРХУ ЗНАЧЕНИЕТО МУ (ВОДЯТ ДО САМАДХИ)

Посочените сутри ОПРЕДЕЛЕНО са основание да се смята че Ишвара е нещо несравнимо по-различно от имагинерна ментална креация, създадена от визуализация при идам техники във вадраяна. (или килхор Плезенка )
Отдаването/уповаване на Ишвара се разглежда като водещо към Освобождение ("Ишвара пранидхана ")

Бях писал преди време във връзка с будизма, за използването на вид математически модел спомагащ за по пътя към Нирвана, в който вероятно специално са избегнати някои елементи и се акцентира на други. Но математическия модел е описателен/приближен. Според мен е за предпочитане в съвременния Будизъм да се акцентира на Йога(както е било при Падмасамбхава), вместо на ритуала, доктрината и  Сангха. Все пак за работата за овладяване или унищожaване на васаните може да спомогат и будистки техники, може да е решено просто начинаещите будисти да не се въвеждат в тайните на Мирозданието, както в херметизма, а да постигат Същността практикувайки. Но според мен така може нещо да се пропусне, поне в начален етап - дори и като техники. Интересно ми е, че тибетски будисти са били склонни да приемат учения и техники от Бон(изначално враждебен към будизма при неговото разпространение в Тибет), но стане ли дума за Западно езотерично учение дали не се правят на леко разсеяни Плезенка
Ако в едно Същество лежи семето на Всезнанието, според мен Съзнанието на това Същество е безкрайно, и всеобхватно, и връзката с него е съществена и от изключително значение. Въпрос на избор.
Активен
dagpo
Йогарадж

« Отговор #19 : 28 Юни, 2010, 04:30:36 »

ааа, шмъ извинявати, ама има мноооого голяма разлика между един създаден от тебе идам и

Искам да припомня, че не съм познавач, а още по-малко квалифициран интерпретатор на ЙС (вие Observer123, такъв ли сте) и затова мнението ми е ламерско.

1.) ЙС позволява теистични и атеистични тълкувания и лично на мен ми допадат последните. Някои от стиховете отнасящи се до Ишвара са компромис, който Патанджали е допуснал, за да се съобрази със zeitgeist, защото (според мен) те не се вписват органично в систематиката на Раджа-йога. Нека не забравяме и че корените на ЙС са в Самкхя, която в своята ранна версия е съвършенно атеистична.

2.) Казах, че между идам-практиките и развиването на преданост или отдаденост към Ишвара има прилика, а не пълно тъждество. И в двата случая имаме практика с ишта-девата като целта най-общо е джнана. Не съм достатъчно наясно, за да продължа паралела и да определя на кой клас тантра от Ваджраяна съответства тази практика от ЙС, затова няма да си позволявам повече спекулации.

3.) При всички случаи, обаче, всякакви аналогии между ЙС и христянството, каквито струва ми се предлагате вие, са недопустими. Най-общо христянската концепция поставя ясна граница между Твореца и творението. Дори най-смелите опити тя да бъде премината, каквито са немската мистична схоластика, представена от Майстер Екхарт и исихията на Григорий Палама, достигат само до разбирането, че душата навлиза в Бога и става божествена ПО БЛАГОДАТ, но не и по природа.

Мисля си, че да натрапвате и пропагандирате теософски, антропософски и дъновистки недомислици и фантазии във форума като този е напълно безмислено и е проява на лош вкус, а да препоръчвате на другите участници да се въздържат е малко нагло.

ааа, шмъ извинявати
...
агент под прикритие Плезенка

А защо се лигавите, когато общувате с хората?

Активен

MMK, 25-19
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites