Рано или късно ще се сблъскаме с чужд разум. По-добре по-късно...
Аз мисля че Стивън Хокинс греши като говори със страх за извън земен разум. Мисля че разумът е универсално нещо във вселената, в смисъл че здравият разум неизбежно стига до по висок морал. Мисля че моралът е задължителен за разума, защото без морал не може да се стигне до високо развит разум. Без морал еволюцията на целият вид ще спре, вида ще загине преди да е достигнал достатъчно високо ниво. С развитието на морала има и правилно отношение към другите форми на живот. Ето сега например науката се отнася с много по голямо внимание към другите видове, стреми се да ги запази от унищожение.
Мен по ме е страх от извънземен живот който е на ниско стъпало на развитие, на нивото на едноклетъчните и на нивото на вирусите. От там мисля че може да излезе някой по голяма беля.
Лъчезар го познавам от Москва. Сериозен човек е. Отделен въпрос е, че програми по линията на СЕТИ се финансират добре от космическите държави.
През 50-60 години на миналият век имаше едно негласно съревнование между американците и руснаците, кой ще създаде по рогати лъжи и измишльотиници по отношение на извънземните

Всичко се е пазело в голяма тайна и са били замесени хора от възможно най високо ниво в държавата. Днес доста от рогатите лъжи са вече известни. От време на време излизат по някой още идиотщини от рода на кръговете които извънземните правят с космическите си кораби когато кацат в Англия

но вече не е толкова често и толкова сензационно. Но тъй като си има създадена вече публика да чете и вярва на тези вестникарски локуми, те си продължават да излизат по вестниците. Освен това винаги има и политици които изпускат парата от недоволство сред хората, когато ги занимават с подобни глупости.
Все пак не виждам как може един сериозен учен да прави такива изказвания от рода на това че „извънземните имали със сигурност по две очи и че до 10 години щели сме да имаме контакт с тях”. По скоро до 10 години хората ще забравят със сигурност какви глупости е казвал Лъчезар Филипов и че е взел дебела „заплата” за тази работа като учен. От лична гледна точка за него специално, това е добре, пълни си джоба, но в същото време той прави от хората идиоти.
В същност сигурен съм, че в Русия подобни професори са издали диплома на Нирмала

Мдааа безработният професор трябва да си пълни корема някак си с нещо