Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:56:04
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Бхакти Йога
| | | |-+  Сахаджа Йога (Модератор: Seeker)
| | | | |-+  Здраво завързани или свободни хора са сахаджите?
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14 Разпечатай
Автор Тема: Здраво завързани или свободни хора са сахаджите?  (Прочетена 5597 пъти)
Seeker
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #10 : 21 Декември, 2010, 11:56:21 »

Това е широко разпространен трик, при който използваш аргументите на опонента, за да докажеш своята теза.
Интересно ми е дали някой друг гуру има смелостта да каже на слушателите си  да не му вярват сляпо.
Вашия гуру казва ли ви такива неща?
Цитат
Така че първо трябва да достигнем до правилни заключения относно нещата. Второ, както ви казах, не може да вярвате сляпо в нещо – в нищо - а дръжте ума си отворен, не отхвърляйте нещата. Дръжте  ума си отворен, защото вие сте търсачи от векове, вие сте търсили истината с години и сега също дръжте ума си отворен, просто не я отричайте заради даден култ или нещо подобно. Не бива да я отхвърляте, защото все още не сте я открили. Ако не сте я открили, трябва да сте отворени да я приемете. Ако това е истината, нещо трябва да се случи във вашето съзнание." - Шри Матаджи 
Активен

atma
Гост
« Отговор #11 : 22 Декември, 2010, 12:21:05 »

„От самото начало ние трябва да разберем, че истината е това, което е"

Истината не може да съществува сама в себе си. Тя не може да не е относима към опознаващия я субект.
Мерило за всичко е човекь -  Self - a!
Активен
atma
Гост
« Отговор #12 : 22 Декември, 2010, 12:27:47 »

"Съществуващото си ти самия,
         защото както пчелата събира нектар от много цветя,
         а медът е един,
         и ти съдържаш всичко, което съществува, в самия себе си"

Uddalaka Aruni (ІХ в.пр.н.е.)
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #13 : 22 Декември, 2010, 12:37:59 »

Мерило за всичко е човекь -  Self - a!
А кое беше Селф-а?
Активен

atma
Гост
« Отговор #14 : 22 Декември, 2010, 12:42:34 »

Когато някой попита: "Кой е?"
и ти отговориш "Аз съм",  тогава Селф-а си точно ти!
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #15 : 22 Декември, 2010, 12:47:00 »

Кое по-точно е: "Аз съм" , ума ли?
Активен

atma
Гост
« Отговор #16 : 22 Декември, 2010, 09:28:25 »

Това е съдържанието, което се влага в Числата в отговора: "Аз съм това, което съм". Това не е тавтология, а указание, че Азът е нещо напълно интровертно, дори за персонифицирания Бог. Тоест т.н. Истина не може да излезне извън рамките на Self-a. Поради това Буда е приемал, че абсолютна истина не съществува. С развитието на разума тя непрекъснато се променя. Би могло да се каже, че в развитието си тя се стреми към себе си, но също така може да се каже със същия успех, че истината се развива защото всъщност Self-a се развива и стреми към самия себе си!
Активен
atma
Гост
« Отговор #17 : 22 Декември, 2010, 09:31:00 »

Тук трябва да се има предвид, че разума е само инструмент.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #18 : 22 Декември, 2010, 09:53:47 »

Защо Self, а не направо Атман. С какво английският е по-добър от санскрита, когато говорим за индийска философия?

Истината е отношение на съответствие между обекта и ума.

Цитат
Вашия гуру казва ли ви такива неща?

4. "It is proper for you, Kalamas, to doubt, to be uncertain; uncertainty has arisen in you about what is doubtful. Come, Kalamas. Do not go upon what has been acquired by repeated hearing; nor upon tradition; nor upon rumor; nor upon what is in a scripture; nor upon surmise; nor upon an axiom; nor upon specious reasoning; nor upon a bias towards a notion that has been pondered over; nor upon another's seeming ability; nor upon the consideration, 'The monk is our teacher.' Kalamas, when you yourselves know: 'These things are bad; these things are blamable; these things are censured by the wise; undertaken and observed, these things lead to harm and ill,' abandon them.

http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/soma/wheel008.html
Активен

yogimax
Вивекин
Публикации: 776

« Отговор #19 : 22 Декември, 2010, 10:30:51 »

Как са медитациите в Германия? Напредваш ли?
Ами аз в момента съм в България ВъртиОчи Върнах се за празниците. Тук вчера бях на медитация на Шри Шри от касета ръководена, събирахме се. Намигване
Активен

Кой съм аз?
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites