Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:25:37
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Няя и Вайшешика
| | |-+  няя сутра-преведена на бг. или коментари на руски.
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: няя сутра-преведена на бг. или коментари на руски.  (Прочетена 2360 пъти)
феникс
Йогин
**
Публикации: 45

тук съм

« : 21 Юли, 2010, 04:11:59 »

Търся някакви коментари като за новобранец.
Некой да има вече практически хабер за няя съзнание! Широка усмивка
Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #1 : 21 Юли, 2010, 05:02:09 »

Бих казал, че сте попаднали на правилното място, но напоследък форумът е "завладян" от хора, които меко казано не познават йога, защото нито са чели класическите текстове, нито са ги осмислили, нито са ги практикували. По-лошо, те са попаднали в сектите на псевдоучители. По тази причина почти всяка сериозна тема се превръща в безпредметен спор изпълнен със спамове и флуид. На какво се дължи тази ситуация е друг въпрос. Казвам нещата, както ги виждам. Все пак, ако потърсите в различните раздели ще намерите много и ценна информация, както и интересни обсъждания. Предполагам, че Имаго или някой друг ще даде конкретен отговор на въпроса ви. Аз просто исках да ви въведа в актуалната обстановка в квартала.

От любопитство: Защо точно Няя? Това не е точно тема за начинаещи...
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #2 : 21 Юли, 2010, 08:35:05 »

Бързам да кажа че съм начинаещ със некаква семпла информация.
ОБАЧЕ РАЗУМЪТ МИ СЕ РАЗБУНТУВА...на един ъпсурд който едва ли не казва че --БОГ Е АТЕИСТ-
става въпрос че древните риши са получавали откровения свише..като са се концентрирали върху бог мантрувайки името му
Тоест знанията.силите.качествата на божия характер..са идвали то бог.
И изведнъж се пръкват атеистични направления които казват приемаме знанието .силите-обаче бог за нас не съществува.
Тръгнах да търся отговори немил недраг и реших като преглеждах школите че няя е най либерална дава ти инструментите без да ти казва както във раджа йога че бог е непостижим логически значи го нема о толкоз и шат на патката главата..70% от мъдростта на древните на боклука.
Зная че това звучи грубо първобитно наивно но аз търся отговори колкото и да ми е трудно и абсурдно да е то!

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #3 : 21 Юли, 2010, 08:38:47 »

Едва ли има нещо такова като няя-съзнание. Има единствено и само Няя-даршана, която представя философията на Няя в сутри и коментари към тях. Няя-сутра с коментарите на Ватсяяна е преведена на руски. Преведени на български има няколко творби от епохата на синкретичната Няя-Вайшешика и малко по-рано, например Тарка-каумуди (Лунната светлина на логиката) и Няя-сара. Те обаче са депозирани като монографии в ЦИНТИ.

Ако се интересувате сериозно от Няя, трябва да сте завършили индология или философия с последваща специализация по санскрит и тарка-шастра. В такъв случай ще мога да ви осигуря достъп до библиотеката си, която наброява над 200 оригинални трудове по Няя.

Подписът на Dagpo например е в стила на Няя.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 21 Юли, 2010, 08:43:03 »

Повечето последователи на Няя по принцип са шиваити, т.е. доста ревностни теисти. Няма такова нещо като атеистична Няя. Друг е въпросът, че доказателството на битието божие дори с инструментария на Няя е, меко казано, неубедително.
Активен

феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #5 : 21 Юли, 2010, 09:00:41 »

Търся сутрата..след като се  запозная с нея мога да коментирам с вас съдържанието.. .
Но от това което ми казвате разбирам че съм на прав път!
Не съм от тези особи които явно ще имат щастието да се ползват от вашата библиотека!
Ако божественото съзнание е решило да се открие пред мен само тогава всичко ще е точно.
Един атеист неможе да разбере напълно сутри със теистичен характер..както и откровението е интуитивен продукт на свръхсъзнанието и не може да се изведе логически-така твърдят от индуизма Тъжно
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 21 Юли, 2010, 09:18:56 »

http://yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1346.10/

http://www.kulichki.com/~yoga/Radhakrishnan2/Radha203.htm
Активен

феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #7 : 21 Юли, 2010, 09:50:41 »

Благодаря ще я проверя Емотикон
Активен
феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #8 : 21 Юли, 2010, 11:18:13 »

Един проблем излезе...пратякша-възприятие ли е или интуиция!
Какъв е оригиналният превод на думата Широка усмивка
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 22 Юли, 2010, 07:43:07 »

И двете. Възприятието бива два вида - обикновено (лаукика) и необикновено (алаукика). Второто има характеристиките на интуиция. Самадхи е такова необикновено възприятие, породено от заниманията с Йога (йогаджа-пратякша).
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites