Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:52:08
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Що е Йога
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 15 Разпечатай
Автор Тема: Що е Йога  (Прочетена 5802 пъти)
Брахман
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #10 : 21 Декември, 2010, 06:48:05 »

..Дали съм прав или греша не зная, но в мене се е зародило становището, че колкото е по стар един източник, той е по-меродавен. В този аспект четирите веди са на най-високото стъпало. Следват ги упанишадите(не всички)....

Такова е традиционото схващане. Предполагам, че си го срещал, чел си го или поне някой ти го е казвал. Индийците не вярват в еволюцията така както е описана от Дарвин. За тях еволюция това е ИНВОЛЮЦИЯ!!! Малко ще ми е трудно с две изречения да обясня и затова ще го оставя за друг път...  Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #11 : 21 Декември, 2010, 06:49:58 »

Това е тантрическата позиция по въпроса. Еволюция се редува с инволюция, сришти с пралая, джанма с вядхи. Което не се различава много от джайнистката позиция, но претендира да е оригинална, макар и 1000 години по-млада.

Победата над смъртта означава просто повече да не се прераждаш, а не вечен живот.
Активен

Павли Панев
Раджа-Йога
Садхак
Публикации: 81

« Отговор #12 : 22 Декември, 2010, 04:24:26 »

Наистина съм прочел в редица източници за порядъка на истинноста на информацията.  И след много анализи и търсене на доводи за и против съм стигнал до това убеждение. Не искам да убеждавам никого в това което аз съм приел за истина. Интересно ми беше как се приема такава хипотеза от други хора, освен от тези около мене.
Може би трябва да уточня, че става въпрос само за знания предадени на санскрит.
И все пак вие как приемате? Кое е по-достоверно? Ведите, упанишадите или текстовете създадени да речем през периода 100г. до 1600г. сл.Хр.? Като допълнение искам да добавя, че бих искал да оценяваме истиноста и достоверноста на базата на съвременните знания, на съвременните науки. Към съвремненните науки включвам физика, медицинска физиология и анатомия, астрономия, химия, математика, материалознание и изключвам философията и ?психологията. В никакъв случай не искам да засегна специалистите в последните области но имам съображения да ги игнорирам за случая. Периода е избран като по-фрапиращ. Иначе спокойно може да се разшири.  Сериозно
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #13 : 22 Декември, 2010, 08:05:18 »

От гледна точка на изброените дисциплини Ведите, упанишадите и всички шастри до 1600 г. са доста неадекватни текстове. Тяхната истина е повече философска и психологическа, но след като изключваме философията и психологията, стигаме до заключението, че индийските писания са ненаучни, тъй като не дават адекватно познание за обекта си.
Активен

Павли Панев
Раджа-Йога
Садхак

« Отговор #14 : 23 Декември, 2010, 10:00:02 »

От гледна точка на изброените дисциплини Ведите, упанишадите и всички шастри до 1600 г. са доста неадекватни текстове. Тяхната истина е повече философска и психологическа, но след като изключваме философията и психологията, стигаме до заключението, че индийските писания са ненаучни, тъй като не дават адекватно познание за обекта си.
Въпреки голямото си уважение към Вас, ще си позволя да Ви противореча. Ведите и упанишадите са толкова научни и достоверни колкото малко хора си представят. Даже нещо повече. Те са по-напред в много отношения спрямо редица съвременни науки.
За пример ще Ви дам техниката ТРАТАКА. Това е техника която използва ефекта на Рейли(Rayleigh) открит през 1871год в съчетание с ефекта на Kayumov открит след 1993год. Спомням си, че някъде писахте, че в резултат на използване на тази техника сте получили астигматизъм. Спомнете си дали са Ви обяснили каква е физическата и физиологическа същност на техниката тратака в аспекта на горепосочените ефекти и дали ако се вземе предвид това влияние няма да се избегнат страничните явления.
И един въпрос насочен не към Вас лично. Кой от колегите пишещи тук или кой да е посочен от всички ви има достатъчно задълбочени знания по споменатите науки, така че да се опита да анализира знанията посочени във ведите и упанишадите. На този въображаем опонент искам да задам следните въпроси:
1. Каква е физическата същност на понятията електрически заряд, магнитна индукция и фотон(може да добавим и любимата ми ентропия Намигване ?
2. Каква е връзката между азбуката санскрит и ендокринологията?
3. Каква е физиологическата и физическата същност на електрическите явления в един инервиран неврон?
4.Какви са по-важните физиологични процеси, които настъпват в тялото при изпълнение на една асана, примерно на Маюрасана?
5. Каква е връзката на химическия елемент натрий и слънцето, калия и луната?
6. Каква е координатната система и къде е нейния център използвани във ведите?
7. Каква е зависимоста на техниката от йога наречена кхечари мудра и глутамат декарбоксилазата(ГАД)?
8. Каква е физическата и физиологическата същност на понятието deva?
Съжелявам, че написаното е малко емоционално! НАДЯВАМ СЕ да не Ви засегна, Вас и всички останали колеги. Написаното е с надежда, че може би някой ще се замисли и ще задълбочи знанията си за да изпълнява йога или да успее да достигне до забравените ведически знания, за които дори Кирил и Методий са подозирали кръщавайки третата буква на нашата азбука!
Активен
чери
Йогарадж
Публикации: 2029

« Отговор #15 : 23 Декември, 2010, 12:46:19 »

Аз не разбирам от тези неща, но разбивам, че това са реторични въпроси. Мога само да ви призова да говорите открито и свободно, като изкажете тезите си, една по една с няколко думи и ако има някой който нещо разбере или му стане ясно да задава въпроси и вие да обяснявате. Не намирам това което казвате да е емоционално, както и в него ди има нещо оскърбително, но се вижда, че искате нещо да кажете.

Мисля, че ртцвет има медицинско образование.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #16 : 23 Декември, 2010, 01:02:14 »

Връзката между деванагари и ендокринологията е, че можеш да заработиш киселини в стомаха, докато им научиш азбуката. Намигване
Активен

dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #17 : 23 Декември, 2010, 02:32:55 »

Съгласен съм, но със следното уточнение - не бива да изключваме философията и психологията. Целта  на Йога е изследването на съзнанието, а не трансформирането на заобикалящата ни реалност чрез физическо въздействие върху нея. Йога не е физика и не цели да изясни строежа на молекулите, атомите и субатомните частици, движението на небесните тела, генезиса на Вселената и други такива. Да, вярно е, че такива метафизични теории съществуват в Йога, но те се отнасят към нивото на конвенционалната истина и имат за задача да премахнат причините за страданието,  която е вярата в независимото съществуване на феномените... Вижте как започва ЙС, вижте Четирите Благородни Истини или ако се насочим към гърците - школата на стоиците, да речем. Затова и казах, че в откриването на паралели между съвременните физични науки и Йога няма много смисъл. Това са различни интерпретационни парадигми, които имат различна цел.
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Павли Панев
Раджа-Йога
Садхак

« Отговор #18 : 23 Декември, 2010, 03:48:05 »

Аз не разбирам от тези неща, но разбивам, че това са реторични въпроси. ...
Мисля, че ртцвет има медицинско образование.
Въпросите ми са отправени към този който иска да даде оценка на ведическите знания. Ако някой може да отговори на тези въпроси(логично е да се предположи, че отговорите не са тайна за мене) мисля, че само той би оценил достойнствата и недостатъците на ведите и упанишадите.
Доколкото знам лично от ртцвет той не е учил медицина, въпреки, че има сериозни и задълбочени знания, които ми импонират. Иначе от години чакам лекар, физик или астроном да погелдне сериозно на ведите и да започнем да коментираме по същноста на знанията. Засега те поглеждат отвисоко и пренебрежително насам. За сериозните специалисти е под достойнството да се занимават с веди, упанишади и йога. И не подозират колко ще спечелят и те и съответните науки ако се задълбочат в санскритските първоизточници.
Активен
Павли Панев
Раджа-Йога
Садхак

« Отговор #19 : 23 Декември, 2010, 03:59:19 »

Връзката между деванагари и ендокринологията е, че можеш да заработиш киселини в стомаха, докато им научиш азбуката. Намигване
Дължа едно уточнение. Искам да напрвя разграничение между символите, знаците с които са записани ведическите знания и звуците с които се произнасят те. Поради по-късния(вероятно) произход на знаците забелязвам някои неточности на написаното. Така, че връзката е между звуците произнасяни на санскрит и ендокринологията. Иначе сравнението Ви  ми подсказва, че още не съм научил азбуката, щом киселините не са дошли Широка усмивка.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 15 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites