Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:43:46
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Съзнание и съзнателност
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 10 Разпечатай
Автор Тема: Съзнание и съзнателност  (Прочетена 5299 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« : 16 Октомври, 2010, 07:16:46 »

Отговарям тук, за да не набъркваме темата на Брахман. Ако на форума има такава тема, моля тази да бъде модерирана.

Как възприемате съзнателността на всяка една клетка в тялото си?
Всяка със "собствен" инстинкт за самосъхранение.
Вашата съзнателност съзнателността на всяка една клетка ли е?

Това беше във връзка с казаното от pada. Ако следваме Йога, ако смятаме, че съзнателността е пуруша, а съзнанието е пракрити, не решаваме съмнението за обявената субстанциална различност на пуруша от пракрити, за да сме категорично сигурни, че съзнателността не е също някаква модификация на пракрити.

А относно клетките, финото е причина на грубото. Клетките не са съзнателни. Емотикон

Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #1 : 16 Октомври, 2010, 08:26:02 »

Благодаря! Мислих си да ви помоля да се изместите в друга тема, но вие се досетихте.

Аз бих се включил също в тази тема, но все още не съм свикнал с тази терминология която вие използвате и ще стоя на страни за сега. Ако обаче поясните със санскритски думи кое на кое съответства, тогава с удоволствие ще се включа.

Например
Съзнание = Пуруша
Съзнателност = Чита

Казвам "например" нали? Не знам какво разбирате под тези термини и затова ще си правя пас за сега Намигване
Активен
Източен
Йогарадж

« Отговор #2 : 16 Октомври, 2010, 08:36:19 »

Не е моя. Термините на Imago използвам на форума. Поради което е въпрос на учтивост да изчакаме той да каже. Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #3 : 16 Октомври, 2010, 08:46:08 »

Съзнание - читта, т.е. пракрити
Съзнателност - чайтаня, т.е. пуруша
Активен

феникс
Йогин
**
Публикации: 45

тук съм

« Отговор #4 : 17 Октомври, 2010, 11:17:27 »

ИНТУИЦИЯ+СВРЪХСЪЗНАНИЕ=ОТКРОВЕНИЕ Широка усмивка
Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #5 : 17 Октомври, 2010, 09:42:52 »

Цитат
не решаваме съмнението за обявената субстанциална различност на пуруша от пракрити
а искаме ли!?

Цитат
Клетките не са съзнателни
не, те са просто инертна материя, нали
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Източен
Йогарадж

« Отговор #6 : 18 Октомври, 2010, 04:53:55 »

Дайте средството, планетата повдигаме.

Не ги знам чак толкова, клетките. Подозирам само, че СТО и ОТО не са написани чрез просто сборуване на клетъчни съзнания.
Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #7 : 18 Октомври, 2010, 06:43:19 »

различността е условна - различност спрямо какво!?

Цитат
не са написани чрез просто сборуване на клетъчни съзнания
но не по-малко, клетките образуват тъкани, тъканите - тела, телата - общности, общностите - видове/родове/народи/човечество итн., и наобратно клетките са съставени от молекули, молекулите от атоми и тн. итн.

как се променя съзнанието в мащаб?
как се променя волята в мащаб?
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Източен
Йогарадж

« Отговор #8 : 19 Октомври, 2010, 05:44:41 »

Това именно се избягва когато в момента на възприятието, съзнанието е концентрирано на своята собствена форма. Тогава няма оцветяване с обекта на възприятие. Тогава може да се получи еднонасоченост. Съзнанието е постоянно заето с едно нещо - собствената си форма, постоянно насочено към един обект а не постоянно към различни обекти. Тогава можем да имаме постоянно вътрешно състояние. В противен случай се налага съзнанието което постоянно се оцветява от външния обект да бъде деотцветявано (отново чрез концентрация на собствения аз), което е двойно усилие. С други думи когато съзнанието се отъждестви (оцвети) с обекта на възприятие то загубва своята собствена форма.

Местя тук, нали Брахман помоли за онази тема.

Има, тогава се медитира върху схващането - единият от трите обекта на медитация. Аз-ът също оцветява като обект на медитация.
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #9 : 19 Октомври, 2010, 06:21:49 »

Цитат
Аз-ът също оцветява като обект на медитация.

Вие под аз разбирате друго - ахамкара. Аз имам предвид друго - собствената форма - те. не може да има оцветяване защото няма какво да бъде оцветено няма как азът да оцвети аза - то е самото то.

При медитация върху схващането също се получава загубване на (изместване от, разконцентриране) от собствената форма на аза.

Активен
Страници: [1] 2 3 ... 10 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites