Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:29:36
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Хатха Йога (Модератор: rtsvet)
| | |-+  Мудра практики
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Мудра практики  (Прочетена 2321 пъти)
rtsvet
Модератор
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 23 Юли, 2010, 01:46:41 »

Освежаваща рефлексия в/у мудра практиките в Хатха Йога, повлияна от някои анализи на Гленн Муллин (Glenn Mullin)

Хатха йога литературата изброява редица мудри смисъла, на които често остава неясен за практикуващия съвременен хатха йоги. В академичната общественост също има различни опити да се разберат предложените техники като смес от исторически донякъде несъвместими течения. Примерно Дж. Малинсон предполага "биндудхАраНа"  (задържане на бинду) за наследени от дататреяйогашастра и аскетичните течения преди нея. Докато другите техники като примерно "амРтаплАвана" (наводняване на тялото с амРта - трансформирано бинду) за наследници на тантрическите традиции.

Макар в исторически план това развитие да е възможно, има и друг вариант на съзнателно и осмислено включване. Последния предполага мудрите като последователно градирани и взаимодействащи техники с определена цел.
Последното се наблюдава с същите или подобни техники в популярния текст на "6-те доктрини на Наропа". Малко пояснение. Последния е базиран исторически на индийски будистки тантри. Освен това доктрините не са винаги 6, а упражненията често биват класифицирани като 2, 3, 4, 6 или 10. При това в списъка влизат различни техники. Т.е 6-те доктрини могат да бъдат различни. Примерно Марпа Лотсава доктрините са : 1. Вътрешния огън (огнена жена  Ухилено ) 2. карма йога 3. илюзорно тяло 4. ясна свтлина Или пък на Нгулчо 1. ПРедварителни (генериращи) йоги 2. вида на пустотата 3. вътрешната жега (ааа жега е женска - това е по добър превод   Намигване ) 4. карма мудра 5. илюзорно тяло 6. ясна светлина 7. йога на съня 8. бардо йоги 9. пренос на съзнанието 10. силова проекция

В края на краищата, изброяваните методи (доктрини) са известни от преди и преследват определени цели. В цикъла на постигане, практикуващия ги усвоява и практикува последователно.

Това може да се проследи и в Мудра техниките изборявани в Хатха йога литературата.

Интересно е, че Цонкапа цитира обяснения за нуждата от карма мудра. Т.е. сексуалните техники. Последното дава добро основание за нуждата от -оли техниките в хатха йога процеса! Нещо, което явно не е ясно на нито един от съвременните индийски гуру!

Пояснения: Карма мудрА идва след предварителните техники и след генерирането на вътрешна жега. Последното разбира се предполага пълно владеене на нади, вайу и пр. Така се постига пречистване и трансформиране на грубото, финото и най-финото тела. Практикуващия достига близо до подобието на ясната светлина. Но сама по себе си йогата на вътрешния огън, не е достатъчна за да предизвика скока на съзнанието отвъд да осъщесви "окончателното рафиниране на ума" и контрола над "всепроникващата енергия" (с извиниение за нескопосаният превод от Нгулчу) Разбира се карма мудра техниките във ваджраяна биха могли да се заменят с въображаема практика на джнананмудра (с Дакини ) или за по-добрите с махамудра.
Необходимостта от умел пратнйор се подчертава и от Цонкапа, какзвайки, че практикуващите трябва да са умели в всички предхоождащи доктрини и допълнително 64 пози (Кама шастра)

Т.е. предварителните техники в хатха йога учат по-подобен начин, на пречистване на каналите, медитация в/у празнотата на тялото, събиране на ваю в централния канал, разгаряне на вътрения огън и поддържане на бинду. След като това е усвоено авторите в ХЙ предлагат използването на -оли техниките (пак класифицирани като мудрА) с цел постигането на контрол в/у "всепроникващата енергия" и упражняване на шакти чалана.

Извинявам се за телеграфния стил. Целта ми беше повече да възбудя интереса към едно сравнително изследване на традицията. Нека не се забравя че маха сиддхите в основата на голяма част от тибетския тантриъм и хатха йога с същите. Както и, че повечето са изгонени от тюрксите нашествия в индия и са отишли в Тибет. Емотикон
Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #1 : 23 Юли, 2010, 04:18:23 »

Това за 6-те доктрини при Марпа от къде го взехте? По начало под наро-чьо-друг се има предвид следното:
http://www.rigpawiki.org/index.php?title=Six_Yogas_of_Naropa   "Вътрешна топлина" звучи по-добре от "вътрешна жега". С цялото ми уважение не виждам полза от дискутирането на тези въпроси  Емотикон

Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
rtsvet
Модератор
Йогарадж

« Отговор #2 : 24 Юли, 2010, 07:35:12 »

КАто све четат класиците.

Подробно описание от Гленн Мулинн както писах. Той цитира и обяснява, кой както и през кои век е писал.

Аз не си падам по дискусиите... Споделям, какво съм научил или какво съм помислил. Радвам се ако някой също споделя вместо да се разправя или дискутира особено напразно и неаргументирано.

Представям го на общотото внимание, за да получа допълнителна информация или корекция. За последните ако има брагодаря.
Активен
naldjorpa
Гост
« Отговор #3 : 24 Юли, 2010, 07:54:33 »

според мен, ако техниките са добре описани, някои може да се правят и без учител - примерно концентрацията на централния канал си я има още и във Виджняна Бхайрава Тантра
Активен
феникс
Йогин
**
Публикации: 45

тук съм

« Отговор #4 : 24 Юли, 2010, 08:25:21 »

колко техники пробва вече!за колко време! Широка усмивка
Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #5 : 24 Юли, 2010, 10:46:11 »

според мен, ако техниките са добре описани, някои може да се правят и без учител - примерно концентрацията на централния канал си я има още и във Виджняна Бхайрава Тантра

Налджорпа, тъкмо затова съм против публикуването на подобни текстове. Ето rtsvet има академичен интерес, както и богат опит и познания в йога, но други ще решат да експеиментират. Нещо, което трябва да се знае и разбира е, че тези практики не са просто техники - извън контекста на будистката практика и възглед те са безполезни и дори вредни. Вече публикувах една примерна програма, от която може да си създадете впечатление кога и при какви условия неща като 6-те йоги на Наропа стават актуални.  Ако трябва ще я публикувам пак. А и както казах книгите не ви дават инициация (уанг), упълномощаване (лунг) и устни обяснения (три). Това се отнася за будистката Тантра. За индуистката нека коментира този, който я практикува.
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #6 : 25 Юли, 2010, 09:02:13 »

във природата има движещи сили щеш нещеш те насочват в определени посоки на действие...човешкият живот не е концерт по желание..няма такова нещо като свободна воля..може да ти се иска да е така!
и така човек крачи във живота съобразявайки се със самият него а не с комплаксираната човешка цивилизация....първите търсачи едва ли са имали университети подръка животът е бил директен сетивен е не като днешният ...да си просто една абстрактна идея на 2 крака..ххихих Сериозно
Активен
феникс
Йогин
**

тук съм

« Отговор #7 : 25 Юли, 2010, 09:28:23 »

Така че или канализираш енергиите си ,мислите си..и прочие спрямо тези движещи сили  -или салтомортале Плезенка
природата на живите сили остава единствената сутра която щеш нещеш четеш 24 часа..със сетивата си..другият начин е да си създадеш един философски ..теоретичин живот и да си мислиш кот си искаш...независимо че реалността ще напомвя че не е абстракция Плезенка
Активен
rtsvet
Модератор
Йогарадж

« Отговор #8 : 25 Юли, 2010, 10:28:32 »

За мен беше важно да посоча, някои възможни паралели между 6-те доктрини на Наропа и някои Хатха Йога техники.

Всеки само може да си изброи и рабере плюсовете и недостатъците (опасностите от грешки) на един такъв подход. Т.е. оставям го на критичното мислене на всеки Емотикон

За четенето: непосветените и да четат няма да разберат (а те не искат да четат)
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #9 : 26 Юли, 2010, 07:17:10 »

Посветените тем паче не желаят. Намигване
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола